Alt Text!
Amerika

Oh, Kanada!

Oh, Kanada! | Blog CK Victory Travel

Kanada. Krajina, do ktorej človek vstupuje s rešpektom, no i s obrovským vzrušením. Krajina, kde systém funguje, ľudia sú spokojní a žijú v podmienkach, aké pre ne vytvorili ich prastarí rodičia (či rodičia), prichádzajúci z rôznych častí sveta, hľadajúc lepšie (slobodnejšie) miesto pre život. A oni sú im za to dostatočne vďační. Hrdý Kanaďan vie, že pochádza od tých odvážnych, ktorí sa neuspokojili s málom či slepým nasledovaním systému, alebo bedákaním, a vykročili vpred do neistoty, pripravení nevzdať sa. Často bez akejkoľvek podpory v tomto ďalekom svete.

 

Celý svet v jednom štáte, to je multikultúrny raj nažívajúci v mieri

  

  

  

  

Služby fungujúce na jednotku

Očakávala som, že ľudia tu budú milí, no popravde ma prekvapilo, že je to aj úprimné, bez dávky faloše a sarkazmu, s akou som sa stretla v štáte kúsok na juh, a teda v USA, kde zdravý sedliacky rozum dal zbohom väčšine obyvateľov (nechcem generalizovať, len vyjadrujem svoj názor podložený osobnou skúsenosťou). Ľudia sa tu usmievajú, lebo sa usmievať chcú. Tí pracujúci v službách sú tu pre vás a vy nemáte pocit, že čašníka obťažujete vašou objednávkou, ba naopak, niekoľkokrát sa vedľa vášho stola otočí so širokým úsmevom a otázkou, či je všetko v poriadku a pri objednávaní vám vymenuje všetky špeciality dňa. Podrobné znalosti o ponúkaných nápojoch či jedlách sú u obsluhy samozrejmosťou, čo veľakrát milo prekvapí (evidentne majú dobré školenie a chuť pracovať). Nečudo, od vašej spokojnosti totiž závisí výška ich sprepitného, ktoré je v Kanade povinné.

 

Kanaďania milujú konverzáciu

 

Skutočne srdečný a chápavý je však aj ktokoľvek iný. Domáci sa k vám správajú s úctou a rešpektom a prejavujú prirodzený záujem o to, odkiaľ pochádzate, prečo ste sem prišli a podobne. Komunita Čechov a Slovákov žijúcich v Kanade je tiež pomerne silná a početná (predovšetkým v západnej časti krajiny), a tak v závislosti od mesta, v ktorom žijete, môžete udržiavať vrelé vzťahy so svojimi rodákmi. Tu ľudia na svoje korene nezabúdajú a toto povedomie je u nich podporované od útleho veku.

Ďalšou z charakteristických čŕt je ich zmysel pre humor, ktorý korení každú načatú konverzáciu. A práve konverzácia je to, čo hneď po hokeji robia najradšej. Prihovoria sa každému, len tak, aby reč nestála. Disponujú mnohými vedomosťami. Snáď niet Kanaďana, ktorý by nemiloval konšpiračné teórie. Aj o nich sa dokážu rozprávať dlhé minúty.

Človek sa tu tiež necíti neisto v prípade, že level jeho angličtiny nie je na úplne najvyššej úrovni. Kanada je dvojjazyčná krajina a všetky nápisy (či už na dopravných značkách, alebo produktoch) sú ako v angličtine, tak vo francúzštine. A keďže každý je odinakiaľ, len nie originál z Kanady (česť výnimkám), úroveň jazyka sa líši a všetci to chápu. Kanaďan z frankofónnej časti ani poriadne anglicky nevie a počas cestovania na západ sa dohovára rukami nohami, keďže Západniari zase neovládajú tento ľubozvučný „jazyk lásky“.

 

Príroda nadovšetko

 

Hrdý Kanaďan si tiež hlboko váži možnosť byť obklopený toľkou nádherou v podobe nekonečnej prírody, akou tento druhý najväčší štát sveta disponuje. Možno tu nájsť naozaj všetko (teda okrem púšte a dažďových pralesov). Kanadská príroda svojou rozmanitosťou v mnohom pripomína tú našu. Azda preto je také jednoduché cítiť sa tu ako doma. Zmiešané lesy, hrajúce farbami počas jesene, dlhé mrazivé zimy (čo je u nás skôr už rarita), pred ktorými niektorí utekajú do teplejších krajín (alebo sa skrývajú napríklad v najväčšom podzemnom nákupnom centre v Edmontone), skalnaté pohoria dvíhajúce sa do výšky, skoro ako Tatry, ihličnany, rieky a jazerá… Národné parky ako Banff, Jasper či Kootenay svojou krásou vyrážajú dych a človek sa nestačí pri ich prechádzaní kochať. Za každou zákrutou vás vítajú nové a čoraz krajšie pohľady. Azda najväčším zážitkom však bola jazda tzv. Sea to Sky cestou z Vancouvru priamo do Squamishu a ďalej smer Whistler. Otvorené ústa, lapanie po dychu a opakujúce sa WOW je diagnóza, ktorou trpí každý, kto tadiaľto prechádza.

 

 

Ľudia sú s prírodou vžití na maximum a svoje outdoorové aktivity prispôsobujú danému ročnému obdobiu. Aj preto sa zjazdovky počas leta menia na bajkové dráhy a lanovky tak môžu ťahať celoročne. Nadšencov je viac než dosť! Bungee jumping, zip lining, lezenie po skalách a mnohé iné adrenalínové športy, ktorými sa to tu priam hemží. Jazerá zase počas mrazivých zím slúžia ako klziská a v teplejších dňoch si tu ľudia uživajú kajaking alebo paddle boarding. V lese brázdi turistické chodníčky mnoho trekerov, avšak bez spreja proti medveďom či zvončeka (to aby medveď vedel, že sa blížite) ani na krok! Lesy sú ich plné a stret s nimi môže končiť tragicky. Preto nenechávajte nič na náhodu. Miestna komunita vám bez problémov poskytne školenie, čo robiť v prípade, keď takého „Yogiho“ predsa len stretnete. Aj nám sa podarilo jedného uvidieť, no, našťastie, len spoza okna auta.

 

Putin na tanieri Kanaďanov alebo „S poutine žiješ na 100 percent!“

Prvý pohľad na slávnu poutine, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla (ako inak) náhodou, len pred 60 rokmi, nebol príliš vábny a jedlo vyzeralo tak, ako by ho niekto práve vyvrátil. Krajinu treba ale skúsiť so všetkým, čo k tomu patrí a pri pohľade na mľaskajúcich prísediacich som zhodnotila, že to asi nebude až taká katastrofa. Tak poďme na to! A vtedy to prišlo, to známe „nebíčko v papuľke“. Tak chutné a pritom úplne jednoduché. Neverila som, že spojenie hranoliek s hrudkami tvrdého syra poliate hustou tmavohnedou omáčkou z hovädzieho vývaru môže byť tak dobré! Táto trojkombinácia dá síce zabrať tráviacemu traktu, nakoľko ani zďaleka nejde o ľahké jedlo, no k takému pivku je ako stvorené. A podľa slov jedného z Kanaďanov, kto neochutnal poutine, užíva si život len na 96 %!

Dnes už, samozrejme, nájdete poutine na milión spôsobov. Áno, aj na sladko. Videla som tiež hot dog, kde párok nahradzovala poutine a dokonca si ju môžete objednať aj na pizze. To máte asi ako našu pizzu á la salaš so slaninkou, klobáskou a bryndzou. Talian by len krútil hlavou. No tá tradičná (a pre mňa aj najchutnejšia) poutine je len jedna!

Nakoniec sa mi teda potvrdilo, že poutine ako národné jedlo pozliepané zo zdanlivo nezlučiteľných ingrediencií dokonale charakterizuje svoju krajinu. Rôznorodý kanadský národ, rovnako „pozliepaný“ z azda všetkých kútov sveta, funguje v praxi minimálne tak dobre, ako poutine chutí. Ktovie, čo by ale na francúzsky znejúci názov označujúci túto severoamerickú pochúťku povedali takí gurmáni z európskeho Francúzska…

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.