Alt Text!
Ázia

Čchi-kung – liek vždy poruke

Čchi-kung – liek vždy poruke | Blog CK Victory Travel

V Číne možno na vlastné oči zažiť úžasný fenomén. Každé ráno sa ešte pred začiatkom denného kolotoča parky v akomkoľvek veľkom modernom meste zaplnia cvičiacimi ľuďmi. Stanú sa z nich akési „mraveniská“ aktívne sa hýbucich ľudí, tešiacich sa z nového dňa pohybom svojho tela. Cvičia čchi-kung, tchaj-ťi-čchuan, bojové umenia, nabíjajú sa energiou stromov, tancujú či hrajú ping-pong. Stretnete tu starenky, ktoré nemajú problém vykopnúť nohu na úroveň svojich pŕs, oprieť ju o strom a naťahovať si tak šľachy pod kolenami a zadné stehenné svaly, alebo súťažiť, ktorá urobí viac „brušákov“. V žiadnom prípade tu nič nepôsobí ako nejaká povinná spartakiáda, naopak, cítiť, že každý z nich má tento ranný rituál rád. V pokojnejšom režime sa to zopakuje aj večer. Pri takýchto činnostiach si dokážu užívať aj bláznovstvo veľkomiest a to radosťou zo svojho tela. Pohyb, ktorý utužuje zdravie, je trvalou súčasťou čínskej kultúry. Prečo?

 

Podľa čínskej medicíny je dôležitým predpokladom zdravia plynulá a rovnomerná cirkulácia energie v tele, ktorú nazývame „čchi“. Keď necirkuluje týmto spôsobom, nastávajú v tele a orgánoch blokády. Keď sa včas neodstránia, vygenerujú chorobu. Všetky metódy, ktoré čínska medicína ponúka, sú v tomto duchu používané na to, aby energia v tele cirkulovala a dostala sa všade, kam sa má dostať, aby mohla telo vyživovať. Preto sú súčasťou čínskej medicíny aj rôzne meditácie a pohybové cvičenia, ktoré dodnes Číňania praktizujú za účelom zvyšovania zdravia a vyhnutia sa chorobe.

 

Čchi-kung v každodennom živote

Čchi-kung je jednou zo starobylých čínskych praktík harmonizácie tela a mysle. Opiera sa o taoistickú filozofiu, v zdravotných otázkach teda o princípy čínskej medicíny. Jedným z jeho hlavných princípov je skutočnosť, že človek je zdravý vtedy, keď jeho čchi cirkuluje telom bez blokád, rovnomerne a pravidelne a práve tieto cvičenia ten tok udržiavajú. Čchi-kung doslovne znamená „práca s energiou čchi“. Čchi, ako už vieme, znamená energiu, životnú silu, vitálnu energiu, vďaka ktorej žijeme. Kung označuje činnosť, prácu, schopnosť, ale aj čas a pozornosť vynaložené na narábanie s čchi. Čchi-kung je teda umenie a miera kultivácie a ovládania životnej sily čchi. Je cestou zabezpečenia jej cirkulácie v tele.

Cvičenia čchi-kungu sú obyčajne jednoduché, vykonávané pomalým tempom. Tým zlepšujú cit pre čchi a jej obeh v tele. Zároveň tvoria základ pre rôzne bojové umenia, kde sa čchi kultivuje za účelom obrany. Ideálne je, keď čchi-kung zapojí do svojho života každý bežný človek, ktorý chápe nevyhnutnosť obnovovania a údržby svojej čchi. Ide o zostavy cvikov inšpirovaných starodávnymi cvičeniami taoistov, postupne upravených do podoby prístupnej pre širokú verejnosť. Cvičeniami dochádza k harmonizácii čchi v tele, čo sa prejaví zvýšením imunity, hormonálnou stabilitou, stabilitou lymfatického systému, rovnováhou a spoluprácou medzi orgánmi. Čchi-kung pomáha aj pri problémoch, ako sú bolesti chrbtice, únava, stres, nesústredenosť, zlý spánok. Rozvíja duševnú pohodu, emocionálnu stabilitu, pokoj. Na zdravých jedincov pôsobí hlavne preventívne v tom zmysle, že harmonizuje ľudský organizmus skôr, než sa nejaká choroba prejaví na fyzickej úrovni. Preventívne si čchi-kungom môžeme posilniť rôzne štruktúry tela – kosti, kĺby, šľachy, svaly a aj samotné orgány, ktoré podľa čínskej medicíny tieto štruktúry vyživujú blahodarnou čchi. Za týmto účelom využívame rôzne cvičenia, napríklad „dýchanie kosťami“, „dýchanie obličkami“, „trenie šliach“. Tieto cvičenia v zásade prebúdzajú v daných telesných štruktúrach nový život, dodávajú im výživu cestou cirkulácie čchi. Absorbcia a recyklácia čchi navyše posilňuje celý imunitný systém a čchi-kung je aj výborným prostriedkom urýchľovania liečby akýchkoľvek zranení. Sama, ako tanečnica, mám skúsenosť s mnohými zraneniami. Liečba prebiehala výrazne rýchlejšie pri pravidelnom praktikovaní čchi-kungu a aplikovaní nagenerovanej čchi prostredníctvom čchi-kungu na zranené miesta. Nešlo o cvičenia, pri ktorých by som sa spotila, ale o vedomé sústredenie sa na tok čchi a jej nasmerovanie do postihnutých miest.

Vedomé sústredenie

Kľúčom cvičení čchi-kung je sústredenie, vedomá práca. Množstvo čchi je totiž závislé od nášho vedomia, od sústredenia. „Kam ide myšlienka, tam ide čchi,“ hovorí sa v čchi-kungových kruhoch. Znamená to, že myseľ venovaná fyzickému cvičeniu je rovnako dôležitá ako samotné cvičiace telo. Pri cvičeniach sa človek vedome sústreďuje na jednotlivé orgány či štruktúry tela, na tok čchi v meridiánoch a podobne. Telo a myseľ sa nedajú od seba oddeliť, stav a naladenie mysle jednoznačne ovplyvňujú stav tela a opačne. Čchi dokáže byť našou mysľou aj vedená a je schopná reagovať na našu predstavivosť a zámer. Vnútorný čchi-kung, „nei-kung“ je dokonca len o silnom vnútornom naladení sa na najsubtílnejšie procesy v tele, napríklad tok čchi či pulzáciu jednotlivých orgánov. V tomto prípade sa fyzické cvičenia nevykonávajú, ale koná vedomá myseľ. Cvičiaci sú teda v statickom meditačnom sústredení sa. Z vlastnej skúsenosti mám s týmto typom cvičenia vnútorného čchi-kungu veľmi pozitívne skúsenosti a badám jeho silné liečebné účinky.

Prepojenia tela a mysle

Cieľom pôvodného čchi-kungu nebolo len rozvíjanie telesného zdravia a sily, ale v prvom rade išlo o poznanie seba samého, svojho tela, jeho zákonitostí a o dosiahnutie prirodzeného stavu harmonického prepojenia tela a mysle. Takýto čchi-kung vedie k rozvoju mentálnej sily, rozvíja trpezlivosť a vytrvalosť. Pri čchi-kungu nie je možné očakávať okamžité výsledky; také, aké sa dostavia napríklad pri užití tabletky proti bolesti. To nás učí pokore, ale aj dôvere vo vlastné telo, jeho procesy, vo vlastnú pozornosť a schopnosť koncentrácie. Cvičenia čchi-kung sú jedným z najefektívnejších spôsobov prepojenia sa so svojou čchi a jej pochopením. Sú vlastne cestou, aby tú celú filozofiu „pochopilo“ samotné telo. A následne ju využívalo v živote.

V našom západnom uhle pohľadu na zdravie, jeho udržiavanie a našu zodpovednosť zaň nepovažujeme niečo také, ako je pravidelné cvičenie, za skutočné liečenie. Čchi-kung však liečením je. Veď čím iným by mohla byť pravidelná práca s harmonizovaním čchi v tele? Navyše čchi-kung je veľmi praktický – máte ho hocikedy „poruke“, nemusíte naň čakať v čakárni u lekára, cez cvičenia sa naučíte rozumieť sami sebe a nemusíte sa spoliehať na zásahy niekoho iného zvonka.

 

 


 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuna Zuna

Zuna Zuna

O autorovi

Zuna vyučuje už 25 rokov, počas ktorých vyvinula jedinečný štýl práce s ľudským telom, založený na skúsenostiach s ľudskou anatómiou a tokmi energie čchi v meridiánoch. Cez tieto poznatky prináša svojim študentom nové možnosti prežívania pohybovej inteligencie. Vyštudovala Tanečné Konzervatórium a Vysokú školu múzických umení v Bratislave, školu Shiatsu KI a odbor akupunktúry na Univerzite Guang Ming Beijing v Prahe. Má za sebou niekoľko študijných pobytov v Ázii. Intenzívne sa venuje štúdiu čínskej medicíny, čchi-kungu a taoizmu a ich interaktívnemu prepojeniu s pohybom ľudského tela. Kvality Zuninho učenia zahŕňajú pokojný, citlivý a kvalifikovaný prístup k pohybu a telu. Je vyhľadávanou učiteľkou pracujúcou v Bratislave, Prahe, Salzburgu, Viedni, Leeds, Freiburgu, Vroclavi, Bangkoku a Pekingu. Je praktikantkou japonskej terapie Shiatsu a medicínskeho čchi-kungu. Od roku 2007 vedie vlastnú „Školu shiatsu“ v Bielych Karpatoch na Slovensku. Zuna píše články o zdraví a ľudskom tele do rôznych periodík a blogov. V roku 2018 jej vyjde prvá kniha „TAO cesta ku zdraviu“.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY