Alt Text!
Amerika

Chute New Yorku

Chute New Yorku | Blog CK Victory Travel

Po tom, čo sme si niekoľkokrát prešli všetky časti Manhattanu a zistili, že New York má skutočne vyše 270 Starbucksov, povedali sme si, že je na čase začať našu tasting tour tým najtradičnejším. A čím iným, ako tradičným hamburgerom s roky nezmenenou receptúrou.

 

Corner Bistro

Až na menší chaos v poradovom čísle Avenue sme statočne ukrytý bufetík našli celkom hladko. Presne tak, ako sme si predstavovali, zatiaľ čo vonku v strede júna práve na poludnie príjemne hrialo ľahkých 35 stupňov Celzia (alebo ako sme si od príchodu do Ameriky zvykli – 95 Fahrenheitov), vnútri sa v šere krútili veľké zhrdzavené ventilátory, ktoré pôsobili dojmom, že všetok ten chladný vánok prúdi vďaka nim. Skrátka a jasne – klíma v starom bistre fičala na plné pecky, presne tak ako to Američania majú v lete radi, ventilátory však pravdepodobne zostali ako vintage okrasa spred svetovej a budili dojem skutočne starej autentickej burgerovne alias krčmy s občerstvením.

Simple is THE BEST

Alebo v jednoduchosti je krása. V jedálnom lístku Corner Bistra boli naozaj len 4 druhy burgra, a ak boli dokonca len 3, tak dlžím majiteľovi veľké ospravedlnenie, pretože asi práve na svojej jednoduchej ponuke si bistro vybudovalo meno. Z cheesburgera, hamburgera a bacon burgera by ste si rozhodne mali vybrať Bistro Burger, v ktorom prekvapujúco obsahuje všetky z prísad ostatných burgerov v jednom. 

Okrem toho je však bistro veľmi obľúbené aj vďaka (maximálne) dvom značkám piva, vďaka výhodnej polohe na rohu, ktorú ocenia najmä miestni štamgasti, keď si chcú cez deň odskočiť na frťana a podľa mojej skúsenosti bude známe už aj tým, že ani v McDonald´s nenájdete tenšie a horšie hranolky, ktoré nie sú zahrnuté v menu, keďže bistro pojem „menu“ nepozná.

Caffe Fanelli´s

V Corner Bistre nám pivko celkom chutilo, my sme však počuli o kaviarni, v ktorej nájdeme ešte lepšie. Presne tak, kaviareň, ktorá je známa ako jedna z najstarších krčiem v centre Manhattanu! Zatiaľ čo vonku pobehujú tucty turistov s foťáčikmi a shopoholici s taškami z obchodov z najprestížnejších Avenue, my si vnútri, opäť v prítmí, zatiaľ čo vonku praží slniečko. Vychutnávame 8 %-ný jablkový cider a obdivujeme jemne poškodený starožitný interiér kaviarne. New Yorská idylka.

    

Zákazníci okolo nás taktiež nemajú na stole položenú poobednú kávičku. Tak si v Caffe Fanelli´s objednávame ďalšie pivko a sledujeme, ako sa obsadený pult stále viac napĺňa osadenstvom. Pomaly opúšťame kaviareň s klasickým starožitným zariadením a neskutočne uvoľnenou atmosférou. Ešte raz sme si ju zvonka oslepené prirodzeným denným svetlom odfotili a vybrali sa hľadať niečo sladké.

 

Carnegie Deli

A mnoho fám o „najlepšom cheescaku na svete.“ Ako sme sa v našom ošúchanom polorozpadnutom bedekri so šalátovou mapkou dočítali, len pár blokov (blokov v trošku vyššej nadmorskej výške) od Times Square, alebo akoby povedali Američania, medzi piatou a šiestou na rohu siedmej (žartujem), nájdeme ten najlepší cheescake na svete. A aj napriek tomu, že takýto nápis majú takmer všetky cukrárne, Carnegie Deli na siedmej Avenue je vraj naozaj tou pravou.

Ešte, že sme sa predtým najedli.

      

Neverte všetkému, čo sa píše v bedekroch

Samozrejme, ako správne hejterky sme si starostlivo stopli presný čas, ktorý sme strávili trčaním v rade pred cukrárňou. Presne 45 minút sme čakali na miesto na sedenie v tejto svojskej reštaurácií s výkladom plným masívnych cheescakov. A sen sa stal skutočnosťou. Usadili nás k stolu, kde sa naši „spolusediaci“ napchávali obrovskými sendvičmi so slušnou nádielkou mäsa. A presne, ako nás poučila naša príručka – získame tu naozaj autentickú skúsenosť s americkou gastronómiou.

    

Keď sme zvláštnemu pánovi čašníkovi povedali, že si okrem ich špeciálneho orieškového piva a polkilového klasického cheescaku neprosíme nič viac, úsmev mu až do doby nášho odchodu úplne zamrzol. Po ďalšom čakaní sme ochutnali prvý kúsok z megacheescaku. Úsmev zamrzol aj nám. Chvíľku sme pomaličky prežúvali, skúsili znova, pozreli sa na seba a obe usúdili, že nám stačí. Superextramegasladký cheescake bol až tak umelý a presladený, že sme si ho ledva načatý nechali zabaliť. To už bol asi vrchol drzosti aj podľa nášho čašníka. A ak by ste chceli vedieť, nie, ani na druhý deň sme ho hladné a s obrovskou chuťou na sladké nedokázali zjesť.

No a napokon, ako by sme mohli ochutnať New York, keby sme neboli v starom dobrom Mekáči, ktorý v Amerike navštevujú dnes už naozaj asi len bezdomovci. 

Amerika má svoje čaro, poďte s nami ochutnať skutočné špeciality tejto krajiny!

V ponuke zájazdov máme pre vás pripravenú zmes východných i západných highlightov, nájdite si to svoje.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Jesika Žáková

Jesika Žáková

O autorovi