Alt Text!

6 užitočných rád ako si spríjemniť dlhý let

6 užitočných rád ako si spríjemniť dlhý let | Blog CK Victory Travel

V dnešnej modernej dobe je obvykle čas strávený v lietadle neodmysliteľnou súčasťou cestovania. Vy, čo radi cestujete, určite viete, aké dlhé hodiny často presedíte v lietadle.

 

Pri tejto predstave sa určite mnohí z vás zamračia. Úsilie pri hľadaní najefektívnejších leteniek od spoločností, o ktorých nič neviete, od výberu sedadiel, ponúkaného jedla až po rozsah komfortu. Táto skúsenosť môže byť niekedy odstrašujúca a dokáže celkovo znechutiť cestovanie už na začiatku, pri plánovaní výletu. Avšak, nemali by ste si nechať pokaziť cestovateľskú náladu.

Existujú tipy a triky, ktoré túto aktivitu vedia zjednodušiť, aby sa z teoreticky nepríjemného letu mohol stať let, ktorý je zvládnuteľný a nie príliš otravný.

1.  Vyvarujte sa objednaniu letu iba podľa ceny letenku

Nižšia cena letenky môže znamenať, že budete absolvovať pravdepodobne viac ako jeden prestup. Prestup na letisku, kde nie sú obchody, a tým malé možnosti obstarania jedla alebo pravdepodobnosť, že sa zbláznite od nudy. Prestupy tiež bývajú viac-hodinové, čo neznie ako ideálna situácia, keď už sa vidíte vo vysnívanej destinácii a čas strávený na letisku, vám kazí túto predstavu.

Čakať, hoci aj na veľkom letisku 20 – 30 hodín nie je príliš veľká zábava. Na chvíľu vás zabavia obchody, reštaurácie, bary, ale keď doľahne na človeka únava, určite sa mu nebude chcieť pohybovať sa bezcieľne po letisku. Áno, existujú letiskové hotely, alebo možnosť vybrať sa do mesta, čo však neraz stojí viac peňazí, ako keby tých niekoľko desiatok Euro použijete na kúpu drahšej letenky.

 

2.  Vyberajte leteckú spoločnosť rozumne

Nie všetky letecké spoločnosti sú rovnocenné. Líšia sa mnohými vecami, nielen cenou. Veľkú úlohu zohráva najmä výber jedla, množstvo pohodlia a priestoru, ale aj zábava počas letu.

Ak ste vyberavý jedák a myslíte si, že vám jedlo nemusí chutiť, pribaľte si so sebou niečo, čo uspokojí váš maškrtný jazýček.

Lietadlá, ktoré majú len jednu prechodnú uličku, spôsobujú viac nepríjemností, ako tie s dvoma. Najmä preto, že pasažieri prechádzajú chodbou a tým zaberajú miesto, taktiež pri podávaní jedla je priestor obmedzený, pretože cestujúci musia byť usadení.

Čo sa týka zábavy, lepšie je zvoliť si lietadlá s obrazovkou umiestnenou na operadle sedadla, ako nad hlavou. Obrazovky na operadle sú menej náročné na sledovanie a majú širší výber filmov a hudby, takže nemusíte celú dobu sledovať predvolený film, a teda je menšia pravdepodobnosť, že sa rýchlo unudíte.

 

3.  Objednajte si špeciálne jedlo

Predstavte si po vstupe do lietadla, že máte prázdny žalúdok. Zaplatili ste primerané peniaze za let a chcete si ho spríjemniť. Pozeráte sa naokolo a všimli ste si, ako niektorí ľudia už konzumujú, zatiaľ čo vaše prázdne brucho vydáva veľrybie pazvuky.

Objednajte si jedlo popredu, mnohé letecké spoločnosti neúčtujú za to poplatky. Na výber je rôzny druh jedál. Dokonca aj také, o ktorých ste nikdy nepočuli.

Keďže som mnoho rokov vegetarián, vždy volím bezmäsitú a nemliečnu stravu. Je tiež ľahšie stráviteľná, čo môže byť užitočné počas dlhého letu, keď sa vaše telo nehýbe. Vždy sa teším plnému žalúdku skôr, ako polovica pasažierov, ktorým jedlo nebolo ešte ani podávané.

 

4.  Zoberte si pohodlné a teplé oblečenie

Viacero ľudí, ktorí cestujú, si zvolia pohodlné oblečenie do lietadla, ale je možné spozorovať aj mužov v oblekoch alebo ženy vo vysokých podpätkoch. Z mojej osobnej skúsenosti, zvykla som si na určité praktiky, ktoré sú dôležité a určite sa hodia každému cestovateľovi.

Väčšina lietadiel, v ktorých som trávila čas, používala klimatizáciu, nastavenú na priveľmi osviežujúcu teplotu, takže bez páru ponožiek a niečoho teplého na vrch tela, sa moja taška nikdy nezaobíde.

Okrem iného odporúčam zvoliť oblečenie, ktoré je voľné, ľahké, nie príliš tesné, aby vám umožnilo, pohybovať sa svižne a umožnilo ponaťahovať si telo.

Vyzujte si topánky. Zvoľte si obuv tak, aby ste mohli do nej jednoducho znova vkĺznuť a vykĺznuť bez akýchkoľvek problémov.

 

5.  Zbaľte si mini toaletné potreby so sebou

Počas dlhých hodín strávených v sedadle lietadla sa nepochybne zíde očistenie tváre, rúk i tela. Lepšie spoločnosti ponúkajú osviežujúci uteráčik a základné mini balíčky, ktoré sú užitočné.

No prečo riskovať, keď si môžete pre istotu do priesvitného vrecúška, pribaliť do príručnej batožiny zubnú kefku, zubnú pastu, masku na spanie a deodorant. Nezabúdajte, povolený objem je menej ako 100ml.

 

6.  Obujte si papuče alebo obuv, ak sa chystáte na toaletu

Ak ste sa pohodlne usadili a vyzuli si topánky, v prípade potreby zájsť na WC, by som určite odporúčala nasadiť si naspäť čarovné črievice. Nemám v záujme podceňovať letiskové služby a verím, že toalety sú zodpovedne udržiavané a čisté.

Pýtam sa však: „Čo myslíte, že tie fŕkance na zemi toalety naznačujú?“  Tie asi nepochádzajú z toaletnej misy.

Preto, keď netúžite, aby vaše ponožky nasiakli touto prírodnou žltou tekutinou, vynaložte trochu úsilia a obujte sa.

 

Prajem vám šťastný a príjemný let!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY