Africký med je taký, ako krajina sama – divoký, intenzívny a neuveriteľne rozmanitý. Nájdete tu etiópsky biely med s karamelovým tónom, lesný med z Gambely, ktorý včelári získavajú z úľov vysoko na stromoch, aj takmer čierny med z Ghany, pripomínajúci melasu a slivkový lekvár. Savanský med z Burkina Faso je zas silne aromatický a Zanzibar nesklame svoju korenistú povesť mangrovníkovým medom s jemne slanou arómou či medom s pridaným čiernym korením.
“Med z oblasti úplného juhu Afriky, med z fynbosu z Kapskej provincie je vcázny a aromatický druh medu, ktorý pochádza z unikátneho ekosystému zvaného fynbos, z oblasti, ktorá jue definovaná aj ako Cape Floristic Kingdom“, vysvetľuje náš odborník na južnú časť Afriky, Tibor Pekarčík.
“Najprv si ešte povedzme, čo je to fynbos”, hovorí Tibor Pekarčík. “Fynbos v preklade z afrikánčiny znamená jemný krík, je to biodiverzitne mimoriadne bohatý typ vegetácie ako súčasť Cape Floristic Kingdom, rastie len v južnej časti Južnej Afriky, hlavne okolo Cape Town a zahŕňa tisíce endemických druhov rastlín ako protea, eriky (vresy), rooibos, restiácie a pod… Med z fynbosu je bohatý, neuveriteľne voňavý so zemito-kvetinovými tónmi s jantárovou farbou a plný antioxidantov. A chutí naozaj úžasne”
Na Madagaskare taktiež nájdete med, ktorý skutočne nenájdete nikde inde na svete. Prečo? Produkuje ho endemická včielka Apis mellifera unicolor známa svojou miernou povahou a schopnosťou produkovať vysokokvalitný med napríklad aj z nektáru stromu mokarana, ktorý je endemický pre región Anosy.
Čo na túto pochúťku, tzv. tantely gasy, hovorí riaditeľ združenia Mórica Beňovského a zároveň náš odborný sprievodca Vladko Dudlák:
“Mal som šťastie sprevádzať slovenského včelára po Madagaskare a tak sme si na jeho želanie kúpili miestny med hneď prvý deň v lokalite NP Andasibe. Predávali ho vo flaštičke ako sa u nás predáva polievkové korenie. Bol pomerne tekutý, jantárovej farby podobne ako bežné kvetové medy u nás, no chuťovo veľmi odlišný. Niektoré dámy z našej skupiny charakterizovali jeho chuť ako aromatické gumené cukríky. Aby ho bolo cítiť v čaji, bolo nutné použiť výrazne väčšie množstvo ako zvykneme doma.
Druhý raz sme kúpili med na trhu v Morondave. Ponúkali tri druhy, my sme kúpili dva. Po otvorení prvého sme zistili, že je to džem. Ten druhý mal etiketu s nápisom Miel de mille fleurs - med z tisíc kvetov, plnený bol v Antananarivo. Farba tmavá, skoro ako náš medovicový, no tiež veľmi tekutý a chuťovo málo sladký s jemne horkou dochuťou. Bez charakteristickej medovej arómy.
V rezorte Kimony beach pri Morondava sme videli domorodú pani, ako ‘stáčala’ med. Medzi dvoma stoličkami mala natiahnutú sieťku, pod ňou plastový lavór. V sieťke boli nahádzané kúsky včelých plástov, med gravitačne stekal dolu do lavóra. U nás by sme pri takejto činnosti čelili útoku tisícok včiel, tam okolo žiadne včely nelietali. V Malgaštine sa používa pre med rovnaký výraz ako pre včelu – tantely.”