Alt Text!
Ázia

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 2. Shenzen

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 2. Shenzen | Blog CK Victory Travel

Slovensko - Hong Kong - Čína - Indonézia -Austrália - Portugalsko - Slovensko

Je polovica januára 2020 a my sme dorazili autobusom na Čínske hranice. Ak si práve predstavujete autobus plný turistov, tešiacich sa na Veľký čínsky múr, či krásne historické chrámy, tak na to zabudnite. Predstavte si autobus, v ktorom sme pravdepodobne jediní turisti my, tešiaci sa na toaletu so solídnymi dverami, či pivo s kamošmi. Do Shenzenu sme sa totiž vybrali navštíviť moju sestru, ktorá tu už niekoľko rokov žije.

Shenzhen nie je práve mesto, ktoré je každému známe a pri plánovaní zájazdu do Číny ho určite zaradí do svojho bedekru. Aby som však vzbudila Vašu zvedavosť, tak vám ho trošku predstavím, a možno po prečítaní môjho blogu, sa rozhodnete spoznať ho na vlastné oči. 

Shenzen, “Silicon Valley hardvéru”

Len niečo málo ako 40 rokov dozadu, bol Shenzen poľnohospodárskou a rybárskou komunitou s počtom obyvateľov necelých 300 tisíc. Teraz je však siedmym najväčším mestom Číny. Vďaka výhodám z vynikajúcej polohy (presne oproti Hong Kong, v delte Perlovej rieky a na brehu Pacifického oceánu), čínskej reformy a politiky otvorenia, sa Shenzhen od roku 1978 stal modernou a medzinárodnou metropolou. Dnes s počtom približne 14 miliónov registrovaných obyvateľov. Ak však počítame neregistrovaných pracovníkov, celkový počet obyvateľov je predpokladaný okolo 20 miliónov. 

Ja však ešte stále nerozumiem, kde sú tie opustené mestá, ktorým práve chýba 20 miliónov obyvateľov?! 😊

Huaqiang bei 

Dnešný Shenzhen, nazývaný aj ako China Silicon, zhromažďuje viac ako 14 000 technologicky vyspelých spoločností vrátane spoločností Huawei, Lenovo a Tencent. Stáva sa taktiež centrom inovácií s novou generáciou začínajúcich podnikov, čo z neho robí najkonkurencieschopnejšie a najinovatívnejšie mesto v Číne. Ak sa do Shenzenu vydáte s ambíciu zostaviť si vlastný mobilný telefón, počítač, stereo, inovatívneho robota, automatický vysávač či akúkoľvek inú technologickú vychytávku ste na tom správnom mieste. Huaqiang Bei v Shenzene je najväčší trh s elektronikou na svete, kde nájdete všetko, čo by ste si priali.

V Shenzene sa ambíciám medze nekladú a ak aj Vy máte elektronický sen, ktorý Vám nedá spávať, tu si ho jednoznačne splníte. 

Huaqiang Bei v Shenzene je najväčší trh s elektronikou na svete

Nanshan mountain

Ako sa najľahšie zorientujete v akomkoľvek novom meste? Odporúčam vyšľapaním na najbližší kopec! My sme sa preto hneď na začiatku našej dovolenky vybrali na Nanshan mountain. Panoramatické výhľady na jedno z najväčších miest v Číne sú na nezaplatenie. Je to taký pomyslený kompas. Odrazu rozumiete, ako mesto funguje, ktorým smerom vychádza slnko, kde kotvia lode a aký maličký sme v tomto veľkom svete.

Výstup na Nanshan mountain odhaľuje výhľady na jedno z najväčších miest Číny

Hot pot

Náš prvý týždeň v Číne bol plný poznávania. Keďže som ten typ človeka, čo málokedy povie nie, za prvých sedem dní sme vyskúšali takmer každú lokálnu špecialitu. Čo však pri návšteve Číny musí každý určite vyskúšať, je takzvaný Hot Pot. V preklade aj horúci hrniec. Tento „hrniec plný chutí“ je vlastne obyčajná vriaca polievka. Čo ju však robí výnimočnou je stôl plný dobrôt, ktoré si v nej môžete uvariť. Zelenina, mäso, cestoviny, tofu, morské plody či iné zvláštnosti, ktoré ste predtým ešte asi nikdy nevideli. 

Vraví sa, že jedlá z "horúceho hrnca" môžu posilniť priateľstvá, spojiť členov rodiny či spriateliť kolegov.

Cat café

Ak by sa Vám po skvelom obede zacnelo po šálke kávy no v spoločnosti “chlpatých kamarátov”, treba sa vybrať do takzvanej Mačacej kaviarne. Pýtate sa Mačacia kaviareň? Presne tak. Kaviareň kde okrem kávy (a v horších prípadoch alergie, haha), dostanete aj vstupenku do mačacieho raja. Počas Vašej návštevy si tu tak okrem Vašich priateľov poklábosíte aj s celou rodinou rozmaznaných mačičiek.

"Mačacia kaviareň" je miesto, kde si svoju kávu vychutnáte v spoločnosti týchto chlpatých kamarátov

Prvá mačacia kaviareň na svete „Cat Flower Garden“ otvorila svoje brány na Taiwane v meste Taipei už v roku 1998. Aj keď pôvodný koncept mačacej kaviarne pochádza z Taiwanu, rozkvit zaznamenal najmä v Japonsku. Vzhľadom na veľkosť a počet obyvateľov Japonska, žije množstvo ľudí v malých apartmánoch a kondomíniách, ktoré neumožňujú pobyt domácich miláčikov. Práve toto robí z mačacích kaviarní obľúbenú destináciu pre milovníkov domácich zvierat. 

No ak nie ste práve mačací človek, alebo mate tú už spomínanú alergiu, nič sa nebojte. V Shenzene sa fantázii medze nekladú a tak tu aj vy môžete popíjať kávičku v spoločnosti prasiatok, zajacov či priateľskej lamy.

V Shenzene sa fantázii medze nekladú a tak tu aj vy môžete popíjať kávičku v spoločnosti prasiatok, zajacov či priateľskej lamy
V Shenzene sa fantázii medze nekladú a tak tu aj vy môžete popíjať kávičku v spoločnosti prasiatok, zajacov či priateľskej lamy

COVID-19

Náš druhý týždeň v Číne je ako už asi očakávate spojený s koronavírusom. Úprimne si presne nepämatám ako to celé začalo. Predpokladám však že asi veľmi podobne ako v jednom z tých katastrofických filmov o nezastaviteľne sa šíriacom víruse. Avšak ak ste práve vtedy neboli v Číne, prvá polovica filmu sa Vás vôbec netýka. Až niekedy v 50tej minúte filmu to celé naberie na obrátkach a zrazu nezáleží na tom kde ste, kto ste, no skôr s kým a kde ste boli. Nebudem však predbiehať, skúsim zaloviť v pamäti poznačenej stresom z nepoznaného a priblížiť Vám, ako to celé prebiehalo z nášho uhla pohľadu.

V Shenzene sa počas prvého týždňa, odkedy bol vírus oficiálne priznaný, veľa nezmenilo

Prvý krát sme započuli správu o slávnom netopierovi z Whuanu okolo 13. januára. Vtedy sme však ešte netušili s akou celebritou to máme dočinenia. Byť v tom čase v Číne, alebo aj epicentre svetového strachu, nás zo začiatku veľmi neovplyvnilo. My sme totiž asi ako jediní vedeli, že v realite ľudia neodpadávajú na uliciach v agónii spôsobenej vražedným vírusom. V Shenzene sa počas prvého týždňa, odkedy bol vírus oficiálne priznaný, veľa nezmenilo. Najsignifikantnejším rozdielom bol zážitok z merania teploty pri vstupe do metra. Predstavte si, že práve utekáte na autobus, aby ste potom stihli električku a neskôr trolejbus a nemeškali tak do práce na druhej strane mesta. No spotený a rozhorúčený sa pred nástupom do autobusu ešte tri krát pomodlíte aby Vám ten pán s teplomerom nenameral viac ako 37,5°. Vitajte teda v Číne počas zrodu svetovej pandémie!

Pokračujeme v ďalšom diely, výletom do plážového mestečka Dapeng kde sme sa stali jednými z ich posledných turistov tohtoročnej sezóny, ešte pred jej začiatkom. Ale aj akčným preletom na Bali, kde sme sa stali jednými z posledných šťastlivcov s povolením na pristátie z Číny.

Ťešíme sa na Vás o dva týždne. 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lívia Brixová

Lívia Brixová

O autorovi

Lívia je jedna z nás. Svet je jej domovom a doma je všade na svete. Precestovala veľa, no stále jej je málo. Okrem cestovania, surfovania či jedenia, je večne jednou nohou v kultúre. Od štúdia na VŠMU, cez výstavy obrazov v Kanadskom Vancouveri, či štúdiom Balijského tradičného umenia na Umeleckom Inštitúte v Indonézii, až po založenie vlastnej značky s názvom POPI. S láskou k cestovaniu a kultúre Vás teraz pozýva na cesty spomienkami, ktoré si netreba nechat ujsť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY