Alt Text!
Ázia

Cesta do Afganistanu a možno aj ďalej (8): Kashgar

Cesta do Afganistanu a možno aj ďalej (8): Kashgar | Blog CK Victory Travel

Po šiestich týždňoch v horách nastal čas si oddýchnuť. Fernando nedostal víza do Číny a zostal v Kirgizsku, kde počká na svojho otca a spolu budú cestovať na motorke. Naše cesty sa tentokrát rozišli, ale určite niečo vymyslíme aj na budúci rok. Ja som prešiel cez priesmyk do 300km vzdialeného mesta Kashgar. Pre mňa to bola akási dovolenka z dovolenky. Vždy sa sem rád vraciam. Toto bola moja piata návšteva tohto starobylého mesta. Kashgar leží v úrodnej oblasti pri horách Pamíru, Kchun-lunu, Hindukúšu, Tian-šanu na strategickej križovatke a je nepochybne jedným z najznámejších miest na slávnej Hodvábnej ceste. Súčasne je to najzápadnejšie mesto v Číne neďaleko tadžických, kirgizských, pakistanských a afganských hraníc. Staré mesto Kashgaru je považované za jedno z najkrajších miest v Číne a každý skutočný cestovateľ by ho mal navštíviť. Aj napriek prisťahovalectvu Han číňanov si stále uchováva exotický charakter. Kashgar je skutočným hlavným mestom Ujgurov, ktorí sú najpočetnejšou menšinou v Sin-ťiangu: Ujgurskom autonómnom regióne. (Okrem Ujgurov žijú v Sin-ťiangu aj Tadžici, Kazaši, Kirgizi.)

Keď sa prechádzate úzkymi uličkami starého mesta zabudnete, že sa nachádzate v Číne. Hlavný jazyk, ktorý tu budete počuť, bude ujgurštin. Číňania sú tu v menšine a obkolesení budete miestnymi. Muži stále nosia svoju tradičnú čapicu topar (doppa). Podľa nej sa dá rozpoznať, odkiaľ muž pochádza, aký je jeho vek či jeho povolanie. Ženy majú zahalené vlasy a oblečené sú v pestrofarebných šatách.

 

Aký je Kashgar?

Kashgar si žije svojím životom. Večerný trh, tzv. night market, sa koná každý večer po zotmení neďaleko mešity Id Kah. Je stále autentický, tu Ujguri v desiatkach stánkoch predávajú najrôznejšie miestne špeciality – pre ďalších obyvateľov mesta. Nie je to pasca pre turistov. Stále je to hlavne lokálny trh. Ochutnať tu môžete kebaby, pilau (plov), vyprážanú rybu, polievku z kozých hláv, čerstvú miestnu vanilkovú zmrzlinu, džús z granátových jabĺk a ako dezert si treba dať jeden či dva kúsky melónu. Ja osobne, keď som v Kahgare, tak sem chodím každý večer. Najesť sa a vychutnávať atmosféru.

V nedeľu sa pár kilometrov od Kashgaru koná trh so zvieratami. Ľudia sem chodia z ďaleka nakúpiť či predať rôzne domáce zvieratá. Okrem kráv, kôz či oviec, tu môžete kúpiť aj ťavu, yaka, osla alebo koňa. Na tomto trhu som bol iba raz a tentokrát som si to chcel zopakovať.  Pre človeka ako som ja (vyrastal som v meste), bol veľký zážitok, keď som videl na vlastné oči, ako sa predo mnou narodilo teliatko. „Pôrodný asistent“ mal všetko pevne v rukách. V strede trhoviska pred všetkými ho doslova vytiahol z kravy :)

 

Cesta do Kashgaru bola pre mňa iba takým bonusom. Bicykel som nechal za hranicou v Sary-Tash. Po týždni som sa vrátil do Kirgizska a pokračoval som späť do mesta Osh a napokon do Bishkeku. Tu musím vybaviť víza na ďalšiu časť môjho putovania. Kam to bude, sa s vami podelím nabudúce :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Rudolf Ruddi Baničiar

Rudolf Ruddi Baničiar

O autorovi

Absolútny extrémista z radov CK Victory Travel. Prečo? Precestovali ste už Afganistan krížom-krážom na bicykli, rovnako aj Pakistan či Irak? Pozná Afriku, ázijské krajiny kam sa takmer vôbec nechodí a teraz si zamiloval nedobyté časti Tibetu. Keď sa ho opýtate či sa nebojí podnikať takéto riskantné cesty, tak sa vás pobavene opýta…. že,” Prečo”? Inak skvelý a hlavne originálny tanečník. Stretnete sa s ním na zájazdoch v Etiópii a v krajinách Južnej Afriky.