Alt Text!
Afrika

Aká je Afrika?

Aká je Afrika? | Blog CK Victory Travel

Afrika je rozlohou tretí najväčší a tiež druhý najľudnatejší svetadiel, to znamená, že táto krajina je obrovská a skrýva mnohé tajomné i magické zákutia. Z latinčiny slovo aprica znamená „slnečný“, takže tí, ktorí zbožňujete hrejivé lúče na vašej pokožke a zároveň máte chuť na dobrodružný výlet, Afrika bude tá pravá zem pre vás.

Pripravili sme rozhovor s naším sprievodcom vo Victory Travel Tiborom Pekarčíkom, výborným znalcom na africký kontinent. Podelí sa v tomto blogu o svoje skúsenosti z Afriky a poskytne praktické rady.

 

1. Podľa Vás, považuje sa Afrika za bezpečný kontinent na cestovanie?

Začnem vo všeobecnosti. Afrika je obrovský a neskutočne pestrý kontinent. Pestrý, čo do ľudského potenciálu, sú tu stovky a stovky etník, kmeňov a úžasná príroda. Afrika má všetko. Pralesné oblasti, rieky, jazerá, vodopády, úrodné nížiny, púšte, savany, hory a kopce, čo si len dokážete predstaviť.

Ale späť k Vašej otázke. Skutočne záleží, kam cestujete. Za bezpečné krajiny, kde sa bežne cestuje, sa považujú všetky krajiny Južnej Afriky, potom Tanzánia, Kamerun, Gambia, Rwanda, Maroko.

Možno nie je ani tak problém primárne v bezpečnosti, že vás niekto ozbíja, ale hlavne problematická infraštruktúra. Predstavy Európana o cestovaní naprieč africkým kontinentom sú neporovnateľné s domácimi.

 

2.  Na stupnici od 1 po 10, čo sa týka bezpečnosti, ako hodnotíte jednotlivé krajiny Afriky? (1 – najbezpečnejšia, 10 – najmenej bezpečná)

Medzi najbezpečnejšie hodnotím krajiny ako Namíbia, Botswana, Tanzánia, Maroko, Djibouti, Rwanda. Potom známkou 3 – 4, krajiny ako Juhoafrická republika, Uganda, Kamerun, Gambia, Čad, Senegal, Ghana. V škále 5 – 6 sa nachádza Keňa, Angola, Guinea, Togo. A na stupnici 7 – 8 sú krajiny ako Nigéria, Libéria, Sierra Leone. Najhoršie hodnotenie, 9 – 10 majú krajiny ako Stredoafrická republika, Kongo a pod., teda oblasti destabilizované vojenským konfliktom, občianskou vojnou, bezvládím a podobne.

Treba ale toto hodnotenie brať s rezervou. Veľmi zjednodušene, dôležité je vyhýbať sa veľkým metropolám a mestám.

Všade je to najmä o ľuďoch. Afrika je pre cestovateľa výzva, hlavne v oblastiach, kam nechodia turisti. Tam je to náročné hlavne psychicky.

V štátoch ako Togo, Benin, Ghana, teda v západnej Afrike, si treba zvyknúť na všade prítomné „otravovanie“ miestnymi obyvateľmi, čo nie každý zvládne.

Zažil som situácie v krajinách označovaných ako bezpečné, kde naši klienti spanikárili, keď sa zrazu v maličkej osade v Namíbii, neďaleko Angoly nečakane zhromaždili domorodci. Bolo ich niekoľkonásobne viac ako našich turistov a začali by dotieravejší a zvedavejší. Na tieto situácie nie sú klienti zvyknutí, avšak naši sprievodcovia to riešia s pokojom.

Symbol Kene a Tanzánie-Masajovia

3. Akí su Afričania?

Opät záleží, v ktorej krajine ste, či vo veľkom meste alebo na vidieku. Vo všeobecnosti sú bezprostrední, milí, usmievaví, zvedaví. V každom belochovi vidia boháča, ktorý prináša vo vrecku kopu dolárov. Častokrát si za to môžeme sami. Tá snaha prinášať a rozdávať domorodcom cukríky, použité tričká, perá, ceruzky, rôzne reklamné predmety a len tak obdarovávať nie je tým najlepším riešením. Zvykli sme si robiť zo seba Santa Clausov, ale toto Afrika nepotrebuje.

V oblastiach veľmi navštevovaných turistami si domáci na túto „službu“ bielych zvykli, mnohokrát ju automaticky očakávajú, dokonca v niektorých prípadoch až nie veľmi vyberane vyžadujú.

Afrika potrebuje rovnosť príležitostí, podporu ekonomiky, pretože aj tu prenikol lacný tovar z Ázie a likviduje miestny trh. Osobne preferujem na svojich zájazdoch, k čomu vediem aj našich sprievodcov, aby sme nerozdávali darčeky, ale, práve naopak, kupovali ich výrobky, suveníry, remeselné produkty, využívali ich služby a pod., teda niečo, čo sami vyrobia alebo na čom sa podieľajú.

Väčšinou sú niekoľko eurové veci pre nás za bagateľ, ale každou kúpou ich podporíme a motivujeme. To je určite ten NAJlepší spôsob, ako Afrike pomôct.

Detskí predavači v Benine

4. Je taká zaužívaná predstava, ze Afričania trpia nedostatkom vody?

Áno, v oblastiach subsaharskej Afriky, Čad, Sudán či Djibouti, kde je skutočne horúco a sucho, je s tým problém. Avšak v krajinách ako Rwanda, Kongo či Uganda tu na nedostatok vody netrpia.

Iné je to, ak sa bavíme o hygienicky nezávadnej vode, to je problémom hlavne v chudobných afrických krajinách, ktorých je žiaľ väčšina.

 

5. Čo je pre Vás ako predstaviteľa cestovnej kancelárie, ktorý zabezpečuje cesty za poznaním do Afriky najdôležitejšie?

Bezpečnosť a infraštruktúra. My potrebujeme našim ľuďom zabezpečiť istú úroveň ubytovania, sprostredkovať tie najúžasnejšie zážitky, ktoré ich obohatia na celý život. A tu veru platí, čím menej rozvinutý štát, tým vyššie ceny. V Afrike to nefunguje tak, ako sme zvyknutí a to platí od tej najelementárnejšej záležitosti, až po presun cez púšť, ktorá trvá tri dni.  Všetko sa dá, hoci je to drahé a často logisticky veľmi náročné.

Vitajte v našom dopravnom prostriedku

6. Ako je to so zdravotnými rizikami? 

Vo viacerých krajinách vás pustia, len keď sa po príchode na letisku preukážete medzinárodným očkovacím preukazom, v ktorom máte platné potvrdenie na očkovanie žltej zimnice. Očkovanie na týfus a hepatitídu je v mnohých krajinách takmer automatické cestovateľské vybavenie.

 

7.  Aké sú opatrenia na maláriu?

Klienti berú orálne antimalariká, keďže zatiaľ neexistuje žiadne očkovanie. Napríklad na území Juhoafrickej republiky malária nie je, tak to hlásajú turistické letáky a oficiálny web JAR, hoci v oblasti Krugerovho národného parku pri hranici s Mozambikom boli nahlásené prípady malárie. Rovnako aj severná Namíbia a Botswana, oblasť Viktoriných vodopádov, kam chodievame najčastejšie s našimi klientami. Doposiaľ si nikto z nich nepriniesol domov nepríjemný suvenír.

Toto ale nemôžem povedať o Kamerune a západnej Afrike. Odtiaľ sa už niekoľko klientov vrátilo domov s maláriou. Našťastie všetko dobre dopadlo.

 

8.  Ako reagujú na Afriku Vaši klienti?

Popravde, Slováci majú rešpekt pred Afrikou. O to viac sú prekvapení po jej návšteve, v tom najlepšom zmysle slova. Skvelé jedlo a pitie, úslužnosť, výborné služby, parádne ubytovanie (hlavne Juhoafrická rep., Namíbia, Tanzánia, Zanzibar, Botswana, Gambia) a prekvapivo lepšia infraštruktúra než u nás (Juhoafrická rep).

Afrika je krásna a prináša neuveriteľne silné a nezabudnuteľné zážitky. Dá sa povedať, že ten, kto raz ochutná Afriku, sa tam vracia znova a znova.

 

9. Predstavte si, že máte Arabelin prsteň, kam by ste nás vzali?

Začali by sme ohurujúcimi Viktorinými vodopádmi na hranici Zambie a Zimbabwe, užili by sme si NAJlepší rafting na rieke Zambezi, ochutnali  stejk z antilopy losej v Swakopmunde – nemeckom meste v púštnej Namíbii, posedeli na červenom víne v Kapskom meste, prešli by sme sa kaučukovou plantážou v Kamerune a pozreli si vodopády v kamerunskej džungli, kde natáčali Tarzana s Christoferom Lambertom.

Navštívili by sme biele pláže a tyrkysové more na pobreží Mozambiku, zažili fantastické safari v kráteri Ngorongoro v Tanzánii, spolu v sprievode s domácimi išli na omšu v slávnej etiópskej Lalibele, poplavili sa na člne v delte Okavanga… Tých možnosti je nekonečné množstvo. Afrika je proste úžasná!

Boulders beach

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY