Alt Text!
Európa

Aké je vymeniť maltu za Maltu

Aké je vymeniť maltu za Maltu | Blog CK Victory Travel

Ostrov, ktorý sa stal ekvivalentom Slovákov pri stavbách, je v skutočnosti miestom, kde milujú fiesty, oslavy a dokonca sa tu nachádza dedinka Pepka námorníka. Síce sa dá na mape prehliadnuť, Malta je ostrovom, ktorý by mal patriť do cestovateľského zoznamu. Napodiv sa tu jazdí vľavo, túlať  uličkami sa tu dá donekonečna a dych bohatej histórie vám pri horúcich dňoch príjemne dýcha na krk. Tak čo, dáte sa zlákať Maltou?

Každoročne je pred letom najfrekventovanejšou otázkou: „Kam ideš na dovolenku?“, no a kto by nepoznal tú priam automatickú odpoveď: „ Na Maltu“ síce tým myslí stavebné či iné práce okolo domu. Tohto roku som túto otázku dostala aj ja a stavebné práce som vymenila za skutočný ostrov.

Lietadlo pomaly klesalo a mne sa z výšky zdalo, že tento malý kúsok zeme sa dá prejsť za jeden deň. Strategická poloha tohto ostrova zabezpečila, že sa ním prehnal celý zástup civilizácii. V priebehu histórie bola ovládaná Feničanmi, Kartágom, Rímom, Byzantskou ríšou, Francúzmi a Spojeným kráľovstvom.

Metropola, kde zabudnete na čas

Hlavné mesto Vallety je nahustené domčekmi, ktoré sú svojou stavbou pre Maltu tradičné a prechádzať uličkami sa dá donekonečna. Mesto chránili masívne bašty, ktoré odkrývajú skoro 200-ročnú históriu, po potulkách tu možno navštíviť aj palác Parisio, kde pár nocí strávil aj veľký Napoleon či užiť si jedno z najstarších európskych divadiel – Manoel.

Milovníci nočného života

Malťania milujú nočný život a aby nazbierali silu popoludní si treba oddýchnuť. Siesty sú tu na pravidelnom poriadku a väčšina obyvateľov po zotmení smeruje do mestečiek Sliema alebo Paceville. Vďaka vybudovanej autobusovej doprave to vôbec nie je problém. Práve v týchto miestach sa dá zabávať do rána bieleho. Miesta sú bezpečné, no vždy sa treba mať na pozore.

Dedina Pepka námorníka

Priznám sa, že o tejto zaujímavosti som netušila, až kým nás taxíkom raz neviezol jeden Malťan. Odporúčal nám vidieť túto turisticky obľúbenú atrakciu. V zátoke Anchor Bay ju producenti postavili v roku 1978, keď začali nakrúcať rozprávku o chlapíkovi, ktorý miluje špenát a dopomáha mu k sile. Postavenie sa nezaobišlo bez problémov, drevo tu museli dovážať až z Holandska, pretože na ostrove nebol dostatok a poniektoré doplnky dokonca až z Kanady.

O dobrotách

Hovorí sa, že dovolenka je o dovoľovaní si, tak sme si dovolili aj ostrovné chuťovky. Reštaurácie po ostrove sú svetovo otvorené a tak tu nájdete hamburgery, pizze, steaky jednoducho všetko, čo poznáte. Na ostrove však treba ochutnať špeciality. Vynikajúci je chlieb – Hobz. Pečú ho v peciach a často je prílohou mnohých chodov alebo ochutnajte jeho plnenú verziu s olivami, tuniakom či bielou fazuľkou.

Malťania by si zrejme do vlajky mali zakomponovať králika a fenikel, túto kombináciu tu nájdete na všetky spôsoby. Tradičné jedno je aj Timpana – zapekané cestoviny s mäsom, paradajkami a korením. Na ostrove si užijete aj chutné pivo a víno, ktoré domáci radi vyrábajú.


 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)