Alt Text!
Európa

Azorské ostrovy

Azorské ostrovy | Blog CK Victory Travel

Jedny z najkrajších ostrovov sveta

Aj po tom, čo ste navštívili najznámejšie a najkrajšie miesta sveta, stále existujú destinácie, ktoré vám vyrazia dych. Napríklad aj v Európe. Azorské ostrovy patria medzi najkrajšie na svete podľa magazínu National Geographic.

 

Pri návšteve Azorských ostrovov si prídu na svoje všetci, nadšenci turistiky si nájdu trasy, ktoré ich zavedú k jaskyniam, termálnym prameňom a tým najkrajším výhľadom. Azory sú okrem prírodných úkazov výnimočné svojimi rozsiahlymi vínnymi záhradami a skvelými jedlami pripravenými čerstvo po rybolove. Okrem prechádzky pri prístave si tu užijete množstvo miestnych festivalov a ak sa vám pošťastí, zahliadnete i veľryby v oceáne.

 

Nádherné portugalské súostrovie skladajúce sa z deviatich ostrovov leží priamo v srdci Atlantického oceánu. Okrem dychberúcich a nie príliš známych výhľadov sú Azory výnimočné sopečnými krátermi a jazerami, turistami nepoškvrnenými plážami, krásnymi jaskyňami a miestami ideálnymi na turistiku.

 

 

Azory sú vďaka svojej geografickej polohe lákavou destináciou tak ako pre Európanov, i pre Američanov. Ostrovy vznikli vulkanickou činnosťou, ktorá po sebe zanechala úkazy, ktoré si ani samotní miestni dodnes nevedia vysvetliť. Aj napriek tomu, že sa nachádzajú priamo v strede oceánu, nie sú typickou letnou dovolenkovou destináciou. Pri miernom podnebí si tu namiesto opaľovania na pláži užijete prechádzku plnú obdivovania fotogenických scenérií. Podľa magazínu National Geographic jedny z najkrajších ostrovov na svete sú vhodné najmä na aktívny oddych spojený s pozorovaním rozprávkovej prírody.

Najlepší spôsob, ako si Azorské ostrovy užiť naplno je prejsť si všetky po poradí, v posledných rokoch sa zvýšenému záujmu tešia najmä štyri ostrovy, najväčší ostrov Sao Miguel prezývaný vďaka vzhľadu aj ako „zelený ostrov“, najpopulárnejší Terriace alebo aj „orgovánový ostrov“ zapísaný v UNESCO, Pico „čierny ostrov“, ktorý dostal meno po svojej sopke a Faial prezývaný aj ako „modrý ostrov“, ktorý sa v minulosti preslávil najmä lovením veľrýb.

 

Sao Miguel

Najznámejší a najväčší, taký je Sao Miguel, prezývaný vďaka prírodnému bohatstvu ako zelený ostrov. Tak ako všetky z Azorských ostrovov, aj on bol vytvorený vulkanickou činnosťou a nájdete tu mnoho sopečných jazier, údolí a panoramatických výhľadov na oceán, ktoré Portugalčania nazývajú miradouro. Takmer na všetkých plážach ostrova Sao Miguel sa nachádza čierny piesok. Jednou z najžiadanejších je Moinhos a jedinou svetlou plážou, ktorú na ostrove nájdete je pláž zvaná Ribiera Grande. Najkrajší miradouro však nájdete pri pohorí Nordeste.

 

Okrem pláží a oceánu je ostrov zaujímavý i vďaka mestečku Furnas, ktoré ukrýva niekoľko druhov termálnych prameňov na ochutnávanie i kúpanie. Najznámejší z prameňov je Caldeira Velha vyvierajúci hneď pri jednom z mnohých azorských vodopádov. Sao Miguel je bohatý na prírodné jazerá, akým je napríklad Piscina Natural, i na teplé pramene vyvierajúce v jaskyniach posiatych sýtozeleným porastom, v ktorých sa návštevníci bežne kúpu. Dôležité je však dať si pozor na hodnoty odlivu a prílivu, aby vás neprekvapila ľadová voda Golfského prúdu. V opačnom prípade môžete s miestnymi objaviť tajný prameň ukrytý v jaskyni, v ktorom sa kúpu aj počas teplejších nocí.

V mestečku Furnas by ste si určite nemali nechať ujsť i kulinársku špecialitu menom Cozido, ktorá sa pripravuje priamo na horúcom gejzíre, a to až 6 hodín.

Po všetkých termálnych prameňoch si pozornosť zaslúžia i jazerá ostrova, najpozoruhodnejšími sú spojené kráterové jazerá odlišnej farby, ku ktorým sa viaže ľúbostná povera. Jazerá Lago Vorde (zelené) a Lago Arul (modré) predstavujú oči dvoch odlúčených milencov, ktorí za sebou plačú. Najznámejším jazerom je však bezpochyby Lago do Fogo tzv. ohnivé jazero, ktoré je obklopené divokou prírodou a vedie k nemu cestička ideálna na turistiku. Ak vám zaujímavostí nestačilo, na Sao Miguel sa môžete vybrať na prehliadku jedinej sprístupnenej čajovej plantáže Gorreanna, po ktorej sa môžete voľne prejsť a na záver zadarmo ochutnať šálku čerstvého čaju.

 

Pico

Tajomný ostrov Pico zvaný i čierny ostrov kvôli stopám po láve je druhým najväčším z Azorských ostrovov. Jeho dominantou je mohutná rovnomenná sopka, ktorá je so svojou výškou 2351 m najvyšším bodom Portugalska. Je jednoznačne prvou a poslednou vecou, ktorú na ostrove zbadáte.

 

Pico sa pýši najmä svojou vínnou históriou, ktorá siaha až do 15. storočia, kedy miestni začali pestovať vinič aj napriek nevýhodným podmienkam vytvoreným sopečnou činnosťou. Práve vďaka svojim rozsiahlym vínnym sadom je krajina zapísaná i na zozname UNESCO. Najznámejším vínnym bohatstvom sa pýši rezort Criacao Velha, kde môžu fajnšmekri ochutnať tie najprestížnejšie portugalské odrody vína a priučiť sa vinárskej tradícii. Vínne sady na ostrove Pico sú dlhé až 10 km a prístupné aj turistom.

 

 

Okrem raja pre somelierov je Pico výnimočné najmä stopami po sopečnej činnosti. Po náročnej túre na vrch Pica si môžete vyskúšať návštevu 5 km dlhého podzemného tunela vytvoreného lávou. Lávové jaskyne Gruta de Torres sa nachádzajú v meste Madalena, ktoré je zaujímavé najmä stavbami. Architektúra Azorských ostrovov má svoje špecifiká, vybrať by ste sa preto mali aj k pobrežnému majáku, jeho stavba nie je úplne bežná a vďaka tvaru písmena U sa veža nachádza v strede budovy.

 

 

Rovnako ako všetky ostatné Azorské ostrovy, aj na Picu si vychutnáte pohľad na jazerá ukryté hlboko medzi horami, najznámejším je Lagoa do Capitao, v preklade kapitánove jazero, ktoré patrí do chráneného územia národného parku. Pravdepodobne tu stretnete i zopár ornitológov, ktorí sa budú kochať obrovským množstvom druhov vtákov preletujúcim popri jazere.

Na túru by ste sa rozhodne mali vybrať aj k tzv. Mystériám, ide o prírodný úkaz, ktorý dostal názov vďaka mysterióznemu vzhľadu po vulkanickej činnosti, ktorý si ani odborníci dodnes nevedia vysvetliť.

 

Flores

Jeden z najmenších, no nemenej krásnych ostrovov je Flores, v preklade ostrov kvetov. Prezývku ostrov kvetov dostal aj preto, že svojim povrchom pôsobí ako jedna veľká botanická záhrada. Najväčšou výhodou ostrova sú krátke vzdialenosti medzi všetkými idylickými výhľadmi, vodopádmi, pohoriami, jaskyňami i jazerami. Všetky krásne veci nájdete na jednom mieste bez obáv, že by ste niečo vynechali. Vďaka bohatým zeleným pohoriam a atramentovomodrým jazerám je zapísaný ako biosférická rezervácia v UNESCO.

Aj na tomto ostrove nájdete tzv. zaľúbené jazerá, tentoraz Lago di Negra, v preklade čierne jazero, ktoré je paradoxne svetlejšie ako jazero Lago di Comprida, do ktorého sa vlieva vodopád. Túra popri jazere Comprida je aj vďaka osídleniu živočíchov fascinujúca, pôda okolo jazera je však veľmi vlhká a preto by ste si pri príprave mali zadovážiť čo najlepšiu protišmykovú obuv.

 

 

Ostrov Flores sa vodnými útvarmi priam hemží. V oblasti Fajazinha nájdete výstavu 20-tich vodopádov stekajúcich z výšky 300 metrov po zeleňou obrastených skalách. K vodopádom vedie cestička cez rezerváciu Florestal Natural do Morro, ktorá výzorom pripomína predstavy o raji. Ak by ste sa vo vodopádoch zatúžili i okúpať, vodopád Poco do Bacalhau je práve takouto atrakciou. Vodopád dopadá z výšky 90 metrov, voda je však ľadová.

 

Aj ostrov Flores skrýva zopár mýtických miest, tým najzvláštnejším je skala Rocha de Bordoes považovaná za prírodný zázrak. Je to jeden z najznámejších prírodných úkazov Azorských ostrovov a tvorí ho spleť vertikálnych čadičových pruhov pripomínajúcich organ. Miestni obyvatelia odporúčajú skalu navštíviť aj viackrát, pretože počas dňa vďaka odrazu slnka mení farby.

 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Jesika Žáková

Jesika Žáková

O autorovi