Alt Text!
Afrika

Brány a dvere v Stone Towne so zaujímavou históriou

Brány a dvere v Stone Towne so zaujímavou históriou | Blog CK Victory Travel

Dnes sme si v rámci zájazdu naplánovali výlet do hlavného mesta. Zo severnej strany ostrova Nungwi, kde sme si užívali belasé more, sme sa do najväčšieho mesta ostrova dostali za hodinu.

Zanzibar City, alebo úplne presne Stone Town, čiže stará, historická časť mesta Zanzibar. Stone Town v preklade znamená kamenné mesto, je arabské mesto na africkom kontinente.

Toto mesto je nepoškodené všadeprítomnou globalizáciou ošarpanými koloniálnymi domami či budovami nápadne pripomínajúcimi historické domy v medinách orienatálneho Ománu.

Prechádzka mestom Stone Town

Nádherné stavby vystavané z koralového kameňa s vnútorným dvorom – patiom, kde oddychovali návštevníci mesta s kávou, či ako hotelové zariadenia plné európskych turistov.

Úzke uličky plné afričanov z kontinentalnej Tanzánie v galabiách, ľudí arabského a indického pôvodu, ktorí museli utiecť pred pogromom v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, keď končil sultanát a rodila sa nezávislosť Zanzibaru.

Ruch v štýlových uličkách, okrem priestoru na presun ľudí po meste slúžil ako biznis miesto pre trhovníkov a obchodníkov so suverními či gýčovými farebnými obrazmi.

A do toho motorky. A miestna tržnica, kde kúpite všetko čo domáca gazdiná a gazda potrebuje.

Dokonca aj krikľavočervené ubuyu – semená baobabu obaľované v pikantnom sladkom prelive. Odporúčam ochutnať.

A samozrejme časť trhoviska vyhradená na predaj rýb, chobotníc, mušieľ. S patričným zápachom, samozrejme. Exotika ako vyšitá.

Tajomstvo brán a dverí v Stone Towne

Čo mňa však zaujalo boli staré, masívne, umne a bohato vyrezávané brány zdobiace priečelia koloniálnych domov. Väčšina z pôvodných dverí či rámov dverí na Zanzibare je viac ako 150 rokov stará.

Spoločenské postavenie, ktoré sa logicky odvíjalo od bohatstva, bolo veľmi dôležité a práve dvere a ich rámy bolo obľúbeným spôsobom, ako majiteľ domu mohol ukázať svojim susedom „ja na to mám“! Dlhovekosť dverí je výsledkom použitia tvrdého dreva, ktoré je odolné voči termitom, vlhkosti a celkovému opotrebeniu. Používalo sa drevo z durianu, chlebovníka, teaku či sezamu dovážané až z Indie. Mosadzné klince a ostré výrastky, ktorými sú mnohé dvere ozdobené, mali ochraňovať domy pred rozzúrenými slonmi.

Symbolické ornamenty či citáty z koránu boli neoddeliteľnou súčasťou ornamentálnej zručnosti drevorytcov.

Motív reťaze alebo povrazu v rámoch dverí, mal podľa tradície odvrátiť zlo a smolu. Dvere sa zvykli deliť na mužské (pravé) a ženské (ľavé). A dokonca detské. Tie mali v ľavom krídle menšie dvierka, kadiaľ prechádzali deti. Najstaršie brány boli vyrobené v ománskom či perzskom štýle mali hranaté obdĺžnikové tvary a rámy mali vyrezávané kvetinovými a geometrickými tvarmi. V priebehu času boli rámy viac zdobenejšie a pribudol arabský oblúk s monogramom a dátumom majiteľa. Dvere zvykli bývať vybíjané mosadznými cvokmi.

 

Ryby ako ozdobné motívy symbolizovali plodnosť, stúpajúci dym ako symbol modlitieb stúpajúcich k nebu, lotosové kvety ako symbol mieru. Jednoduchšie a menšie dvere boli v indickom štýle. Množstvo kvetinových motívov znamenajú božskú prítomnosť v našom svete, palmové listy ako staroveký symbol pre hojnosť a zdravie.

Asi nikoho neprekvapí, že v okázalosti a vznešenosti vynikala vstupná brána do Paláca Divov sultána Bargasha, ktorý svojím budovateľským úsilím vtlačil nezmazateľné znaky architektúry sultanátu na ostrove Zanzibar.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY