Alt Text!
Ázia

Fascinujúci festival Thaipusam

Fascinujúci festival Thaipusam | Blog CK Victory Travel

Odkedy žijem v juhovýchodnej Ázii a stretávam sa s indickou komunitou, dozvedám sa o ich bohatých zvykoch a sviatkoch čoraz viac. Životy Indov sú spojené s dennými rituálmi a keby ste si nalistovali zoznam ich  náboženských udalostí, rýchlo by ste pochopili, že takmer každý deň je spojený s určitým božstvom. Dalo by sa dokonca povedať, že skoro každý deň je sviatok.

Dnes by som Vám chcela priblížiť jeden obzvlášť unikátny festival, s ktorým sa môžete stretnúť v krajinách ako India, Singapur, Malajzia, Srí Lanka, Thajsko, Myanmar, ale aj v iných štátoch s indickou populáciou.

Každý rok približne v tejto dobe sa oslavuje jeden veľmi zvláštny 3 až 4 dňový  hinduistický festival Thaipusam. Spadá približne do obdobia splnu medzi januárom a februárom. Oslavuje ho tamilská komunita v mesiaci thai a pusam je názov hviezdy, ktorá je v tejto dobe najvyššie na oblohe, z toho vyplýva aj názov Thaipusam. Festival je oslavou boha vojny Murugana, ktorý je synom bájneho boha Šivu. Lord Murugan udeľuje priania a teda kto si chce požiadať o nejakú službičku, alebo sa očistiť od hriechov, mal by sa zúčastniť tejto nezvyčajnej púte v znamení viery, výdrže a pokánia.

Tento rok pripadnú oslavy na 24. januára a poviem Vám, je na čo sa pozerať(teda, ak máte silné žalúdky).

Azda najmagickejším a najnavštevovanejším miestom pre tieto oslavy sú jaskyne Batu, ktoré sa nachádzajú len 13 km severne od hlavného mesta Malajzie, Kuala Lumpur. Už od 19. storočia sa tu stretávajú tisíce hinduistov na svojej ceste do chrámu vo vnútri jaskýň.

 

A čo môžete vidieť?

Množstvo kvetov, farieb, girlánd, vozov, muzikantov a veriacich oblečených vo farebných kostýmoch, ktorí si pred začiatkom svojej púte nechávajú prepichnúť jazyk a kožu na tvári, či chrbte rôznymi hákmi, drevenými alebo železnými tyčkami. Dokonca si často na chrbát zapichujú háky, na ktorých im visia zvončeky, nádoby alebo aj kokosové orechy. Na pleciach nosia alegorické vozy kavadi. Sú to rôzne drevené alebo kovové modlitebné oltáre s obrazmi bohov, pávími perami, s tyčami aj reťazami, ktoré sa pripínajú na rôzne časti tela veriaceho. Takto pripravení pútnici obnášajú psychickú zátaž, tým prosia o pomoc a naplnenie prianí od boha Murugana. Nesú mu obete vo forme kravského mlieka v džbánoch, ktoré ženy a muži nosia na hlavách. Niektoré dámy si tiež nechávajú prepichnúť líca až metrovými železnými tyčami a na krkoch nosia zavesené voňavé jasmínové girlandy.

Podľa rozprávania zanietených vraj pútnici nepociťujú žiadnu bolesť pri ťahaní a nosení ťažkých vozov, rany nekrvácajú a údajne sa hoja veľmi rýchlo. Viacerí pútnici v tejto dobe jedia len vegetariánsku stravu alebo spia na tvrdej zemi, aby preukázali svoju oddanosť. Aj vďaka sprievodu hudby, bubnov a trúbiek množstvo oduševnene tancujúcich pútnikov upadne do tranzu spojenia s bohom Muruganom, a tak vraj nepociťujú žiadnu fyzickú bolesť.

Od skorého rána do jaskýň prúdia tisíce veriacich v sprievodoch, kde Swami, mních odopne háky a tyče z tela veriaceho. Následne vykoná záverečný rituál a vysloví svoje priania, čím si splnil svoju misiu a želanie magicky odošle priamo k bohom.

Okúste túto atmosféru festivalu aspoň na videu a kto má chuť aj osobne, už tento mesiac 24. januára v Kuala Lumpur!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Iva Chandog

Iva Chandog

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY