Alt Text!

10 Dôvodov prečo cestujem

10 Dôvodov prečo cestujem | Blog CK Victory Travel

Je to už dva a pol roka, čo som si zbalila 27 kg, prevažne nepodstatných somarín a odišla na dlhú, ďalekú a hlavne vzrušujúcu cestu. Moje okolie bolo plné pochybností , či je ten krok správny, či to vydržím a prežijem. Teraz viem, že to bolo najlepšie rozhodnutie môjho života.

Cestovanie ma urobilo slobodnejšou, múdrejšou, odvážnejšou, ale rozvážnejšou, sebavedomejšou, zároveň pokornejšou a jednoznačne šťastnejšou osobou.

Tu je 10 dôvodov, prečo ma cestovanie očarilo a úplne pohltilo.

 

1. SPOZNÁVAM NOVÉ KULTÚRY

Rozširujem svoje obzory globálne, mám väčšie pochopenie pre ľudí z iných kútov sveta. Viem sa pozrieť na druhú stranu mince, som otvorenejšia prijímať nové názory a rozdielne vnímanie denných situácii, bez toho, aby som dotyčného hneď odsúdila a povesila na šibenicu:) Nehovoriac o spoznávaní tradícií, ktoré ma fascinujú a inšpirujú. Svadby, pohrebné a náboženské rituály, liečenie, umenie…

2. SPOZNÁVAM SAMÚ SEBA

Cestovanie ma často prinieslo „na hranu“. V kritickej situácii si perfektne odsledujete kto vlastne ste, ako reagujete a ako riešite nečakané situácie ( ktoré v Ázii nastanú častejšie ako tie očakávané). Môžete na sebe pracovať a stať sa lepším, pozornejším, rozvážnejším a pozitívnejším človekom. Začnete meditovať a rozplývať sa nad pocitom, keď sa vánok dotkne vašej rozpálenej pokožky.

3.ÚSMEVY SÚ NÁKAZLIVÉ

V juhovýchodnej Ázii žijú tí najmilší a najusmievavejší ľudia na svete. A verte je to nákazlivé ako zívanie v školskej jedálni. Nedá sa mračiť obočie, keď sa na Vás usmeje každá jedná tvár s ktorou sa Vám stretne pohľad, a jediné mračenie nastane, keď ste si zabudli nasadiť slnečné okuliare.

4. ZÍSKAVAM SEBAVEDOMIE

Byť odkázaná sama na seba a zvládnuť to, je pocit na nezaplatenie. Som vďačná za každý jeden deň, necítim frustráciu za nič, že mi niekto ubližuje, alebo ma núti do niečoho, čo nechcem. Žijem presne ako som si vysnívala. Cítim sa silná, slobodná a sebavedomejšia ako kedykoľvek predtým. Pozorujem zákon karmy, čo dávam, to dostanem a som plne zodpovedná za každý jeden čin, ktorý vykonám.

5. UČÍM SA CUDZIE JAZYKY

Ak by som ulovila zlatú rybku, mala by som len jedno želanie. (OK, dve- prvé zdravie pre mňa a mojich blízkych) Chcela by som ovládať všetky jazyky sveta a tým sa dorozumieť úplne s každým. To je kľúč k ozajstnej slobode a jedinečným zážitkom pri cestovaní. Ľudia vždy ocenia snahu o komunikáciu v ich jazyku a otvorenejšie vás príjmu do ich komunity a ponúknu nezabudnuteľné, autentické zážitky.

 

6.UČÍM SA VECI, O KTORÝCH SOM NETUŠILA, ŽE EXISTUJÚ

Pri cestovaní spoznáte neobyčajných ľudí s neobyčajnými príbehmi, záľubami a schopnosťami. A tak si môžete roztočiť hoola-hoop pri západe slnka na pláži, vypiť liter slanej vody pri pokusoch o surfovanie, vyskúšať drevorezbu, či tancovať do zbláznenia bez slov s ľuďmi, ktorých ste nikdy predtým nevideli a asi ani neuvidíte. Už viem ako sa pestuje ryža, aké antibiotiká sú účinné pri infikovanej rane, ako prebehla genocída v Kambodži, alebo prečo je Thajsko hrdý národ. Na to, prečo Jávanci farbia kurčatá som zatiaľ neprišla :)

 

7. MÁM STÁLE NOVÉ PODNETY NA ZAUJÍMAVÚ DISKUSIU

Cestovanie mi dodáva rozhľad a prehľad. Som otvorená pre nové, zaujímavé diskusie s kýmkoľvek. Ľudí zaujíma môj príbeh ako som sa dostala ku životu snov, a tak som v spoločnosti vítaná.  Naopak ja som sa stala zvedavejšou a veľmi rada počúvam skúsenosti a vedomostí ľudí, ktorých stretávam a bažím po ich postrehoch a vedomostiach.

 

8. MÁM SKVELÝCH KAMARÁTOV VŠADE NA SVETE

Ako hovorí moja mama- kamaráti sú rodina, ktorú si vyberáme. Život v cudzine a v odlúčení od rodiny spôsobí, že kamarátstva, ktoré vznikajú sú hlboké, trvalé a vzácne. A tak som získala nádhernú rodinu v Brazílii, Amerike, Kanade, Slovinsku, či Maďarsku. A svet sa mi otvára ešte viac.

9. SLNKO SVEDČÍ

To snáď ani netreba vysvetľovať. Pol hodina na slnku denne zabezpečí dostatočný prísun vitamínu D, ktorý okrem iných pozitívnych účinkov v tele pôsobí ako hormón , priaznivo vplýva na nervový systém a posilňuje imunitu. A ako sa vraví „opálený tuk je sval“. Človek sa teda cíti krajšie, zdravšie a šťastnejšie.

10. RODINU A KAMARÁTOV SI VÁŽIM VIAC AKO KEDYKOĽVEK PREDTÝM

Ďakujem človeku za vynález s názvom internet, ktorý mi umožňuje ostať v dennom kontakte s domovinou. Pri dlhšom odcestovaní však začínam pociťovať dovtedy nepoznanú fyzickú potrebu objať mojich rodičov, brata, babinku a postískať sa s celoživotnými kamarátmi. A tak cesta domov na Slovensko dostáva nový rozmer.

 

Ľudia, nebojte sa! Rozprestrite svoje krídla a leťte za dobrodružstvom. Zajazdite si na bicykli, korčuliach, koni, ťave, prejdite kilometre po vlastných nohách, či rukách. Tešte sa z každého dňa, ktorý prišiel ako dar. Buďte vďační za ľudí a miesta, ktoré spoznáte, využite každú minútu. Tento život sme nedostali náhodou. .

Nech vás slnko a vietor sprevádza.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Marcela Mattová

Marcela Mattová

O autorovi

Mladá, zvedavá žena plná vášne k cestovaniu, dobrodružstvu, tancu, so zmyslom pre humor, otvorená poznávať čokoľvek nové, čo tento krásny svet prináša. Na Slovensku študovala jazyky a manažment turizmu a išla svedomito za svojim snom- oslobodiť sa a precestovať svet. Už tretí rok spoznáva Indonéziu, kde sa presťahovala, aby študovala tradičné indonézske tance a remeslá. Medzičasom sa stala inštruktorkou jogy, v joge a meditácii našla zmysel svojho bytia a inšpiráciu pre ďalšie kroky. Vďaka znalosti miestneho jazyka Vám ukáže a predstaví skutočné odlišnosti našej a východných kultúr, náboženstiev, rozdielnosti vnímania každodenných otázok. Na zájazdoch s Marcelou sa môžete tešiť na bonus vo forme rannej hodiny jogy, alebo sa rozhodnite pre jogovo a duchovne orientované zájazdy po Indonézii s touto sprievodkyňou. S Marcelou si zaručene užijete vašu vysnívanú a zaslúženú dovolenku po juhovýchodnej Ázii, vychutnáte si gastronomické nebo (občas aj peklo:)), prídete na iné myšlienky a vrátite sa do svojho denného života vysmiati, s nadhľadom a väčším pochopením pre celý svet okolo Vás.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY