Alt Text!
Ázia

Tradičná čínska medicína

Tradičná čínska medicína | Blog CK Victory Travel

blud či pravda?

Žitie v Číne ma naučilo mnohým veciam a podarilo sa mi priňuchnúť k rôznym zaujímavostiam. Jednou z nich bola aj tradičná čínska medicína, ktorá je rozvinutá nielen na pevninskej Číne, ale aj v iných kútoch sveta a dokonca aj na Slovensku. Mnohí z vás si možno myslia, že celé je to nejaká šarlatánčina, že to jednoducho nefunguje, sú to výmysly bláznov, ale isté je, že táto medicína má viac než 2000 ročnú tradíciu a už len z mojich skúseností mi vždy pomohla.

Aby sme veci dali do pravej miery treba si v prvom rade povedať, že tradičná čínska medicína (TČM) je skôr PREVENCIOU. TČM rieši skôr pomalé a chronické choroby. Ak si myslíte, že vyrieši leukémiu alebo akútne streptokokové zápaly, zložte si prosím ružové okuliare. TČM sa snaží nastoliť rovnováhu v tele. Aj akupunktúru by ste si mohli predstaviť ako nastavovanie ventilov, ktoré buď vťahujú chýbajúcu energiu do tela alebo ju naopak vypúšťajú von. Okrem akupunktúry sa používajú mnohé ďalšie metódy ako napr. bankovanie – sklenené pologule, ktoré sa prisávajú na kožu a pomáhajú zrýchliť prekrvovanie vnútorných orgánov po nimi, tak by sa krv cez ne mala rýchlejšie prefiltrovať a pomôcť zaseknutej energii presunúť sa ďalej. Ďalšia dôležitá je herbálna medicína, rôzne masáže, dychové cvičenia a iné.

80 ročný doktor Wang s mojím klientom pri akupunktúre

Pri svojej praxi s čínskymi doktormi som si všimla veľký prínos pre zdravie – hlavne čo sa týka problémov s alergiami, nespavosťou, cukrovkou, otehotnením alebo aj s nechutenstvom, reumou, porážkou a inými. Ak sa rozhodnete vydať sa na cestu TCM, budete sa v prvom rade musieť odhodlať na zmenu životosprávy a alfou a omegou bude pohyb. Čínska strava je veľmi pestrá, Číňania sa stravujú obzvlášť pravidelne a to minimálne 3x denne a vedia aké jedlo by kedy mali jesť. Takisto vedia, na akú chorobu je dobrá ktorá zelenina. Číňania tradične nakupujú na miestnych trhoch, kde je všetko čerstvé od zeleniny, ovocia, až po mäso, ktoré v prípade hydiny a rýb pred vami priamo na mieste zarežú. Ďalšia vec je, že Číňania sa chodievajú po večeri prechádzať von na ulicu. Veď hovorí sa „fan hou bai bu zou, huodao jiushijiu“ 饭后百步走,活到九十九, „kto sa po jedle prejde sto krokov, dožije sa 99 rokov“. Mnohí cvičia alebo sa idú len tak prejsť, na verejných priestoroch sa tancuje v skupinách so sprievodom hlučnej hudby, precvičuje taiči a niektorí si len tak vyjdu von zaspievať alebo poklábosiť do parku.

Klienti na zájazde v Číne pri masáži nôh a vyšetrení čínskym doktorom

Nakoľko v meste, kde bývam –  Guangzhou, je dosť vlhko, úplne nepríjemné bývajú jari, kedy často prší a vlhkosť stúpa na viac než 80 percent, v domoch treba často vetrať a oblečenie nie a nie vysušiť. Je to čas, kedy aj na mňa dolieha vlhkosť a musím ju, ako Číňania hovoria „vysušiť“. Často ma v tejto dobe bolia kĺby, hlavne moje tanečné kolená, preriedia sa mi vlasy a z nejakeho zvláštneho dôvodu začnem „priberať zo vzduchu“. V tejto dobe začínam s úpravou stravy, ktorá by mala byť pestrá, ale mala by som sa vyhýbať studeným potravinám, ktoré „zavlhčujú“ – takže zbohom vyprážané jedlo, mliečne produkty, pivo, pečivo a sladké, ktoré podporujú vznik vlhkosti v tele a znižujú prúdenie qi 气 (životnej energie) v tele. Môj doktor Wang mi ešte poradil čaj, zložený z goji hrozienok, jujube a chryzantén. Taktiež mi napísal recept na najhoršiu polievku, akú som kedy v živote jedla. Bol to vývar z bravčovej lopatky a ďalších 20 byliniek, ktorých ukážku vám ponúkam na fotografii. Túto nevábnu zmes som jedla približne 2 týždne a musím uznať, že to malo niečo do seba. Vlasy mi prestali padať, zlepšila sa mi chuť do jedla a pociťovala som prílev energie. Ďalším príkladom by mohla byť jedna moja slovenská kamarátka v Číne, ktorej sa vďaka akupunktúre a bylinkám znovu naštartoval hormonálny cyklus, ale aj pani z Bratislavy, ktorá mávala silnú cukrovku. Vďaka zmene stravy a akupunktúre si dnes nemusí pichať inzulín a používa slabé lieky. A najviac ma dojal príbeh jedného dievčaťa, ktoré prekonalo porážku a s každou jej návštevou ordinácie sa jej stav viditeľne zlepšoval a hlavne sa viac a viac usmievala, čomu sa veľmi tešila jej matka.

Bylinky na vysušenie prebytočnej vlhkosti v tele

Takže odhoďte predsudky a započúvajte sa do príbehov ľudí, ktorým to pomohlo, TČM môže pomôcť aj vám.

Aj vy si môžete pomôcť úplne jednoduchými tipmi

Na a ešte jeden recept na toto chrípkové obdobie

Uvarte si vývar z bielej reďkovky, cesnaku, zázvoru a jarnej cibuľky, ja si pridávam ešte čierne korenie, aby som to mala ešte pikantnejšie. Takýto vývar môžete piť stále, doslovne vám pomôže sa vypotiť.

 

Želám vám veľa zdravíčka 祝你们健康!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Iva Chandog

Iva Chandog

O autorovi