Alt Text!
Európa

Tak whisky či whiskey?

Tak whisky či whiskey? | Blog CK Victory Travel

Dnes sa čudujem, prečo som počas toho leta v Škótsku ochutnal tak málo whisky. V Škótsku, predovšetkým v oblasti Vysočiny a na ostrovoch, je dnes asi 125 páleníc. Ochutnávka a celá tá show okolo je pri návšteve krajiny priam povinnosťou.

Slovo whisky pochádza zo škótskej Gaelčiny a to zo slov „uisge beatha“, čo v preklade znamená niečo ako voda života. Po tom, ako nám o nej rozprával Mike Drury v jeho obchode v meste Ballindalloch, som mal pocit, že už nepijem whiskey alebo whisky, ale proste škótsku, ktorá má svoju chuť, vôňu, farbu, príbeh a hlavne priestor na fantáziu jej konzumenta. Keď hovorím o fantázii, mám na mysli to, čo pri jej pití človek cíti. Belgičan z našej skupiny dostal od Mikea slovnú facku na prebudenie po tom, čo povedal, že chute whisky, ktoré sme postupne pili, proste nevedel opísať. V našej turistickej skupinke sa tak dosť rýchlo spustila konverzácia na tému najrôznejších chutí, vôní a ich vnímania.

 

V minulosti pálili whisky mnísi v kláštoroch, neskôr bola väčšina páleníc nelegálna, dnes sa vyrába asi tristo druhov, z ktorých niektoré budete len veľmi ťažko hľadať v bežnom obchode. Predovšetkým tie, ktoré sa už dnes nevyrábajú, sú zberateľským kúskom.

Kde sa vzala whiskey?

Do obdobia konca devätnásteho storočia bola škótska whisky považovaná za nekvalitnú. Kvôli exportu nápoja do Ameriky zo Škótska a neďalekého Írska sa vtedy podstatne lepšia írska chcela odlíšiť, a tak pridala do názvu “e” a vznikla whiskey, ktorá sa dnes pije aj v Amerike. Často však nájdete aj whisky bez “e”, ktorou chce výrobca vzdať hold svojim škótskym predkom.

 

Whisky je v Škótsku samozrejme aj turistickou atrakciou. Tak, ako v krajinách vinárskych môžete absolvovať “wine tour”, odporúčam v Škótsku prejsť “whisky trails”, prípadne navštíviť aspoň pár páleníc, ktoré sú bežne prístupné aj bez rezervácie vopred.

Na whisky do Škótska však môžete ísť aj so mnou. Už pár rokov organizujem a sprevádzam zájazd Škótsko – ostrovy Mull, Iona, Skye a hlavné mesto Edinburg.

Takže – Sláinte – na zdravie!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Filip Gelačik

Filip Gelačik

O autorovi

Filip Gelačik je jednoducho človek s potrebou pohybu, poznávania a akcie, o ktorú sa s vami rád podelí kdekoľvek. Žil vo viacerých krajinách Európy a v USA. Nielen na cestách sa veľa pýta, rád sa okúpe v zime, zabehá si bosý, skoro vstáva, spoznáva, ochutnáva a užíva si pocit z neznámeho. S vami sa vydá na cestu po Peru, Bolívii, Čile, Argentíne, Uruguaji, Brazílii, Albánsku a Kosove, Škótsku, Novom Zélande, USA, Gruzínsku, Arménsku a ďalších destináciách v prírode a na horách.