Alt Text!
Ázia

Čínsky Nový rok

Čínsky Nový rok | Blog CK Victory Travel

.. občas osláviť jeden Nový rok nestačí. Presne to bol náš tohtoročný prípad. Chceli sme prídavok a tak sme sa vybrali za oslavou na Taiwan alias neobjavený raj. tradície, rodina a boh podvádzania, v takom nejakom duchu sa to tu nieslo.

Ostrov, ktorý nikdy nepatril medzi naše priority, sa už po prvých minútach stal našim najobľúbenejším. Bola to destinácia, kde sme sa rozhodli ísť preto, aby sme zažili oslavy čínskeho nového roka a vyhli sa zdĺhavému vybavovaniu si víz a urobili sme viac než dobre.

Napriek komplikovaným vzťahom medzi Taiwanom a Čínou, je tu táto krásna a prastará kultúra citeľná. Odvšadiaľ dýcha mystika a tradície, ktoré sa človeku dostanú ľahko pod kožu. Písmo je tu umením a prípravy na príchod nového roku sú vážnou záležitosťou.

Taiwan nikdy nebol naším cestovateľským snom. No, ukázalo sa, že túto krajinu človek musí milovať. Je čistá, kultivovaná a na každom kroku tu dýcha tajomno.

Legenda o príšere

Ak sa hociktorého obyvateľa Číny alebo Taiwanu opýtate, čo stojí za touto oslavou, s radosťou vás usadia, pohostia a začnú rozprávať legendu. Legendu o príšere, ktorá sa vkradla do malej čínskej dedinky a terorizovala ju. Príšera raz za 12 mesiacov vždy zišla do dediny a vyžadovala si ľudskú obeť. Dedinčania nevedeli ako ju premôcť, až sa raz objavil starý mudrc. Ten zistil, že príšera sa bojí červenej farby a hluku a tak pomaľoval domy v dedine na červeno a z bambusu vyrobil predchodcu ohňostrojov. Príšeru odohnal a z oslavy víťazstva sa stala tradícia – čínsky nový rok.

O novoročných tradíciach

Byť v krajine, kde  oslavujú tento príchod, je viac než fascinujúce a spája sa to tu s mnohými rituálmi, ktoré sa musia dodržať. Napríklad sa upratuje. A to vo veľkom. žiadne také to naoko zamietnutie pod koberec. Všetko sa čistí dôkladne, pretože ľudia tu veria, že si  tým odoženú z domu všetko zlé.

Domy sa tiež dekorujú červenými ozdobami. Tie najzákladnejšie – papierové, sú dokonca zadarmo v obchodoch, alebo sa tu rozdávajú k nákupu. Malá zaujímavosť, pred príchodom nového roka tu vyrábajú špeciálne koláčiky pre šťastie. Tie sú dostupné iba v tomto období a jeho moc posilní rozdeliť sa  s ním!

Byť tu počas príprav na čínsky nový rok a počas neho, bolo pre nás zážitkom na celý život. Všetko bolo ozdobené a farebné.

 

Keď sme pri tej červenej farbe, dostali sme tiež tip ako vstúpiť úspešne do nového roka. Vždy si podľa tradície človek musí kúpiť niečo nové a červené a obliecť si to v prvý deň. Stačí maličkosť, ktorú dokáže dať človek na seba, trebárs ponožky :)

Samotný deň pred Novým rokom sa podobá naším Vianociam. Varí sa vo veľkom niekoľko chodov jedla, väčšina obchodov je zatvorená a všetko je to hlavne o rodine. Začína sa tradičným obedom, kde je veľa, veľa, veľa jedla a pitia. Aj my sme večer čakali oslavy v meste a pochody drakov a iných „tradičných“ vecí, ktoré sme poznali z filmov. No ničoho takého sme sa tu nedočkali.Samozrejme, dá sa to vidieť vo veľkých metropolách, ale skutočný čínsky rok je o rodine, ktorá má byť spolu. Dokonca tu majú postupnosť. V prvý deň nového roka sa ide k mužovým rodičom, ten druhý je venovaný manželkinej strane a tretí spoločným modlitbám v chráme.

Modlitby v chrámoch. K tým modlitbám. Dostať šancu ako nestranní pozorovatelia a vstúpiť do chrámu, sme si nenechali ujsť. Chrám, do ktorého sme sa vybrali, bol preplnený dymom a ľuďmi. Domáci tu majú zvyk, vziať si toľko vonných sviečok, ku koľkým bohom sa idú modliť a vstúpiť do chrámu.

Oslavy príchodu nového roka tu majú spojené aj s duchovnom a tak na 4.deň po príchode nového roku sa idú všetci modliť do chrámov. Majú tu niekoľko desiatok bohov. Okrem iného boha študentov, lásky, tehotenstva či boha, ktorý zatajuje neveru!

Bohov tu majú hneď niekoľko desiatok a asi na všetko, na čo si spomeniete, boha študentov, lásky, tehotenstva, rodiny, bojovníkov a jeden nás zaujal špeciálne – boh podvádzania. 

K bohu podvádzania sa nechodia ľudia modliť a prosiť o odpustenie. Naopak. Neverníci do neho vkladajú svoju nádej, aby im pomohol ututlať zálety … Milujeme tieto kultúrne prekvapenia :)

.. no a ako to už býva zvykom, po duchovnom aj troška telesného potešenia. Ulice ožívajú farbami a rôznymi predstavenia.

Taiwan sa teda ukázal ako skvelé miesto na privítanie čínskeho roka. Tento je inak rokom prasaťa. Pohostinný, kultivovaný a zatiaľ ešte neobjavený ostrov s miliónom možností!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY