Alt Text!
Ázia

Bangkok

Bangkok | Blog CK Victory Travel

Ako ho prežiť?!

Po tom, čo sme prekročili 6 časových pásiem a pretočili si hodinky o 5 hodín do budúcnosti , sme sa ocitli v najväčšom a zároveň hlavnom meste Thajska – Bangkoku. Odjakživa som si ho predstavovala preľudnené, ukričané, priznám sa aj špinavé so slonmi na ulici. Skutočnosť plná kontrastov však prekvapila.

Na našej cestovateľskej mape po novom pribudol nový červený špendlík. Zapichli sme ho priamo do Bangkoku. Naše cestovateľské vášne viac túžia po nie tak turistických miestach, no povedali sme si, že mu na pár dní dáme šancu.

S miernym strachom sme vyšli z letiska a hľadali najlepší spôsob ako sa dostať na adresu nášho ubytovania. Keďže rozpočet bol malý a cesta dlhá, rozhodli sme sa, že to skúsime lacnejším spôsobom a využijeme ich dopravu. Veď keď môžu oni, prečo nie my. Na milé prekvapenie je vlaková zastávka súčasťou letiska v podzemí, a na ďalšie prekvapenie v rade na lístkový automat už boli zástupy cestovateľov z celého sveta. A kým sme sa my dostali na rad, pominul aj strach z toho ako si kúpiť lístok. Pri automate totiž stojí zamestnanec, ktorému stačí ukázať mapu a on vám poradí tú najlepšiu zastávku a navedie vás. Nečakajte však klasické papierové lístky, tie v Bangkoku vyzerajú ako žetóny s akýmsi čipom vo vnútri. Pri vchode ho priložte k čítačke, kultivovane nastúpite do čistého vlaku a pri odchode zo stanice ho vhodíte späť a vyjdete. Neviem, či písať o skvostných chrámoch a miestach, ktoré patria na turistickú mapu. Sú úžasné, spirituálne a vyrážajú dych. Platí to nech už uvidíte kráľovský palác, najväčšieho ležiaceho Budhu, či ďalšie chrámy, ktorých názov som si písala na papieriky vo vreckách.

Jediná rada, ak sa chystáte do chrámov, noste pri sebe niečo, čo vám zakryje ramená kolená. Inak si budete musieť kúpiť šatku na strategicky šikovne rozmiestnených miestach :) My sme chceli spoznať skutočný život, bývať s domácimi, zažiť ich starosti a radosti. A naučili sme sa pár vecí. Keďže sme pre nich turisti, čakajú, že budeme mať milióny vo vreckách a ochotu ich minúť, preto vyjednávajte ako sa len dá. Prvá ponuka je vždy s poriadnou prirážkou.

Ak nestihnete nákupy počas dňa, pokojne sa to dá stihnúť v noci, trhy tu fungujú 24/7 a od ovocia, cez ryžu a koreniny si tu nakúpite čokoľvek.

Cestovať sa z Bangkoku dá do rôznych miest a preto si pokojne kúpte lístky online, je to bezpečné. Jedlo vás tu vyjde skutočne lacno. Poriadna porcia thajského jedla stojí okolo 50 bathov, čo je v prepočte asi jedno euro štyridsať centov.

Sim kartu si v pohode zaobstaráte na letisku, ak sa neviete pohnúť nikam bez internetu, na osem dní za kartu a neobmedzený internet zaplatíte asi sedem eur.

Počuli ste o škorpiónoch a tarantulách na paličkách? Chcete zažiť, čo jedia domáci? Tak predavačov s touto „pochúťkou“ pošlite kade ľahšie. Domáci si to vymysleli iba pre turistov, neublíži vám to, no chuťovo je to iba poriadne prepálené telo živočícha bez akejkoľvek stopy mäska! Ušetrené peniaze využite radšej na masáž alebo kúpu nejakého pekného suveníru.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)