Alt Text!
Amerika

Alcatraz

Alcatraz | Blog CK Victory Travel

bývalé najobávanejšie väzenie Ameriky, dnes turistická atrakcia

Keď stojíte na vyhliadkových miestach pod mostom Golden Gate, na ktorých vznikajú celosvetovo známe zábery a máte šťastie na pekné počasie, všimnete si neďaleko ostrov Alcatraz s dodnes najstarším fungujúcim majákom západného pobrežia USA. Už keď ste v San Franciscu, bola by škoda nevyhradiť si jedno doobedie na návštevu legendárneho Alcatrazu, bývalého väzenia s najvyšším stupňom stráženia. Alebo by ste sa nechali zlákať možnosťou poprechádzať sa po útrobách väznice počas nočnej prehliadky? My sme absolvovali denný variant. Pri mojom najskľúčujúcejšom pocite, aký som kedy do tej doby zažila, neviem si predstaviť pocity pri nočnej špacírke.

 

Inak ako loďou sa na ostrov s väzením Alcatraz nedostanete. Lístky si treba zabezpečiť dlhodobo dopredu. Spoliehať sa, že si vstupenky zabezpečíte týždeň dopredu, nebodaj ráno, keď prídete do prístavu, je mierne povedané risk. Ale prečo by sme si v dnešnej dobe internetu mali komplikovať život?

 

Loď z móla číslo 33 vyráža denne od 08:45 do 15:50 hod., každých 30 minút. Ráno sa však musíte postaviť do radu ďalších desiatok ľudí a počkať si na loď, ktorá ide o presne stanovenom čase. Nezabudnite mať prichystaný lístok a pas. Môžu vám skontrolovať batožinu, ktorá nesmie byť väčších rozmerov ako 16 x 20 palcov. Späť už môžete ísť ktoroukoľvek loďou (ak sú voľné miesta a zmestíte sa na palubu) v intervale 15 minút v čase od 09:55 do 18:30 hod. Samotná plavba trvá zhruba 10 až 15 minúť v jednom smere. Celá prehliadka Alcatrazu aj s dopravou z pobrežia na ostrov zaberie 2,5 hodiny z vášho času stráveného v San Franciscu. A rozhodne stojí za to!!!

 

Po príchode dostanete audio sprievodcu a to v jazykoch anglicky, nemecky, španielsky, portugalsky, čínsky, mandarínsky, francúzsky, taliansky, kórejsky a japonsky. Slovenčinu ani češtinu zatiaľ do repertoáru nezaradili. Pohybovať sa po areáli v rámci vyznačenej trasy môžete slobodne. Tam, kam nemáte chodiť, sa ani nedostanete. Bude vám premietnuté krátke video o Alcatraze, potom sa už môžete vydať na vlastné potulky. Audiosprievodca porozpráva o živote za múrmi väzenia, pokusy o útek, osudy najznámejších väzňov ako Al Capone, George Kelly či Robert Stroud . Môžete si vyskúšať na vlastnej koži pocit byť zatvorený v cele. Pokochať sa výhľadom na chránenú vtáčiu rezerváciu, ktorá v súčasnosti našla svoj domov na ostrove v súlade so záhradami Alcatrazu. V neposlednom rade bude San Francisco čo by kameňom dohodil a predsa len tak ďaleko, že žiaden z väzňov, ktorý sa pokúsil o útek, sa do mesta nedostal…

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Eva Halajová

O autorovi