Alt Text!
Amerika

Atacama: Najsuchšia púšť sveta!

Atacama: Najsuchšia púšť sveta! | Blog CK Victory Travel

Atacama. To je jednoznačne najsuchšia púšť sveta! Ovšem ak neberieme do úvahu niektoré z oblastí Antarktídy. Púšť, ktorá sa rozkladá na väčšom území než by si väčšina z nás pri návšteve mohla myslieť. Konkrétne neuveriteľných 105 000 km². Kontrastná púšť, to je ten pravý surealizmus stvorený prírodou.

Drahokam ukrytý v Čile

Okrem piesku tu človek nájde aj lagúnové polia, gejzíry a iné zaujímavosti, ktoré by ste možno v púšti prioritne nehľadali. Táto je však jedinečná, pretože miestami zasahuje až do výšok 4000 m.n.m., kde sa organizujú vysokohorské treky. Adrenalín zaručí aj druhá najaktívnejšia sopka sveta Llullaillaco vo výške až 6000 m.n.m.. Práve tu bola objavená jedna z najfascinujúcejších múmií Južnej Ameriky.

Mestá duchov

Atacama svojou rozlohou zasahuje do časti Argentíny, Bolívie a malej časti severného Peru. Na jej území sa nachádzajú najúžasnejšie prírodné úkazy Južnej Ameriky, no nechýbajú ani jedny z top zaujímavostí ľudskej činnosti. Či už tie tisícročie staré v osade Tulor, alebo z modernej doby, ako napríklad liadkové bane v jej severnej časti, neďaleko mesta Iquique nachádzajúceho sa na pobreží. Oblasť liadkových baní je od roku 2005 pod právom pod patronátom UNESCO. Mesto Humberstone, ktoré kedysi z ťažby prosperovalo však dnes pôsobí ako Mesto duchov. Silný zážitok!

 

Kúsok od atacamského centra turizmu v San Pedro de Atacama, sa nachádza tiež jedna z najväčších povrchových baní sveta Chuquicamata. Takmer na dohľad od San Pedra zase najmodernejší a najväčší astronomický projekt na zemi – ALMA, ležiaci vo výške 5000 m.n.m.

Pár dní nestačí

Atacama ponúka tak obrovské množstvo zaujímavostí, že pár dní tu rozhodne nestačí. Pre tieto a mnohé iné kontrasty sem organizujeme zájazd pre všetkých tých, ktorí sú pripravení zísť z tradičných vychodených turistických chodníčkov a na 17. dní prepnúť do módu „objavovateľov“.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Peter Koutný

Peter Koutný

O autorovi

Naslovovzatý odborník na Latinskú Ameriku. V krajinách Južnej Ameriky strávil na cestách s našimi klientami takmer 17 rokov! Absolútny rekordér na Slovensku a v Čechách! Miestni ho poznajú a bežne zdravia na ulici familiárnym oslovením „ Pedro“. Vyštudoval španielsky jazyk, plynule rozpráva brazílskou portugalčinou a “láme” aj miestne indiánske jazyky najmä v Peru a Paraguaji. A miluje peruánsku kuchyňu, ktorú považuje za jednu z najlepších. Absolvovať Latinskú Ameriku s Pedrom rovná sa 100% zážitku.