Alt Text!
Ázia

CAPPADOCIA: ČO VIDIEŤ A ZAŽIŤ

CAPPADOCIA: ČO VIDIEŤ A ZAŽIŤ | Blog CK Victory Travel

Rozprávková krajina teplovzdušných balónov, fantazijných skalných útvarov a vynikajúcej gastronómie.

Cappadocia, jedno z najúžasnejších a najexotickejších miest sveta je bližšie, než si myslíte. Táto oblasť v strednom Turecku je známa svojimi farebnými skalami, nezvyčajnými krajinnými útvarmi a unikátnymi pamiatkami. Cappadocia je skvelým miestom pre cestovateľov hľadajúcich niečo nezvyčajné. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste nemali vynechať návštevu Cappadocie:

 

1.     Let balónom. Cappadocia je jedným z najobľúbenejších miest na svete pre lietanie balónom, a má to svoje opodstatnenie. Región je známy svojimi jedinečnými geologickými útvarmi vrátane „rozprávkových komínov“, kaňonov a farebných vulkanických brál. Počas letu balónom sa vznesiete nad touto úžasnou krajinou a budete mať príležitosť vychutnať si úchvatný výhľad na región z jedinečnej perspektívy. Balóny zvyčajne vzlietajú tesne pred východom slnka, keď je pokojné počasie a chladný vzduch, čo sú ideálne podmienky na let. Počas celého letu vás bude sprevádzať profesionálny pilot, ktorý vám poskytne komentár k histórii a kultúre regiónu, ako aj geológii a geografii oblasti. Na konci letu jemne pristanete späť na zem, kde vás privítajú tradičné turecké raňajky, pamätný list a pohár šampanského. Let balónom v Cappadocii je skutočne jedinečným a nezabudnuteľným zážitkom, ktorý si nesmiete nechať ujsť.

 

 

2.     Tradičná kuchyňa a výnimočné víno. Turecko je krajinou pôžitkárov a Cappadocia nie je výnimkou. Medzi najlepšie špeciality miestnej kuchyne patrí jahňacie „Kuzu Tandir“. Mäso sa marinuje v zmesi korenín a bylín, vrátane papriky, rasce, cesnaku a petržlenu, a pečie sa, kým nie je jemné a šťavnaté. Jahňacina je pomaly pečená na ražni na otvorenom ohni alebo v peci. Podáva sa s rôznymi prílohami, ako je ryža, zelenina, rôzne dipy a omáčky. Často sa tiež podáva s chlebom, ako je pita alebo lavash, ktorý sa môže použiť na obaľovanie jahňacieho mäsa a iných príloh. Cappadocia je tiež vinárskou oblasťou s výnimočnými vínami. Používajú sa tu rôzne tradičné vinárske techniky, ktoré prispievajú k jedinečnosti miestnych vín. Miestne vinárstva používajú tradičné glazúrované keramické alebo drevené nádoby, na fermentáciu a dozrievanie vína. Víno fermentuje v jaskynných priestoroch, čo mu dodáva jedinečnú chuť a arómu. V Cappadocii sa používajú miestne odrody hrozna, ako napríklad Kalecik Karası, Narince alebo Emir. Ak sa chystáte navštíviť Cappadociu a chcete vyskúšať miestne vína, určite nezabudnite vyskúšať niektoré z týchto odrôd.

 

 

3.     Podzemné mestá. Cappadocia ukrýva unikátne podzemné mestá, ktoré boli v období Rímskej a Byzantskej ríše používané ako úkryty pred nepriateľskými nájazdami Peržanov, Sasánov, Arabov alebo Seljukov. Väčšina týchto podzemných miest mala niekoľko stoviek metrov hlboké a rozsiahle chodby a miestnosti a boli navrhnuté tak, aby vedeli ukryť aj zvieratá a zásoby potravín, aby ľudia mohli prežiť aj v prípade dlhšie trvajúceho obliehania. Podľa odhadov mohlo byť týchto podzemných mestách ubytovaných až niekoľko tisíc ľudí. Dodnes sú výborne zachované a sú skvelým miestom pre návštevu pre všetkých milovníkov histórie a architektúry.

 

Miestnosti rozsiahlich podzemných miest sú prekvapivo priestranné

 

4.     Rozprávkové komíny. Skalné útvary v Cappadocii sú naozaj neuveriteľné a niekedy máte pocit, že ste sa ocitli na inej planéte. „Rozprávkové komíny“ vznikli pred miliónmi rokov v dôsledku vulkanických erupcií a následnej erózie sopečnej horniny, ktorá ich postupne formovala do súčasnej podoby. Prejdite sa po okolí a obdivujte túto neuveriteľnú prírodu.

 

 

5.     Staroveké kláštory v Göreme. Göreme sa nachádza v regióne Cappadocia je domovom mnohých starovekých kláštorov, ktoré boli vytesané do skalných útvarov v regióne. Tieto kláštory boli vytvorené ranokresťanskými komunitami a slúžili ako miesta uctievania, štúdia a rozjímania. Kláštory v Göreme boli postavené počas raného kresťanského obdobia, počnúc 4. storočím nášho letopočtu. V tom čase bola Cappadocia centrom kresťanstva a kláštory v Göreme zohrali významnú úlohu pri šírení a rozvoji náboženstva v regióne. Mnísi vytesali svoje kláštory do prírodných skalných útvarov v regióne, čím vytvorili sériu vzájomne prepojených komôr a chodieb. Tieto prírodné štruktúry použili aj na vytvorenie kaplniek, ciel a iných priestorov na bývanie a uctievanie. Kláštory v Göreme zohrávali dôležitú úlohu aj v kultúrnom a umeleckom živote regiónu. Mnohé z kláštorov v Göreme boli zdobené krásnymi freskami a inými umeleckými dekoráciami a slúžili ako centrá vzdelanosti a kultúry. Dnes sú starobylé kláštory v Göreme považované za dôležité príklady ranokresťanskej architektúry a umenia. Sú tiež dôkazom bohatej histórie a kultúrneho dedičstva Kappadokie a Turecka.

 

 

Zažite rozprávkovú Cappadociu na vlastnej koži na našom zájazde TURECKO: CAPPADOCIA + ISTANBUL

 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY