Alt Text!
Ázia

Krajina 7000 ostrovov

Krajina 7000 ostrovov | Blog CK Victory Travel

Filipíny

Súostrovie, kde každý z ostrovov pôsobí ako iná krajina. Zem, kde tempo života je o poznanie pomalšie a ľudia vás odmenia širokými úsmevmi. Zem čakajúca na to, aby bola odhalená dušou dobrodruha.

Predstavte si krajinu, ktorú obklopuje len more a tvorí ju toľko ostrovov, že z nich takmer 1/3 nie je obývaná a ďalšia 1/3 nemá ani pomenovanie. Krajina, ktorá sa zrodila z hlbín mora vďaka sile vulkánov tvoriacich obvod Pacifického ohnivého prstenca. Tie sa týčia do neuveriteľných výšok až 2954 m.n.m.. Členitosť tropického povrchu a pod hladinou sa ukrývajúce drahokamy v podobe najkrajších koralových útesov sveta, však nie sú jedinými lákadlami turistov. Príjemná atmosféra presýtená slnkom a optimizmom miestnych, ako aj vôňa šťavnatého ovocia. Áno, aj také sú Filipíny. Ukrývajú však niekoľko zvláštností, aké nikde inde na Zemi nenájdete.

Manila s typickými jeepney

12 miliónová Manila so svojou nádhernou koloniálnou architektúrou, ale aj ultramodernými štvrťami je v ostrom kontraste oproti priam panenskej prírode ostatných ostrovov. Chaos, smog, veľa ľudí a… všadeprítomné jeepney, ktoré sú doslova umeleckými dielami. A práve na tie si posvietime.

Typické jeepney, ktoré sú neodmysliteľným symbolom krajiny, zdvihnú adrenalín v tej najideálnejšej miere a sú naozaj zaujímavým spôsobom prepravy. Zrodili sa počas druhej svetovej vojny, kedy si domáci prerobili zanechané americké jeepy do súčasnej podoby. Dnes už motory a iné súčiastky zľudovených dopravných prostriedkov pochádzajú prevažne z Japonska. Výroba „monštier“ z obyčajných, či nerezových plechov prebieha sériovo, aj kusovo a medzi najobľúbenejší model patrí Sarao. Každý kúsok je originál, najčastejšie zdobený maľbami svätých, ktoré majú za účel ochraňovať v doslova šialenej chaotickej premávke. Jeepney fungujú namiesto mestskej i medzimestskej hromadnej dopravy. Pohybujú sa na svojej trase a zastavujú na mávnutie. Peniaze kolujú medzi cestujúcimi k šoférovi a prípadný výdavok sa vracia rovnakým spôsobom naspäť. Do jedného jeepney sa vojde aj zo 20 útlych Filipíncov.

Ryžové políčka

Nádherná juhoázijská príroda a pokojná krajina, kde sa akoby zastavil čas je miestom, kde domáci obyvatelia pestujú na svojich políčkach ryžu od nepamäti. Viac ako 2 000 rokov staré  ryžové políčka stavané ručne len za pomoci jednoduchých drevených nástrojov. Kamene spevňujúce steny terasovitých políčok boli nosené z rieky hlboko v údolí. To je ďalší zo symbolov Filipín, ktoré ocenilo aj UNESCO. Okolité dedinky obývajú dávni lovci lebiek kmeňa Ifugao.

Tradičný život tohto horského kmeňa ukrýva aj iné zvláštnosti. Miestne jaskyne slúžili dlhé stáročia na pochovávanie predkov. Zosnulých ukladali do malých drevených rakvičiek v polohe embrya.  Tie sa nemohli dotýkať zeme, inak by ostala duša uväznená na zemi. Z tohto dôvodu sa mŕtvym zaväzovali tiež ústa, aby im neunikla duša ešte na tomto svete. Mnohé rakvy visia upevnené vysoko na skalách. Rakvy vo vzduchu ešte aj dnes vynášajú mladí, ktorí súperia, kto ju vynesie najvyššie. Verí sa, že na toho potom prechádza najviac sily zosnulého. Najstaršie rakvy majú aj 500 rokov. Niektoré len 1 rok. Svet je neuveriteľne rozmanitý a fascinujúci.

Pozrite sa na túto fascinujúcu krajinu s nami.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY