Alt Text!
Ázia

Betónový Singapur

Betónový Singapur | Blog CK Victory Travel

Ak ste sa raz vybrali do juhovýchodnej Ázie, zažili ste na vlastné oči, akí sú ich obyvatelia, spoznali krásy a rôzne zákutia jednotlivých krajín ako je napríklad Singapur, Malajzia, Thajsko, Laos, Mjanmar, Indonézia, určite ste si všimli medzi nimi veľké rozdiely.

Aby som vám priblížila ako to myslím, porovnám to trošku s Európou. Podobne ako Európska únia, kde sa nachádza 28 členských krajín, každá z nich má inú úroveň vzdelávania, sociálny systém, zdravotný systém, mentalitu ľudí a pod.

Singapur je moderný štát, nachádzajúci sa na južnom cípe Malajzie, približne 3 hodiny autom od jej hlavného mesta Kuala Lumpur. Jeho pozícia na mape ho robí významným dopravným uzlom, má najvyťaženejší a druhý najväčší prístav na svete. Zároveň je jedným z najdôležitejších obchodných a finančných center sveta.

Jeho urbanizácia dosiahla taký rozsah, že jednotlivé menšie ostrovy, z ktorých sa skladá, museli zlučovať, aby vznikli väčšie. Dnes ich má Singapur 63 a neustále sa rozrastá. Má klímu tropického dažďového pralesa, ktorá sa odzrkadluje na jej horúcich dňoch, avšak klimatizované priestory zachraňujú ich obyvateľov mesta od týchto horúčav a vysokej vlhkosti.

 

Singapur je niečo ako Londýn Ázie, obrovský, kozmopolitný, multikultúrny, betónový, kde sa život vyvýja zrýchleným západniarskym tempom.

Pamätám si zreteľne moju prvú návštevu tohto urbanizovaného štátu, keď som sa vracala po mesačnej výprave po Vietname. Vietnam patrí k chudobným rozvojovým krajinám. Singapur narozdiel od toho patrí ku krajinám prvého sveta, civilizovaného sveta, kde všetko funguje presne ako hodinky.

 

Bola som prekvapená z toho všetkého, čo som videla okolo seba. Bola som šťastná, že som sa vyskytla v civilizovanej krajine. Do neba sa tiahnúce mrakodrapy, moderné budovy, najluxusnejšie automobily, najpraktickejšie autobusy, najtichšie metro, najčistejšie ulice, najväčšie obchodné centrá.

 

Kráčajúc po singapurských uliciach, uvedomovala som si mnoho vecí okolo seba. Tá čistota všade naokolo bola neuveriteľná. Žiadne odpadky, smetné koše všade tam, kde majú byť. V Singapure majú prísny zákaz odhadzovania odpadkov na zem, platí sa vysoká pokuta. Nekúpite tu napríklad ani žuvačky. Singapurci sa múdro chcú vyhnúť tomu, aby skončili nešťastne prilepené na zemi.

 

Môžete spozorovať ľudí, ktorí majú v rukách tie najtechnickejšie prístroje a mašinky. Pohybujú sa rýchlym krokom po klimatizovaných priestoroch budov a obchodných center.

Dbajú na životné prostredie a sú uvedomelí, čo sa týka prírody. Takmer 10 percent pozemkov je vyhradených pre parky a prírodné rezervácie. Pre porovnanie, iné rozvojové ázijské krajiny nemajú mnohokrát vybudovaný poriadny systém nakladania s odpadkami.

 

Sú veľmi vzdelaní, vychovaní a technicky zruční. Naháňajú čas, tvrdo pracujú a vedú super moderný život. Neusmievajú sa tak doširoka a zvesela ako obyvatelia rozvojových ázijských krajín. Pre mňa osobne sú tie úprimné úsmevy obyčajných aziatov jednou z vecí, prečo Áziu milujem a neustále sa sem vraciam.

Tá technická a pokročilá doba spôsobuje, prečo sú jednotlivé krajiny tak odlišné a rôznorodé. Zbožňujem tú rozmanitosť krajín, prostredia, kultúr i ľudí . Čaro cestovania

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Petra Tiklová

Petra Tiklová

O autorovi

Petra je mladá zcestovaná duša, ktorá po prvej návšteve Ázie v roku 2010 pochopila, že tam nechala kúsok srdca a musela túto posadnutosť premeniť na realitu. Opustila neskôr Slovensko a usadila sa v tropickej Indonézii, na Bali, kde žije takmer 3 roky. Tento raj sa stal jej druhým domovom. Rada cestuje najmä po juhovýchodnej Ázii. Na svojich dobrodružstvách najradšej využíva lokálne spôsoby dopravy, ochutnáva rôznorodé jedlá a obľubuje sa vždy pustiť do reči s miestnymi obyvaťeľmi, aby sa naučila všetko o kultúre a živote v danej krajine. Jej potrebou je mať vždy ten najautentickejší zážitok. Prispôsobila sa pomalému tempu na Bali, kde sa snaží pomáhať rozvoju udržateľného a ekologického turizmu. Dni trávi tiež aktívne na surfe, cvičí yogu, alebo ju často nájdete vysmiatu pri západe slnka na pláži s kokosom v ruke. Zažíva tam denne všedné i nevšedné situácie, o ktoré sa bude s Vami pravidelne deliť.