Alt Text!
Ázia

Vietnam (juh): Krajina motoriek

Vietnam (juh): Krajina motoriek | Blog CK Victory Travel

„Dlane spolu, ako keď sa modlíš.  Zavrieš oči, povieš si „Oh my Buddha“  a vykročíš na cestu. Tie motorky sa ti vyhnú.“ Toto mi hovorili Vietnamci, keď som tam pred rokom prišiel po prvýkrát. Odvtedy som sa sem niekoľkokrát vrátil a motorky sa mi úspešne vyhýbajú. Asi to naozaj funguje. Krajina motoriek, rezancových polievok a tetušiek, ktoré vám poľahky predajú aj to, čo nechcete.

Krajina s takmer 92 miliónmi obyvateľov, nádhernými ryžovými terasami a menšinami na severe, ale i bielymi plážami nielen na tunajších ostrovoch, si vás podmaní už v prvých dňoch. Ho Chi Minovho mesto (od 1975) alebo bývalý Saigon je miesto, kde to žije. Najväčšie vietnamské mesto je najmä v noci akoby mestom hriechu. Babičky v pyžamách po uliciach s drevenými krabicami plnými tabaku a drog. „Marihuana! Hašííííš! Kokaííín!“ Vyroja sa na vás vždy, keď prechádzate ulicami, najmä večer. Už by mali dávno spať, poviete si. Toto mesto však tak skoro spávať nechodí a tunajší dôchodcovia nie sú ako tí slovenskí. Ráno ich nájdete v početných parkoch precvičovať tai-či, večer sedieť pred domčekmi a debatovať do noci.

Centrom bývalého Saigonu

Počas dňa si určite pozrite Múzeum vojny – akýsi výstražný prst nielen nad hrôzami, ktoré dokáže napáchať len človek, ale aj ich dôsledkami, vám pravdepodobne naženie slzy do očí. V čínskej štvrti Cholon zas nevynechajte atmosférický čínsky chrám Thien Hau zasvätený bohyni Mazu – oplatí sa prísť najmä ráno, keď sa ranné slnečné lúče dotýkajú oltára. Vplyv francúzskej architektúry nájdete v katedrále Notre Dame či budove Hlavnej pošty, ktorú navrhol sám Eiffel.

 

 

V okolí rozporuplnej metropoly

Jeden z najimpozantnejších pozostatkov Vietnamskej vojny (alebo Americkej, ako ju volajú Vietnamci) nájdete asi 40 km od Saigonu – tunely Cu-Chi. Vyše 200 km dlhé tunely niekedy až 10 metrov pod zemou, v ktorých Vietnamci bojovali, stretávali sa, žili. Zážitok na celý život, a takisto zimomriavky, hoci ste na tomto mieste po šiesty raz. No a keď máte mať šťastie, občas sa tu v lesoch okolo vás prejde i nejaký ten škorpión. Každý by si mal vliezť do pre turistov rozšíreného tunela a skúsiť ten neskutočne stiesnený svet, v ktorom tu Vietnamci (tu zvaní ako „tunelové krysy“ tak dlho žili. Zastavte sa v okolitých kaučukovníkových lesoch, vietnamské poľnohospodárstvo a vidiek nie sú totiž iba ryžové políčka!

Delta Mekongu

Zo Saigonu sa vždy vydávame do delty Mekongu. 13. najväčšia rieka sveta je zdrojom potravy a práce pre milióny ľudí. Všadeprítomné kokosové palmy, druhy tropického ovocia, ktoré ani neviem po slovensky pomenovať a rybárske osady dávajú nahliadnuť životu, ktorí tu miestni vedú.

Cestami vietnamským vidiekom narážame najmä na ryžové políčka. V strede nich sú akési mohylky. Sú to hroby, kam miestni pochovávajú nebožtíkov. Pozemky sú tu pridrahé a tradičný spôsob pochovávania tu je pochovávanie celého tela. Po asi 3 rokoch sa však kostra zo zeme vyberie, zbaví nečistôt a uloží sa do zeme znova – chcete predsa, aby vaši blízki oddychovali čistí!

 

Púšte vo Vietname?

Málokto vie, že vo Vietname sú i púšte, dokonca s dvomi druhmi piesku – bielym a červeným. Teda skôr pieskové duny, po ktorých sa môžete spustiť po zadku alebo si tu vyskúšať šoférovať terénne džípy. Neďaleko odtiaľ krásne pláže, neskutočné morské plody, ale i autentický pach fermentovaných rýb. To všetko a omnoho viac ponúka okolie mestečka Mui Ne. Juh Vietnamu je neskutočne atmosférické miesto. Bola by ale škoda nevidieť túto fascinujúcu krajinu celú. Tam sa ale vydáme nabudúce!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Juraj Kordík

Juraj Kordík

O autorovi

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY