Alt Text!
Ázia

Dubaj, mesto kontrastov a multikulturalizmu

Dubaj, mesto kontrastov a multikulturalizmu | Blog CK Victory Travel

Kto by bol povedal pred päťdesiatimi rokmi, že krajina na púšti, nehostinná na život, kde teploty počas leta neraz vyskočia nad 45 stupňov, sa stane jednou z najlepších krajín na život. Na začiatku tu bolo niekoľko beduínov kočujúcich na ťavách púšťou, ktorí namiesto GPS používali sokoly a striedmu stravu jedli jedine pravou rukou. Alebo rybári. ktorí na jednoduchých loďkách trávili dlhé dni na mori, v páľavách slnka chytali ryby, ktoré im boli obživou. Podobný príbeh mali lovci perál, ktorí s kameňom priviazaným o nohu lovili perly na morskom dne a predávali ich ďalej svetu.

A dnes tu máme mesto rekordov, protikladov a multikulturalizmu. Podnebie sa nezmenilo, no človek až žasne, čo dokázala vytvoriť ľudská ruka za také krátke obdobie. Z komunity beduínov, rybárov a lovcov perál vyrástla metropola z cca trojmiliónovou populáciou, kde zahraniční prisťahovalci tvoria až 80% z celkovej populácie. Môžeš si byť istý, že pri návšteve Dubaja stretneš určite aspoň jedného zástupcu z každej krajiny sveta. Už na palube lietadla smerújucom do Dubaja, ťa pozdraví minimálne 18 národnosti, medzi ktorými často nájdeš slovenskú alebo českú letušku/stewarda. Na letisku ťa privíta domáci v tradičnej bielej Kandure, taxikár z Bangladéša ťa odvezie na hotel, kde ti mladý chalan z Pakistanu otvorí dvere a odnesie kufor. Na recepcii ťa privíta s úsmevom Egypťan. Arabskú kávu s kardamonom ti na raňajky prinesie slečna z Kene a k raňajkám, ktoré pripravil kuchár z Libanonu si vezmeš arabský chlebík od pekára z Afganistanu, upečený priamo v hotelovej pekárni. 

Najbezpečnejšia krajina sveta?

Dubaj je naozaj miesto, kde sa miešajú rasy, farby kultúry, náboženstvá… Všetci sa snažia tolerovať a rešpektovať pravidla a seba navzájom. Veď daň za nedodržanie pravidiel je vysoká. Nieee. Samozrejme, že trest smrti, ani odťatie ruky sa tu nepraktizujú. Avšak, väčšina ľudí príde do Dubaja, za prácou a neraz je práve jedna osoba živiteľ celej generácie rodiny spolu s rodinami svojich bratov. A tak posiela každý mesiac peniaze do svojej rodnej krajiny. Strata pracovných víz, len kvôli nedodržaniu pravidla, by mala neraz veľmi ťažké následky. Preto sa Dubaj považuje za jedno z najbezpečnejších miest na svete. Môžeš si tu napríklad nechať peňaženku položenú na deke, zaplávať si v mori a nájdeš ju tam nedotknutú. Avšak, chyba sa môže stať všade. Svet nie je dokonalé miesto.

Najvyššie, najväčšie najdrahšie...

Poďme žasnúť znova nad ľudskou rukou. Umelé ostrovy, Burj Kalifa - najvyššia budova na svete, najvyšší hotel sveta Gevora, najluxusnejší hotel na svete Burj Al Arab, najväčšie ruské koleso Al Ain, najvyššia a najväčšia hrajúca svetelná fontána, najväčšie nákupné centrum Dubai Mall, najväčšia zastrešená lyžiarska zjazdovka v Mall of the Emirates, jedna z najlepších leteckých spoločnosti s najväčšími lietadlami na svete Airbus A380... Mohli by sme pokračovať ešte nejaký čas vymenovávaním ďalších naj. Ak navštíviš Dubaj určite uvidíš každý jeden deň niečo najvyššie, najväčšie, najlepšie, najdrahšie…

A svoje „naj“ si nenechajú vziať. Po tom ako sa Sheik dozvedel, že v Saudskej Arábii chcú postaviť vyššiu budovu ako Burj Kalifa (828 m), rozhodol sa postaviť budovu, ktorá predbehne plánovanú Jeddah Tower (1008 m). Avšak pandémia, ktorá zastavila svet, pozastavila aj jej výstavbu. Teda Dubai Creek Tower s plánovanou výškou 1345 m ostáva zatiaľ len v plánoch a náčrtoch. Avšak pandémia nezastavila výstavbu Meydan One Mall, ktorý bude ešte väčší ako práve súčasne najväčší Dubai Mall. Bude sa tu nachádzať až jeden kilometer dlhá krytá lyžiarska drahá, ktorá je, nie prekvapivo na Dubajské pomery, najdlhšia lyžiarska drahá na svete. Jej súčasťou bude zimná dedina, kryštálová lagúna so sladkou vodou na plávanie, okolo 620 obchodov, basketbalové, futbalové, volejbalové ihriská, bežecká trasa, skate park, 190 stánkov s jedlom a nápojmi, 21 kino sál a ďalšie.

 

Krásne pláže aj piesočné duny

Nielen svetové „naj“ ale aj krásne pláže, pokojné more a teplé slnečné počasie láka do Dubaja stále viac a viac návštevníkov. Juhovýchodné pobrežie Perzského zálivu preberá štafetu po Chorvátsku a vďaka obľúbenosti našincov sa pomaly stáva „slovenským morom“. Jumeirah beach, Marina beach, či Al Mamzar sú pekne upravené, bezpečné pláže, ktoré poslúžia na osvieženie počas horúceho dňa. Ak zrovna nemáte namierené do púšte, no chcete vidieť ťavu, nájdete ju na JBR pláži, blízko Maríny. Tu sa s ňou prechádza novodobý beduín a slúži ako turistická atrakcia. 

Dubaj je mesto vystavané na púšti, preto púštne safari je jedným zo zážitkov, ktoré vám dá nadýchnuť sa púštnej atmosféry. Divoká jazda po dunách na džípoch, jazdenie na ťavách, štvorkolkách, či sandboarding. Po dávke adrenalínu si vychutnáte magický západ slnka nad dunami s chutnou arabskou večerou. Po jedle nesmie chýbať šálka sladkého beduínskeho čaju s mätou, vodná fajka a tanec brušnej tanečnice. Pod tmavou hviezdnou oblohou v stanovej oáze si užijete ohňovú šou, či tradičné maľovanie henou na telo. Dubaj treba zažiť na vlastnej koži.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY