Alt Text!
Európa

Naše Škótske dobrodružstvo

Naše Škótske dobrodružstvo | Blog CK Victory Travel

Objavovanie Edinburghu, jazera Loch Lomond a ostrovov Mull, Staffa a Iona,

Ach, Škótsko, krajina kiltov, haggis a gájd, kde sa počasie môže zmeniť rýchlejšie, ako by ste povedali „Nessie“. Poďte sa pozrieť ako vyzerala prvá časť našej cesty naprieč Škótskom. Pozrieme sa do očarujúceho Edinburghu, do prístavných miest Inveraray a Oban, a na najkrajšie miesta vnútorných Hebríd. Fàilte gu Alba! – Vitajte v Škótsku!

Rozprávkové domčeky na vidieku v blízkosti Loch Lomond.

Edinburgh – historický šarm a bizarné premeny

Edinburgh, mesto čarovných hradov, strašidelných príbehov a odkazov na Harryho Pottera. Našu prechádzku sme začali na Kráľovskej míli, obklopení malebnými fasádami starého mesta. Keby na ich oknách nesvietili reklamné nápisy, cítili by sme sa ako v stredoveku. Dnes si tu ale môžete vychutnať skvelú remeselnú kávu v hipsterskej kaviarni, ktorá kedysi bývala žalárom. Alebo dáte prednosť čapovanému pivu z bývalej katedrály? Tomu hovorím premena! Zastavujeme sa pri Mercat cross uprostred námestia, kde sa v minulosti oznamovali oficiálne správy. Cesta z Londýna do Edinburghu trvala na koni 3 dni. Škóti milujú tradície a vo veľkom ich dodržujú. Preto keď nás 08.09.2022 opustila kráľovná Alžbeta II., najprv správy o jej smrti zaplavili Twitter, Facebook a médiá, a o 3 dni neskôr sa konalo oficiálne vyhlásenie s trubadúrmi a rytiermi pri Mercat cross v Edinburghu.

Ruch na ulici Kráľovská míla v Edinburghu.

Chute Škótska

Keď prídu ľudia prvý krát do novej krajiny, vždy chcú ochutnať miestne jedlá. Ako im však vysvetliť, že v Škótsku z nich pravdepodobne nebudú mať veľké potešenie? Ochutnali by ste haggis - záhadnú zmes ovčieho srdca, pečene a pľúc, všetko mleté a plnené v ovčom žalúdku? Niektorí to milujú, iní to neznášajú, no jedno je isté – na tento zážitok nezabudnete. Keby ste dostali chuť na sladké, bude vám predstavený vrchol škótskej gastronómie - vyprážané tyčinky Mars. Pochúťka pre tých, ktorí majú srdce z ocele a tepny... no, kto potrebuje tepny, však?

Škótska špecialita Haggis sa podáva na mnoho spôsobov.

Loch Lomond – leto po škótsky

Opúšťame Edinburgh a vydávame sa smerom k prvému lochu našej cesty. Loch Lomond je najväčším sladkovodným jazerom vo Veľkej Británii. Lesklá hladina odráža okolité hory, vytvárajúc scenériu ako z maľby. Ako Škóti s úsmevom hovoria: „Leto je môj najobľúbenejší deň v roku“. A ten deň sme vychytali práve teraz. Krásne počasie, 27 stupňov a slniečko prilákalo ľudí z miest k vode. Pláže jazera Loch Lomond sú plné relaxujúcich Škótov, ktorých svetlá pokožka sa rýchlo mení na červenú. Griluje sa, pije sa a dovolenkuje, ako to v lete má byť. My si dávame sendvič a zmrzlinu a pokračujeme v ceste ďalej na sever.

Jazero Loch Lomond je v lete cieľom dovolenkárov.

Inveraray – biele mestečko na konci sveta

Dostali sme sa až do malebného mestečka Inveraray na brehoch Loch Fyne. Keby mal Inveraray opísať Škót, asi by povedal že ide o „Wee coast town“. Mestečko je známe svojou očarujúcou architektúrou bielych fasád s čiernym lemom. Jazero Loch Fyne, najdlhšie morské jazero v Škótsku, je preslávené svojimi ustricami a morskými špecialitami. Mesto leží v srdci Argyllu, domova klanu Campbellovcov, ktorí v tejto oblasti žijú už od 13. storočia.

Osobitá architektúra mesta Inveraray z 18. storočia
Osobitá architektúra mesta Inverarary z 18.storočia.

Jednou z hlavných atrakcií mesta je nádherný hrad Inveraray, ikonická rozprávková stavba, ktorá je v súkromných rukách predkov vojvodu z Argyllu, náčelníka klanu Campbell. Malebné vežičky a upravené záhrady vytvárajú dokonalé prostredie ako z pohľadnice. Niet sa čomu diviť, že sa zámok objavuje vo filmoch a televíznych seriáloch.

Oban – brána k ostrovom

Dnešným cieľovým bodom bolo pre nás prístavné mestečko Oban, známe ako "Brána k ostrovom". Práve odtiaľto budeme vyrážať na objavovanie Vnútorných Hebríd. Po príchode sme sa vyviezli na vyhliadku, odkiaľ sme mali krásny výhľad na záliv aj ostrovy so zapadajúcim slnkom. Ubytovali sme sa v luxusnom hoteli s nádherným výhľadom na more. Večer sme si vychutnali gurmánske jedlá (nie nebol to haggis ani tyčinka mars). Neodolali sme krémovému chowderu s čerstvých morských plodov a jemnému stejku. Výborne padol aj relax v hotelovom spa. Zajtra nás čaká deň na ostrovoch!

Západ slnka v prístavnom meste Oban.

Ostrov Mull a Isle of Staffa 

Deň sme začali plavbou trajektom na Ostrov Mull. Cesty sa veľmi rýchlo zmenili z dvojpruhových na jednopruhové a oproti idúcim autám sme sa vyhýbali len na rozšírených miestach. Na ostrovoch sú všetci milí a pri vyhýbaní nám s úsmevom kývajú. Nekonečné lúky, pahorkatina, horské jazerá a roztrúsené farmy nám lemovali cestu. Naším cieľom bol tajomný Ostrov Staffa, kam sme sa vybrali krátkou plavbou zo severného pobrežia ostrova Mull. 

Pokojné pobrežie ostrova Mull, Vnútorné Hebridy.

Nečakané stretnutia

Máme neskutočné štastie na počasie. Hladina je pokojná ako jazero a cestou stretávame tulene vyvaľujúce sa na kameňoch. Ako sa približujeme k ostrovu Staffa, začína sa nám črtať výhľad na prekrásnu Fingal's Cave. Zrazu však kapitán náhle zmení smer jazdy, a my sa hneď dozvedáme prečo. Vidíme veľryby! Konkrétne minke whales, najmenšie z druhu vráskavcov. Pokojne plávajú popri našej lodi a my máme výborný výhľad. Po chvíli nám však ukážu chvost a ponoria sa do hĺbky. Ďakujeme za nečakané stretnutie. :-)

Cestov na ostrov Staffa sme videli divoké tulene aj veľryby minke.

Záhadná Fingalova jaskyňa

Približujeme sa k ostrovčeku Staffa a sme ohromení pohľadom na členité stĺpy čadiča, ktoré lemujú celý interiér jaskyne Fingal. Jaskyňa vznikala milióny rokov vulkanickou činnosťou a následnou eróziou. Stĺpy, pripomínajúce veľkolepý organ, vytvárajú neskutočný a takmer symetrický interiér, ktorý odráža burácajúce vlny a vytvára mystickú atmosféru. Poďme to tu preskúmať! Názov „Fingal's Cave“ je odvodený od galského hrdinu Fionna mac Cumhailla (v angličtine Fingal), o ktorom sa verilo, že jaskyňu používal ako útočisko. Úchvatná atmosféra jaskyne a mýtické asociácie inšpirovali mnohých básnikov a umelcov, vrátane renomovaného skladateľa Felixa Mendelssohna, ktorý po návšteve ostrova v roku 1829 zložil svoju „Hebridskú predohru“ (známu aj ako „Fingalova jaskyňa“).

Príchod na spektakulárny ostrov Staffa s výhľadom na Fingal's Cave.

Puffins - papagáje severu

Z jaskyne sme si spravili prechádzku po vysokých útesoch s výhľadmi na otvorené more. Práve tu, na útesoch neobývaného ostrovčeka v lete hniezdia rozkošní papuchalci. Morské vtáčiky s bielymi bruškami a červenými zobákmi pozorujeme zo vzdialenosti asi 1 meter. Vtáčiky si nás nevšímajú a my sme svedkami vábenia samičiek, aj súboja medzi samcami. Neskutočné!

Stretnutie s papagájmi severu na ostrove Staffa.

Iona - Posvätný ostrov a kľudné útočisko

Naša cesta pokračovala na posvätný Ostrov Iona, miesto s duchovným významom, kde akoby zastal čas. Vychutnávali sme slnečné lúče na jeho bielych plážach, ponorení do kľudu okolia. Lahodný obed s chutnou polievkou a sendvičmi z miestnej kaviarne nám zahrial žalúdok.  Ostrov je známy ako miesto začiatku šírenia keltského kresťanstva v 6. storočí. O tejto histórii sme sa dozvedeli v krásne zachovalom opátstve Iona Abbey. So západom slnka nás už čakala plavba naspäť do Obanu. Po tomto krásnom a dlhom dni padne hotelový wellness vhod!

Opátstvo na posvätnom ostrove Iona.

Ako naša cesta pokračovala sa dočítate v ďalšom blogu. Alebo si to chcete radšej zažiť na vlastnej koži? Pozrite si program našeho zájadu do Škótska TU.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY