Alt Text!
Ázia

Vianoce na pláži - Filipíny

Vianoce na pláži - Filipíny | Blog CK Victory Travel

Doobeda opaľovanie na pláži a sviatočná večera v letných šatách, aj tak môže vyzerať Štedrý deň. Mnohí si nevedia predstaviť iné ako tradičné Vianoce so zemiakovým šalátom a kaprom. Tie by ste však na Filipínach hľadali márne.

Vedela som, že najkrajšie sviatky roka budem tráviť v juhovýchodnej Ázii. Stála predo mnou neľahká voľba krajiny. Keďže vo väčšine krajín prevláda budhizmus a hinduizmus, našla som jednu z mála kresťanských krajín v regióne – Filipíny. Domnievala som sa, že Vianoce budú typickejšie a tradičnejšie. Čakalo ma však hneď niekoľko prekvapení :).

 

Kreatívne vianočné stromčeky

Strieborné jedličky či borovice by ste na Filipínach hľadali márne a zložitá by bola aj ich preprava do krajiny rozprestierajúcej sa na mnohých ostrovoch. Domáci sa preto vynašli naozaj netradične a vianočné stromčeky stávajú zo všetkého, čo im príde pod ruku. A to doslova. Najčastejším materiálom sú ťažko recyklovateľné plasty a gumy. Na ulici teda môžete obdivovať výstavu stromčekov z plastových tanierov, PET fliaš alebo pneumatík od auta. Stromčeky sú spoločné vlastníctvo a zdobia verejné priestory. V jednotlivých domácnostiach by ste ich hľadali márne. Občas môžete zahliadnúť vianočné vence na dverách domácnosti, opäť zo zrecyklovateľných plastových materiálov.

Okrem stromčekov však budete typickú vianočnú výzdobu hľadať márne. Ligotavé ozdoby či vianočné svetlá nájdete skôr vo vietnamských uliciach. Možno práve preto, že mnoho vianočných dekorácií sa tam aj vyrába.

Netradičná hostina aj vianočná omša

Hoci sú Filipíny ostrovným štátom, na vianočnom stole nenájdete zastúpenie rýb. Najväčšou lahôdkou je bravčové mäso, a to nie hocijaké. Filipínci opekajú prasatá, ktoré nazývajú „lechon“.  V obchode si teda môžete kúpiť kusy pečeného prasaťa, prípadne aj celé prasa, ak máte veľkú rodinu. Určite by však nemala chýbať prasacia hlava. Niet predsa nad dekorácie na vianočnom stole :). Príloha je najčastejšie všadeprítomná ryža. Aspoň taký je zvyk na ostrove Cebu, deviatom najväčšom filipínskom ostrove. Večera sa začína okolo 18.hod., prípadne o 19.hod. Zíde sa celá rodina a spoločne hodujú, kým nenadíde čas „polnočnej omše“.

Omša však nie je o polnoci, ale o 21.hod. večer a zúčastňujú sa jej takmer všetci obyvatelia. Rímskokatolíci predstavujú 81% obyvateľstva, a preto niet divu, že sa všetci nepomestia do kostola. Prevažná časť veriacich si prezieravo nosí vlastné plastové stoličky a spoločne obsadia veľké námestie pred kostolom. Keďže teploty sa pohybujú okolo príjemných 20-25 stupňov, nikomu nevadí, že hodinu a pol dlhú omšu strávia vonku.

Po skončení omše nasleduje vyčkávanie do polnoci, kedy je čas slávnostnej vianočnej večere. Áno, počítate správne. Vianoce na Filipínach pozostávajú z dvoch večerí. My sme si čakanie vyplnili debatou pri niekoľkých pohárikoch. O polnoci sme sa opäť usadili ku stolu. Menu pozostávalo zo špagiet, páročkov, opekanej slaniny, ovocia či torty. Vyvrcholením bol ohňostroj, ale ani ten nebol „typický“. Na rozdiel od našich zemepisných šírok si na Filipínach nepotrpia na vizuálnu stránku veci, ale zvukovú. Dominantou teda nie sú svetlice, ale rôzne petardy, takzvaný „piráti“ veľkých rozmerov. Čím väčší rachot, tým lepší ohňostroj.

Darčekom je čas v rodinnom kruhu

Správne ste si všimli, že k filipínskym deťom nechodí ani Ježiško, ani Santa Klaus. Filipínci sa na Vianoce neobdarúvajú darčekmi. Možno preto im doma nechýba ani vianočný stromček. Sviatky sú naozaj časom, ktorí strávia v rodinnom kruhu a pri dobrom jedle. Vo väčších mestách nie je ojedinelé, že mladí končia vianočný večer na diskotéke v kruhu priateľov. A na druhý deň všetci pokračujú vo všedných činnostiach.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Michaela Janíková

Michaela Janíková

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY