Alt Text!
Amerika

7 tipov ako prežiť Nový Zéland

7 tipov ako prežiť Nový Zéland | Blog CK Victory Travel

Nie je žiadnym tajomstvom, že Nový Zéland je čoraz vyhľadávanejšou turistickou destináciou nielen pre milovníkov čarovného sveta Pána Prsteňov. Turistov láka svojou rozmanitosťou a divokosťou. A práve mnohoraké tváre týchto dvoch ostrovov Vás môžu prekvapiť (a to nielen príjemne). Na čo všetko netreba zabudnúť, keď sa vyberiete na druhý koniec zemegule?

 

Štyri ročné obdobia za dva dni

Pri balení vášho ruksaku (naschvál nehovorím kufru) buďte pripravení na všetky alternatívy, aj keď sa na Nový Zéland chystáte v príjemnom ročnom období ako je jar alebo leto. V priebehu niekoľkých dní totiž môžete zažiť tropické horúčavy v Christchurch, mierne jarné teploty v Queenstown až nulové teploty ráno v Milford sound. Odporúčam vrstviť, mať so sebou tričko s dlhým rukávom z Merino vlny prípadne iné termo oblečenie. Zíde sa aj čiapka či tenšie rukavice, ak sa chystáte na výstup na ľadovec či spanie v prírode. Do základnej výbavy patria aj merino ponožky, ktoré si môžete zadovážiť aj priamo na mieste. Predsa len merino ovce nájdete na každom rohu. Počítajte však s vyššími cenami. Pribaľte si najmä pohodlné oblečenie, pevnú obuv (najlepšie nepremokavú), nepremokavú bundu (a/alebo pršiplášť). Odporúčam preferovať športové outfity, na Zélande sa ľudia moc na módu nehrajú :)

Za volantom opatrne a hlavne na dobrej strane

Na Novom Zélande sa podobne ako v Anglicku šoféruje na ľavej strane. Dobrou správou je, že väčšina áut má automat, takže túto zmenu zvládnete ľahšie. Presúvanie sa v prenajatom aute či karavane má svoje špecifiká. Na Novom Zélande prakticky neexistujú diaľnice okrem pár úsekov na severnom ostrove. Maximálna povolená rýchlosť je väčšinou 100 km/h. Cesty sú najmä jednosmerné, takže musíte počítať s tým, že ľahko môžete „uviaznuť“ v závese za pomalším karavanom či kamiónom. Kvalita ciest je vo všeobecnosti dobrá. Najväčšie nebezpečenstvo predstavuje štrk na ceste, ktorý už nejednému vodičovi urobil dieru na prednom skle. Určite by som teda odporúčala maximálne možné poistenie vozidla. Dávať pozor si treba aj na divé zvery. V nočných hodinách sú to vačice, ale aj tučniaky či vtáky kiwi.

Najnebezpečnejším zverom na cestách však ostávajú turisti. V posledných rokoch sa premnožili nevyspytateľní Čínania, ktorí majú záľubu v zastavovaní uprostred cesty, aby si urobili ten správny záber. Počítať treba teda takmer so všetkým, čo v praxi znamená, že k času v Google mapách, môžete pri dlhších trasách v kľude pridať aj hodinu. Dobrou správou je, že vodiči sú ohľaduplní, preto sa neraz stane, že pomalšie vozidlo zastaví na krajnici a nechá prejsť rýchlejšie vozidlá v jeho závese :).

Nenechajte sa prekvapiť divočinou

Nový Zéland je samozrejme modernou krajinou, ale hlavne na rozhľahlom južnom ostrove sa môže stať, že sa ľahko dostanete na územie bez telefonického signálu. Nezabudnite si preto stiahnuť všetky mapy cez vaše obľúbené appky do offline verzie. Osobne odporúčam klasiku Google Maps a Maps me. Navzájom sa pekne dopĺňajú. Ak sa chystáte cestovať sólo, neuškodí, ak budete pravidelne informovať „externého človeka“ o vašej plánovanej trase. Môže sa totiž stať, že vás zastihne zosuv pôdy či iné nástrahy počasia a vy môžete zostať uväznený na mieste bez signálu. Vtedy je dôležité mať so sebou zásoby jedla aj vody. To platí pri túrach (hlavne viacdenných), ale aj presunoch autom. Domáci sú našťastie priateľskí a radi pomôžu, takže je vysoká šanca, že v núdzi  nezostanete sami.

Robte si svoj program štýlovo

Ak nepatríte k vyznávačom papierových bedekrov a rôznych iných sprievodcov, určite odporúčam stiahnuť si appku. Campermate (nezabudnite na offline verziu). Nájdete v nej nielen kempingové miesta, ale aj body záujmu s recenziami od ostatných turistov. Niekedy môže byť vyklikávanie časovo náročné, ale neraz sa mi stalo, že som našla aj „skryté“ miesta, kde bolo menej turistov. Pokiaľ ste jazykovo zdatní, v každom väčšom aj menšom meste sú turistické centrá i-SITE, kde vám radi poradia a nabalia vás štósom mapiek a letákov. Dokonca si cez nich môžete zabookovať ubytovanie a aj aktivity. Ak sa na Nový Zéland chystáte v hlavnej sezóne december až február, určite si pozrite ubytovanie dopredu. Hotely a hostely bývajú často vybookované a môže sa stať, že v turistických mestách ako Queenstown nenájdete nocľah.

Nezabudnite na formality

Slováci nepotrebujú na Nový Zéland žiadne víza. Do 90-tich dní sa tak môžete pohybovať bez ťažkostí. Môže sa však stať, že pri vstupe do krajiny budú požadovať k nahliadnutiu aj váš let z krajiny. Nový Zéland si prísne stráži prírodu, čo sa prejavuje aj zákazom dovozu niektorých potravín. Šarapatu môžete narobiť aj so zablatenými topánkami, ktoré môžu potenciálne prenášať semienka rastlín. Kompletný zoznam zakázaných predmetov nájdete TU.

S hotovosťou si nemusíte príliš lámať hlavu. Stačí vám minimum novozélandských dolárov. Takmer všade zaplatíte kartou, výnimkou môžu byť len odľahlé prevádzky a kempingové miesta. Pri tých odporúčam mať presnú hotovosť, keďže si nemôžete vydať. Tamojšie peniaze sa však oplatí mať so sebou aj jednoducho preto, lebo sú pekné.

S čím ešte počítať …

Doslovne počítajte s väčšími výdavkami. Ceny na Novom Zélande sú vyššie ako u nás. Pokiaľ si plánujete prenajať auto, urobte tak v dostatočnom predstihu, keď sú nižšie ceny. Ako som spomínala, určite však nešetrite na poistke. Stravovanie vás vyjde lacnejšie, ale ceny potravín sú radovo o tretinu vyššie ako u nás. Dobré „dealy“ však môžete vychytať na aktivitách. Stačí si prelustrovať stránku www.bookne.co.nz. Stránka pripomína náš zľavomat, či zľava dňa s tým, že sa špecializuje na rôzne turistické aktivity. A vy si určite nechcete nechať ujsť plavbu loďou v Milford Sound ..)

Menej je niekedy viac

Na Novom Zélande nájdete všetko, takže ultimátne bude vaším najväčším problémom ako vidieť tu krásu v obmedzenom čase, ktorý máte. Pokiaľ máte okolo dvoch týždňov, odporúčam rozhodnúť sa medzi južným alebo severným ostrovom. Nesnažte sa vidieť všetko, lebo napokon väčšinu času strávite presunmi. Tie zaberajú kľudne aj tretinu každého dňa. Južný sa „špecializuje“ viac na prírodu a skôr tu uvidíte tučniaky, tulene či veľryby (ak prídete v sezóne). Severný ostrov je z môjho pohľadu viac „kultúrny“ vďaka pôvodným obyvateľom Maori aj veľkým mestám ako Wellington a Auckland. Ak máte okolo troch týždňov, viete dať v svižnejšom tempe 2 týždne na juhu a týždeň na severe. A ak vás nelimituje dovolenka odporúčam aspoň 3-4 týždne na juhu a 2 týždne na severe. Nech sa vám už tá ďaleká cesta oplatí :).

Vidieť Nový Zéland v akomkoľvek časovom rozsahu je však nezabudnuteľný zážitok a môžem vám garantovať, že to bude miesto, na ktoré sa budete chcieť vrátiť.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Michaela Janíková

Michaela Janíková

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY