Alt Text!
Ázia

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 1. HONG KONG

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 1. HONG KONG | Blog CK Victory Travel

Slovensko - Hong Kong - Čína - Indonézia -Austrália - Portugalsko - Slovensko

Kto by bol na začiatku našej už tradičnej cesty za slnkom a tropickým teplom, alebo aj ako my vravíme “útekom pred Európskou zimou” povedal, že bude svetová pandémia? No a my, miesto indického curry ochutnáme austrálske mäsové koláče, nakŕmime klokany, stihneme prejsť cez imigračný úrad do Indonézie dve hodiny pred uzatvorením hraníc, zažijeme zrod pandémie, či letušky od hlavy po päty zabalené v bielom igelite. A takto by som mohla pokračovať, až by ste si mohli začať myslieť, že si vymýšľam. 

 

Na začiatok sa teda zoznámime :). Moje meno je Lívia a už niekoľko rokov sa starám o to, aby ste sa aj vy mohli vydať na cesty za slnkom, históriou, prírodou či ľadovcami s CK Victory Travel. Aby sme sa však presne pochopili, mojou pracovnou náplňou je zabezpečenie a nákup leteniek - zjednodušene povedané. Teraz keď sa už poznáme, myslím, že sa môžeme spoločne vydať na cestu spomienkami nášho neočakávaného dobrodružstva.

Večerná panoráma "mesta svetiel" Hong Kong

Hong Kong

Je január a my sme sa práve vydali na cestu do Číny. Prvá zástavka Hong Kong, alebo aj City of Light (v preklade hongkongské mesto svetla). Hong Kong! Pre nás mesto parených buchiet, neónových svetiel, morských koníkov a filipínskych slúžok. Ak sa vydáte do Hong Kongu a neochutnáte takzvané Bao alebo Dim Sum akoby ste v Hongkongu ani neboli. Parené buchty plnené zeleninou, mäsom či pastou z fazule vám najskôr pripomenú domov, no v ďalšom momente predstavia esenciu Ázie!

Tradičné parené Buchty Dim Sum plnené mäsom
Reštaurácia s obľúbenými parenými buchtami Bao, alebo Dim Sum.

S pokojným svedomím ich odporúčam na raňajky, obed či večeru. Ak by sa vám však po pár dňoch začalo o buchtách aj snívať, nič sa nebojte. Hong Kong je mesto plné gurmánskych príležitostí. Sladko kyslé kura, chrumkavá kačica, pražené rezance, hongkongské kari či gurmánska polievka z kuracích nôh. Toto a ešte omnoho viac je dôvod, prečo by mal každý aspoň raz za život navštíviť Hong Kong!

V megameste Hong Kong si prídu na svoje všetci milovníci ázijskej kuchyne 

Filipínske "obývačky"

Teraz sa už ale pravdepodobne pýtate na “filipínske slúžky“. Presne tento “fenomén” nám bude navždy pripomínať ulice Hong Kongu. Dievčatá, ženy a babičky sediace pozdĺž najdlhších eskalátorov sveta na kusoch papierových krabíc. Stovky takzvaných domácich pracovníčok rozdelených do menších skupiniek oddelených provizórnou stenou z papierových krabíc. Tancujú, počúvajú hudbu, jedia Filipínsky fast food, zapletajú si vlasy a najdôležitejšie pre nich je, že si užívajú svoj jediný deň voľna v týždni. 

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos, ktorý v roku 1974 čelil zlej ekonomickej situácii, zaviedol zákon, ktorým sa začal vývoz práce z Filipín vo forme zahraničných pracovníkov. Filipínska vláda túto ideu podporila, aby tak znížila mieru nezamestnanosti a obohatila svoju pokladnicu o prevody pracovníkov. Ekonomika Filipín sa stala čoraz viac závislou od vývozu pracovnej sily. V roku 1978 filipínska vláda sprivatizovala tieto takzvané “agentúry na sprostredkovanie zamestnania a vývozu práce” a tie sa tak stali základom filipínskeho hospodárstva.

V roku 2019 bolo na území Hong Kongu 400 000 zahraničných pracovníkov vykonávajúcich domáce práce. Z toho bolo 48% z Filipín, 49,4% z Indonézie a 1,3% z Thajska. Tieto pomocníčky tradične žijú v domácnosti ich zamestnávateľov, vykonávajú základne domáce práce a starostlivosť o deti. Keďže však takmer všetky žijú v domácnosti svojich zamestnávateľov, ich “obývačkou” sa stali ulice Hong Kongu. A tak sa tu počas svojich voľných dní stretávajú s priateľmi a užívajú si kúsok “súkromia” mimo ich pracoviska.

Na prvý pohľad je to ako scéna z katastrofického filmu. Keď sa však pozriete bližšie uvidíte úsmevy, jednoduchosť a bezprostrednosť týchto ťažko pracujúcich žien, bez ktorých by Hong Kong nebol Hong Kongom.

Filipínske pracovníčky si užívajú si kúsok “súkromia” mimo ich pracoviska

Tian Tan Buddha

Hong Kong však nie je len megamesto plné mrakodrapov, nezastaviteľného rozvoja a podzemných systémov. Je to aj krajina plná prírody, starej kultúry a medicíny, tajných pláží či stoviek ostrovov! Hongkong sa skladá z polostrova Kowloon a 261 ostrovov s rozlohou viac ako 1,100 km2. Najväčší je ostrov Lantau a druhý najväčší je ostrov Hongkong. My sme samozrejme oba navštívili. Výlet do dediny Ngong Ping na ostrove Lantau a návšteva Veľkého Buddhu je fantastický spôsob, ako vidieť Hong Kong aj z iného pohľadu.

Veľký Buddha, známy miestnymi obyvateľmi ako Tian Tan Buddha bol postavený v roku 1993. Táto 34 metrov vysoká socha Buddhu vyrobená z 250 ton bronzu sedí v pozícii Lotusu a pokojne sleduje ľudí z Hong Kongu. Socha je umiestnená pri kláštore Po Lin a symbolizuje harmonický vzťah medzi človekom a prírodou, ľuďmi a vierou. A tak tu aj vy obklopený Hong Kongskou prírodou môžete pocítiť harmóniu tela i ducha. Pre nás jednoznačne zástavka, ktorú v Hong Kongu nemôžete vynechať.  A aby som nezabudla, pre nás večne hladných, priamo tu v areáli Veľkého Buddhu treba ochutnať turnip cake! Slaný koláč z bielej repy, ktorý sa nedá prirovnať k ničomu, čo ste doposiaľ ochutnali. Mňam, tuším som práve vyhladla :)

34 m vysoká socha budhu Tian Tan na ostrove Lantau

Morské koníky ako tradičná medicína

No hlad ma hneď prejde keď si spomeniem na našu prvú prechádzku Hong Kongom. Kráčame rušnou uličkou, prezeráme výklady plné čínskych produktov, keď tu zrazu moja myseľ vraví: „Počkaj, počkaj! Videla som správne? Je to morský koník? Presnejšie, sušený morský koník?“. Zvieratko, ktoré za normálnych okolností patrí jednoznačne do rozprávky, usušené v presklenom výklade. Ako silný zástanca práv zvierat práve hľadám dôvod prečo nenakričať na lokálneho predavača. Haha, žartujem, no šok to však bol aj pre mňa a to som už videla všeličo. Morské koníky sú však jedným z dôležitých organizmov, ktoré sa v čínskej tradičnej medicíne používajú už od nepamäti. Predpokladá sa, že majú potenciál na vyliečenie neplodnosti, plešatosti, astmy, artritídy a môžu pôsobiť ako prírodná viagra. My sme sa však rozhodli, že nemusíme vyskúšať všetko a s rešpektom k čínskym tradíciám sme si sušené koníky odfotili a pobrali sa radšej na waffle.

Sušené morské koníky vo výklade obchodu s tradičnou čínskou medicínou

Hong Kong mal pre nás ozajstné čaro. Strávili sme tu tri dni v najmenšej izbe sveta s toaletou so sklenenými dverami a teda bez štipky súkromia :D. No okrem vysokých mrakodrapov, širokých bulvárov, dvojposchodových električiek, starých čínskych chrámov či gigantickej sochy Buddhu má toto megamesto čaro, aké len tak ľahko inde nenájdete! 

Atmosféra ulíc Hong Kongu

No a my už plní zážitkov a pripravení na ďalšie nové, odchádzame klimatizovaným autobusom na čínske hranice! Ďalšia zástavka Shenzhen, čínsky nový rok, ale aj zrod pandémie! Pokračujete s nami a my dúfame, že sa dozviete veľa nových zaujímavostí!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lívia Brixová

Lívia Brixová

O autorovi

Lívia je jedna z nás. Svet je jej domovom a doma je všade na svete. Precestovala veľa, no stále jej je málo. Okrem cestovania, surfovania či jedenia, je večne jednou nohou v kultúre. Od štúdia na VŠMU, cez výstavy obrazov v Kanadskom Vancouveri, či štúdiom Balijského tradičného umenia na Umeleckom Inštitúte v Indonézii, až po založenie vlastnej značky s názvom POPI. S láskou k cestovaniu a kultúre Vás teraz pozýva na cesty spomienkami, ktoré si netreba nechat ujsť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY