Alt Text!
Ázia

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 3. Dapeng

Šesť krajín sveta vs. jeden COVID - časť 3. Dapeng | Blog CK Victory Travel

Slovensko - Hong Kong - Čína - Indonézia - Austrália - Portugalsko - Slovensko

Vďaka jeho drzej výstrednosti a nablýskaným mrakodrapom, by sa Shenzhen mohol javiť ako nepravdepodobné miesto na víkendový výlet. No len pár kilometrov na východ od betónovej džungle pohraničného mesta a v ľahkom dosahu z Hongkongu, leží starobylé mestečko Dapeng. Ak sa sem vydáte, môžete tu obdivovať historickú čínsku architektúru, preskúmať tajné zákutia starobylých pevností či vydať sa na zlatistú pláž pod zalesnenými kopcami. Polostrov Dapeng, ktorý síce podobne ako Shenzen leží v Špeciálnej ekonomickej zóne, zostáva ako oddelené miesto zreteľne zakorenené vo vidieckej provincii Guangdong.

Aj napriek tomu, že len neďalekých 1000 kilometrov od Shenzenu práve prebieha najväčšia epidemiologická kríza v Číne, predstava morského vzduchu, starobylej architektúry či voňavej prímorskej kuchyne nás inšpirovala k výletu. Vybavení antibakteriálnym gélom, sadou rúšok a keďže je január (najchladnejší mesiac v Shenzene) aj teplým oblečením, vyrážame na pláž.

Pláže Dapengu

Hong Kong sa bojí čínskeho Černobylu

Krátka cesta autobusom, necelé dve hodiny, prináša nové pohľady a zaujímavé poznania. Pozdĺž diaľnice východne od mesta môžete spozorovať značku „Most jadrovej energie“. Neďaleko sa totiž nachádza kontroverzná atómová elektráreň v zátoke Daya. Jej výstavba v 80-tych rokoch, sa stretla s množstvom protestov. Takmer milión obyvateľov Hong Kongu podpísalo petícu na pozastavenie stavby.  Hlavnou príčinou protestov bol objav  ktorý vypovedal o  príliš malom počte výstužných tyčí okolo reaktora a tak spochybňoval jej bezpečnosť. Avšak zlomovým bodom pri formovaní Hong Kongskej verejnej mienky o jadrovej energii a projekte atómovej elektrárne Daya, bola Černobyľská nehoda v apríli 1986. Široká verejnosť verila, že jadrová elektráreň bola príliž blízko mesta a to z dobrého dôvodu - Černobyľ ukázal, že radiácia nepozná hranice. Ak dôjde k nehode na Ukrajine môže to mať dopad na západnú Európu. Atómova elektráreň Daya tak môže zničiť celý Hongkong, mysleli si mnohí. S viac ako 6 miliónmi obyvateľov žijúcimi v Hongkongu, ktorý je obklopený morom, by bola vyhliadka na evakuáciu jednoducho nemysliteľná. A tak žiadne racionálne argumenty a fakty, nemohli konkurovať hororovým príbehom a fotografiám o najhoršej jadrovej katastrofe, ktoré sa objavujú v spravodajských médiách dodnes. A tu svetom preletela slávna správa s názvom „Hongkong sa bojí čínskeho Černobyľu“.

V apríli 2011 však elektráreň Daya Bay získala bezprecedentné štyri zo šiestich ocenení v každoročnej súťaži bezpečnosti jadrových elektrární. Jadrová elektráreň v zátoke Daya je jedinečná tým, že jej zamestnanci sú vystavení minimálnemu množstvu žiarenia - iba 0,8 milisievertov, čo zodpovedá röntgenovému žiareniu ktorému je v bežnej populácii každoročne vystavený jeden zo 400 ľudí.

Dapeng

Už len pár minút a nás uvítajú brány starobylého mestečko Dapeng. Mesto Dapeng postavené počas dynastie Ming okolo roku 1394, slúžilo ako námorná základňa proti pirátom prichádzajúcim z Juhočínskeho mora. Pevnosť hrala dôležitú úlohu aj počas ópiovej vojny v boji proti britským silám. Mesto s rozlohou sto tisíc metrov štvorcových je zachovalé natoľko, že jeho budovy a úzke krivolaké uličky stále vyzerajú tak, ako vyzerali počas dynastií Ming a Qing.

Ulice starobylého mestečka Dapeng

Mestečko s rozprávkovou atmosférou ktoré vyčaruje úsmev na tvári a zahreje pri srdci. Zopár lokálnych turistov, kde tu čierna mačka, či majiteľka miestnej čajovne. Stratený v uličkách pripomínajúcich tajomný labyrint, tu môžete pocítiť tajomstvá života v cisárskej Číne. 

Rad starých skladov v mestečku Dapeng a vstupná brána do chrámu Dapeng Dongshan

Čínsky Nový rok

Našu návštevu mestečka Dapeng sme si naplánovali na Čínsky nový rok. Čínsky Nový rok je najvýznamnejším z tradičných čínskych sviatkov. Často označovaný aj ako lunárny Nový rok, pretože časy osláv nasledujú fázy mesiaca. Jeho oslavy sa tradične začínajú prvým dňom prvého lunárneho mesiaca čínskeho kalendára a končia pätnástym dňom, známym ako Sviatok lampiónov. Dátum Čínskeho Nového roka teda kolíše medzi 21. januárom až 20. februárom.

Počiatky Čínskeho Nového roka sú ponorené hlboko v legendách. Jedna z legiend hovorí, že pred tisíckami rokov netvor menom Nian, zaútočil na dedinčanov začiatkom každého nového roka. Príšera sa však bála hlasných zvukov, jasných svetiel a predovšetkým červenej farby. Tieto veci tak boli použité na zahnanie šelmy. Preto oslavy nového roka často zahŕňajú petardy, ohňostroje, červené oblečenie a ozdoby. Mladí ľudia dostávajú peniaze v červených obálkach a Čínsky Nový rok sa stáva časom hodovania a návštev rodinných príslušníkov. Oslavy tak uzatvárajú starý rok a majú priniesť šťastie a prosperitu do toho nového.

Bubble tea a oslavy Čínskeho Nového roku

Ak by ste však očakávali veľkolepé oslavy plné ohňostrojov, spevu a veselých lokálov v Shenzene, boli by ste sklamaní. Pravdou je, že Shenzenských lokálov je v 20 miliónovom meste len pár tisícok. Preto je Čínsky Nový rok najmä oddychom pre Shenzen samotný. 20 miliónové mesto odrazu zíva prázdnotou a okolité mestečká ako aj Dapeng sálaju pokoj a pocit domova. Avšak Nový rok 2020 bol ešte navyše zahalený v rúšku očakávaní. Keďže sme ako vždy počas našich ciest mali šťastenu naklonenú na našej strane, prvý deň v Dapengu sme si stihli obzrieť takmer všetky miestne zaujímavosti. Na druhý deň sme si nechali už len samotný Dapeng Dongshan Temple (lokálny chrám).

Dapeng Dongshan Temple 

Turista v časoch COVIDu

Je utorok, deň ako každý iný. My sme sa práve vybrali na návštevu našej poslednej plánovanej pamiatky. No hneď pár metrov po odchode z nášho ubytovania sme si uvedomili, že toto už asi nie je deň ako každý iný. Mestečko Dapeng od dnes zatvára brány všetkým turistom. Hmmm, zvláštne. Ulice dýchajúce prázdnotou. Keď tu zrazu, ako v spomalenom zábere, policajt na motorke s megafónom. Jeho slová nám naznačujú že tento rok sme poslední vítaní turisti v jeho meste. Oznamuje nám, že si máme držať bezpečnú vzdialenosť nasadiť rúško a byť obozretní. On však nemyslel voči lokálom, presne naopak. V tomto momente sme boli hrozbou my. Wuhan je totižto dopravným uzlom Číny a preto ak ste v Číne turista, je veľkou pravdepodobnosťou, že aj miestom vášho tranzitu. 

V momente ako tento, sa Vám ťažko dýcha aj bez náznaku vírusu. Po pravde do teraz sme sa veľmi nebáli. Ak sme sa však občas vydesili nebolo to kvôli situácii v Číne, ale situácii v médiách. Správy z Európy o vražednom víruse a konci Čínskej civilizácie Vám na pár sekúnd rozbúšia srdce. Avšak ako hovorí známe slovenské príslovie nikdy never všetkému čo vidíš (najmä v telke) aj soľ vyzerá ako cukor. 

Svetová panika nás teda nezlomila a mestečko Dapeng si užívame do posledného momentu. Studené pivo, teplé rezance a slávna hra Mahjongu nám dávajú novú perspektívu a optimizmus do ďalších dní.

Mahjong - tradičná čínska hra

Oddýchnutí, mierne vystrašení, plní zážitkov no pripravení na ďalšie nové sa vraciame do Shenzenu. Teraz už len rozhodnúť čo ďalej. Ostávame? Ideme ďalej? Ideme domov? Umrieme? Budeme žiť? Haha, aj keď sa na tom dnes rada zasmejem, aj také myšlienky nám prebehli hlavou ;)

Ďakujem že spomínate s nami. Viac opäť o dva týždne.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Lívia Brixová

Lívia Brixová

O autorovi

Lívia je jedna z nás. Svet je jej domovom a doma je všade na svete. Precestovala veľa, no stále jej je málo. Okrem cestovania, surfovania či jedenia, je večne jednou nohou v kultúre. Od štúdia na VŠMU, cez výstavy obrazov v Kanadskom Vancouveri, či štúdiom Balijského tradičného umenia na Umeleckom Inštitúte v Indonézii, až po založenie vlastnej značky s názvom POPI. S láskou k cestovaniu a kultúre Vás teraz pozýva na cesty spomienkami, ktoré si netreba nechat ujsť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY