Alt Text!
Ázia

Balinézska kultúra

Balinézska kultúra | Blog CK Victory Travel

Tak ako každá kultúra, aj tá balinézska má svoje zvláštnosti a špecifiká. Populárna a bohatá je najmä pre svoje umenie, remeslá, rôzne druhy tancov, tradičnú hudbu, či početné hinduistické chrámy. Väčšinou sa kultúra na ostrove bohov spája hlavne s umením a náboženstvom, keďže tu prevláda spiritualita, ktorá je súčasťou ich každodenného života.

Balinézania sú svojim spôsobom umelci sami o sebe, často trávia svoj voľný čas vytváraním umeleckých diel technikami, ktoré sú odovzdávané z generácie na generáciu.

Na uliciach, popri cestách, môžeme pozorovať obchodíky, kde sú vystavené detailné olejové maľby, vyrezávané drevené alebo kamenné sochy, majúce rôzne abstraktné motívy, ornamentálne vzory ako aj sochy zvierat, kvetov, mystických bytostí, bohov a bohýň.

Toto umenie sa dá vidieť všade, v domovoch obyvateľov, a zároveň je aj neoddeliteľnou súčasťou kultúrnych pamiatok, spirituálnych objektov a chrámov.

 

V Indonézii existujú tri druhy hinduistických chrámov, na Jáve, druhom najväčšom indonézskom ostrove, sa mu hovorí candi. Indický typ svätýň, prezývaný mandir, je navrhnutý tak, že miesto uctievania je vo vnútri. Na rozdiel od balinézskeho chrámu, označovaného ako pura, ktorý má vonkajší charakter a je obkolesený mnohými bránami.

Potom, čo islam na Jáve predstihol hinduizmus v pätnástom storočí, pozostatky pôvodného náboženstva sa upevnili na Bali. Balinézsky hinduizmus si zobral základy z Indie, pritom začleňuje rituály, animizmus a uctievanie bohov podľa Védaizmu, staroindického náboženstva.

Tradičná pura je chrámový komplex, vybudovaný do štvorca podľa určitých pravidiel a architektúry. Existuje ich viacero druhov a sú venované rôznym bohom.

Čo považujem za špecifické je fakt, že každá domácnosť na ostrove musí mať svoj vlastný rodinný, hoci i malý chrám. Je považovaný za miesto stretnutia medzi ľudskou dušou a nadprirodzenými bytosťami, ich predkami. Vzdávajú mu preto obrovský rešpekt a udržiavajú ho v extrémnej čistote.

 

Tanec a hudba hrajú dôležitú úlohu pri náboženských ceremóniách a rituáloch, uskutočňujúcich sa v chrámoch. Na Bali vyvinuli viacero druhov tancov, sprevádzaných hudbou tradičných nástrojov. Táto hudba sa nazýva gamelan a pripomína trošku menší orchester.

Toto slovo oficiálne znamená „indonézsky orchester“ a jeho pôvod je na Jáve. Každý ostrov má vlastnú tradíciu a unikátny spôsob používania tradičných nástrojov. Zvyčajne sa používajú nástroje ako gongy, činely, zvonce, xylofóny, flauty, bubny, vyrábané zo železa, bronzu, dreva alebo bambusu.

Gamelan je posvätný a verí sa, že má nadprirodzenú silu. Hudobníci aj poslucháči by mali odovzdávať rešpekt pri jeho hraní, pretože sa povráva, že každý inštrument je sprevádzaný a vedený nejakou neviditeľnou bytosťou. Z tohto dôvodu sa často nástrojom ponúkajú obetné dary vo forme kvetov a vonných tyčiniek. Zaujímavosťou tiež je, že si muzikanti pri hraní gamelanu musia povyzúvať topánky, aby tak neurazili duchov.

 

Staroveký a magický tanec, ktorý často sprevádza všetky ceremónie je téma veľmi obšírna a vyžaduje si ďalší článok. Na ten sa však môžete tešiť až nabudúce.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY