Alt Text!
Ázia

Život na vode

Život na vode | Blog CK Victory Travel

Zaostrené na autentické plávajúce dediny na jazere Tonlé Sap v Kambodži.

Cestovanie do Kambodže ponúka hneď niekoľko jedinečných zážitkov. Ako prvé možno spomenúť starodávne chrámy alebo šokujúcu minulosť. Táto krajina však dokáže prekvapiť ešte aj niečím iným!

Poďme sa pozrieť na pár rýchlych faktov o Kambodži:

Jazero Tonlé Sap

Prírodný fenomén, vzácny zdroj vlahy a zároveň najväčšie sladkovodné jazero v juhovýchodnej Ázii - Tonlé Sap. Sedemdesiat percent bielkovín spotrebovaných všetkými Kambodžanmi pochádza práve z jazera Tonlé Sap, v podobe rýb. Kambodžania a ich ryby sú tak prepletení, že mena krajiny - riál, je pomenovaná po rybe, ktorá žije v tomto jazere.

Rieka, ktorá mení smer

V khmérskom jazyku znamená "Tonlé" veľká rieka a "Sap" sladká. Počas roka sa rozloha tohto jazera drasticky mení. V období dažďov medzi júnom a októbrom je jazero mohutne zaplavované vodou z rieky Mekong. Rieka Mekong je prívalovými dažďami tak rozvodnená, že núti rieku Tonlé Sap tiecť na sever, smerom od mora a vytvárať obrovské jazero Tonlé Sap. V tomto období má jazero rozlohu 16 000 kilometrov štvorcových (čo je takmer 1/3 Slovenska) a hĺbku deväť metrov. V období sucha, od novembra do mája, sa tok rieky Tonlé Sap obráti a jazero zmenší na rozlohu 2 700 km2 s hĺbkou 1 – 2 metre. Obdobie obrátenia toku rieky Tonlé Sap, je pre Kambodžanov najväčším sviatkom roka. Pri trojdňovom festivale vody “Bon Om Tuk”, sa poriadajú závody na člnoch, koncerty a hostiny, ktorých sa zúčastňujú milióny ľudí.

Na skok od turistických centier

Jazero Tonlé Sap sa nachádza 15 km južne od turisticky navštevovaného mesta Siem Reap, ktoré je východzím bodom pre návštevu svetoznámeho komplexu starobylého mesta Angkor. Dobrodružná cesta k jazeru tradičným tuk-tukom po prašných poľných cestách trvá približne 45 minút. Ľudia žijú v “plávajúcich dedinách” už celé veky. Populácia týchto dedín predstavuje do veľkej miery potomkov vietnamských vojenských utečencov, ktorí na územie Kambodže prichádzali v 70.rokoch. Keďže nemali v Kambodži pozemky, začali sa usádzať priamo na jazere Tonlé Sap, a svoje príbytky si stavať na drevených koloch nad vodou. Kampong Phluk patrí medzi najväčšie plávajúce dediny na svete a medzi najstaršie v Kambodži. Dedinka je domovom asi 4 000 vietnamských a kambodžských obyvateľov. Je dych-vyrážajúce, v akých podmienkach tu ľudia žijú. Domy sú postavené na bambusových pilieroch, toaleta znamená odkrytý otvor v podlahe, výhľad cez okná zakrýva iba šatka. Napriek tomu v dedinke fungujú školy, zdravotné centrum, kostol, sirotince aj obchody s potravinami či karaoke bary.

Život na vode je ťažký

Rybári niekedy cestujú dva dni, aby sa dostali do stredu jazera a strávili rybárčením až týždeň. Veľké vlny, obmedzené jedlo a nebezpečné podmienky si vyžadujú svoju daň. Je bežné, že sa rybári už domov nevrátia, a preto má mnoho dedín sirotince. Väčšina obyvateľov je sebestačná a svoje domy si pekne udržiavajú. Majú dokonca plávajúce záhradky a plávajúce stodoly, kde chovajú kozy, ošípané a sliepky.

Legenda:

Nie je to len samotné jazero, ktoré zdobí rozmanitú Kambodžu, toto miesto sprevádza legenda, ktorá sa traduje už roky. Hovorí sa, že na mieste, kde sa nachádza jazero, bolo kedysi bohaté a mocné kráľovstvo. Vládol tu mocný kráľ, ktorý mal veľmi netradičnú záľubu chovať muchy. Kráľ mal iba jediného syna a preto mu chcel zabezpečiť to najlepšie vzdelanie. Začal hľadať toho najmúdrejšieho učiteľa na celej zemi. Po čase našiel mudrca, ktorý s vyučovaním princa súhlasil, no stanovil si jednu podmienku. Kráľ mu musí dovoliť priniesť si do paláca jeho pavúky. Kráľ súhlasil, a mudrc začal vyučovať mladého princa. Jedného dňa, kráľ zbadal, že mudrcov pavúk zjedol kráľovu obľúbenú muchu. Vládca sa strašne rozhneval a rozkázal učiteľa popraviť. Mudrca toto správanie tiež veľmi nahnevalo a tak preklial celé kráľovstvo. Hneď ako vystúpil na nebesia, kráľovstvo a jeho okolie kompletne zaliala voda. Odvtedy je na tomto mieste jazero. Aj keď sa doposiaľ žiadne ruiny bohatého mesta v jazere nenašli, legenda je aj naďalej medzi miestnymi živá.

Spoznajte autentickú Kambodžu na jednom z našich zájazdov.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Mikušová

Martina Mikušová

O autorovi

Túžba cestovať v nej splanula už na základnej škole, keď listovala učebnicu geografie. Teraz už má precestovanú veľkú časť Európy, celú Juhovýchodnú Áziu, sčasti Indonéziu a pár ďalších kútov. Mesiac strávila štúdiom v Johanesburgu a 4 roky v Dánsku. Cestovanie je pre Martinu inšpirácia a rada stretáva rôznych ľudí a spoznáva cudzie kultúry. Preferuje prírodu a turisticky menej navštevované miesta. Najfotogenickejší trek zažila v Gruzínsku a najdobrodružnejší v Mjanmarsku. Motorkou vyliezla na “Kilimandžáro”– cestu plnú opíc a učila kmeň manggarajcov piecť palacinky.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY