Alt Text!
Ázia

Čo vidieť v Šanghaji? 5 tipov, kde ísť v Perle Orientu

Čo vidieť v Šanghaji? 5 tipov, kde ísť v Perle Orientu | Blog CK Victory Travel

Šanghaj je metropola východu, ktorá vás ohromí svojou kozmopolitnou atmosférou poprepájanou s historickou architektúrou. Jedinečná kombinácia tradície a modernity, kde sa starodávna čínska kultúra prelína s rýchlym rozvojom a inováciami. Je to mesto, ktoré vám ponúka cestovať v čase. Vybrali sme 5 lokalít, ktoré by ste nemali pri návšteve Šanghaja vynechať. Od prechádzky starobylým vodným mestom Qibao, cez moderné umelecké uličky M50, až po romantické Yuyuan záhrady. V Šanghaji si káždy nájde to svoje, nech už hľadáte históriu, umenie, alebo oddych.

1. Storyblé vodné mesto Qibao

Výhľad na rieku Puhui s rozsvietenými lampiónmi. Zdroj: Marianna Jakubiková

Ukryté medzi modernými budovami a rýchlym tempom Šanghaja sa nachádza starobylé vodné mesto Qibao, ktoré vás vráti do minulosti. Aj keď je od centra Šanghaja vzdialené len 18 kilometrov, atmosféra v Qibao sa akoby zastavila v čase.

Vstupná brána do mesta Qibao. Zdroj: Marianna Jakubiková

Mesto bolo postavené počas obdobia severnej dynastie Song a rozrástlo sa na prosperujúce obchodné centrum v období Ming, čo z neho robí tisícročný klenot. Názov Qibao znamená v čínštine ”sedem pokladov” a existujú dve teórie o jeho odvodení.

Prvá hovorí, že názov pochádza od chrámu Qibao, ktorý sa nachádza v meste. Druhá teória, obľúbená medzi domácimi, hovorí o siedmich pokladoch. Podľa histórie však kedysi existovali len štyri z nich – Písmo zlatého lotosu, Veľký zvon, Magický strom a Zlatý kohút. Dva z nich (Písmo a Zvon) sa zachovali dodnes.

Budhistický chrám Qibao a tradičný čínsky pavilón. Zdroj: Marianna Jakubiková

TIP: Počuli ste už o bezvízovom vstupe do Číny? Prečítajte si viac v našom blogu 144-hodinové tranzitné víza do Číny: Kompletný sprievodca

Starobylé vodné mesto Qibao ponúka množstvo turistických lokalít. Hneď pri vstupe sa nachádza zrekonštruovaný budhistický chrám Qibao. Pri prechádzke mestom narazíte na pôvabné kamenné mosty, ktoré vám ponúknu tie najkrajšie výhľady na rieku Puhui.

Centrom mesta je stará ulica Qibao, ktorá sa delí na dve časti – severnú a južnú. Severná časť ulice je centrom umenia, zatiaľ čo južná časť ponúka lahodnú miestu kuchyňu, ktorá stojí za to ochutnať.

Južná časť mesta Qibao plná chutného pouličného jedla. Zdroj: Marianna Jakubiková

Pre milovníkov jedla je Qibao rajom. Ulice sú plné stánkov s tradičným čínskym jedlom, pripravované skúsenými kuchármi rovno pred vašimi očami. Medzi najobľúbenejšie jedlá patrí vyprážané tofu – You Zha chou dou, jemné plátky jahňacieho mäsa – Bai Qie Yang Rou a dusené bravčové mäso – Jiang Zhu Ti. Na chuť si príde zaručene každý.

Romanticky vysvietené mesto Qibao, po západe slnka. Zdroj: Marianna Jakubiková

TIP: Pred západom slnka prejdite na most a užite si jedinečný západ slnka s rozsvietenými lampiónmi.

2. Magická Yuyuan záhrada

Magická Yuyuan záhrada

Pavilón Yixiulou po medzi konáre stromov. Zdroj: Marianna Jakubiková

Yu záhrada, tiež známa Yuyuan záhrada je miestom, kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou. Záhrada Yuyuan je klenotom čínskej tradičnej architektúry skrytej v modernom Šanghaji a predstavuje pokojné útočisko pred rušnými ulicami. Tieto starobylé záhrady poskytujú pohľad na historickú krásu Číny a sú jedným z najlepších miest v Šanghaji.

Rozsvietená čajovňa Huxinting. Zdroj: Marianna Jakubiková

Záhrady dal vybudovať vládny úradník Pan Yundan počas dynastie Ming v roku 1559 a mali slúžiť ako útočisko pre jeho starnúcich rodičov. Záhradu pomenoval Yu Yuan, kedy yu znamená “príjemný a uspokojivý pre rodičov”. Jeho motiváciou na vybudovanie bolo prejaviť rodičom vďaku a spríjemniť im starobu.

Záhrada je teda známa aj ako “záhrada pokoja a útechy”. Tieto záhrady s viac ako štyristo-ročnou históriou sú dokonalým príkladom bohatého kultúrneho dedičstva.

Záhrada je jedinečná svojím dizajnom a architektúrou. Zahŕňa elegantné pavilony, mosty, jazerá, oblúky a pagody. Hneď po vchode do záhrady sa nachádza umelo vytvorené jazero, na ktorom sa nachádza nádherná čajovňa Huxinting, údajne postavená bez použitia jediného klinca. Čajovňa bola vybudovaná v roku 1726 a považuje sa za najstaršiu reštauráciu v Šanghaji, v ktorej si do súčasnosti môžete vychutnať napríklad skvelý jazmínový čaj.

Aby ste sa dostali k čajovni, musíte prejsť cez most cikcakovito. Nie je to však náhoda. Podľa čínskej mytológie tvrdé uhly sú spôsob, ako zabrániť zlým duchom dostať sa dnu, pretože sa verí, že nedokážu zatočiť za roh.

Yu záhrada

Yu záhrady sú najkrajšie celé vysvietené po západe slnka. Zdroj: Marianna Jakubiková

Hneď vedľa záhrady sa nachádza Bazár Yuyuan. Má množstvo malých uličiek, v ktorých nájdete množstvo reštaurácii, čajovní a obchodov. Bazár je skvelé miesto na kúpu tradičného čínskeho tovaru. Nákup môžete ukončiť ochutnávkou delikátnych miestnych pokrmov.

TIP: Zaujali vás tieto záhrady? Vyberte sa s nami na zájazd To najlepšie z Číny a uviďte ich na vlastné oči. 

3. Šanghajský umelecký klenot M50

Pre milovníkov umenia máme špeciálne odporúčanie na miesto. Počuli ste už o umeleckej štvrti M50?

M50 tiež známe ako Monganshan Road je štvrť súčasného umenia v Šanghaji, kde žije a tvorí viac ako sto umelcov, ktorých ateliéry sú otvorené verejnosti. Maliari, fotografi, sochári – každý si príde na svoje v tomto jedinečnom umeleckom komplexe.

Galérie sa nachádzajú v starých továrňach, ktoré v minulosti slúžili textilnému priemyslu. Po ich skrachovaní si šikovný lokálny umelec Xue Song uvedomil potenciál priestorov a v roku 2000 tu založil umeleckú scénu. Krátko po ňom sa pridali významní šanghajskí umelci ako Ding Yi, Qu Fengguo a Wang Xingwei. V súčasnosti galérie prekvitajú avantgardnými, inovatívnymi a náročnými umeleckými dielami, vytvárané uznávanými umelcami, ale aj začínajúcimi súčasnými umelcami.  

Šanghajský umelecký klenot M50 Šanghajský umelecký klenot M50

Výstava kaligrafa Shena Weiguanga. Zdroj: Marianna Jakubiková

M50 je domovom mnohých galérií, ktoré prezentujú čínskych a medzinárodných umelcov. Stihnúť všetky za jeden deň je náročné, preto sme vám vybrali tie najlepšie.

  • Najprestížnejšia galéria je ShanghART, ktorá vystavuje diela renomovaných čínskych umelcov, ktorí sa zaoberajú súčasnými a kultúrnymi témami.
  • Milovníci experimentálneho umenia si prídu na chuť v interaktívnej galérii Island6 Arts Centre, ktorou hnacou silou sú inovácie a intekacia.
  • Eastlink galéria zase zaujme svojou prevokatívnosťou a tvorí skvelé miesto pre milovníkov nekonvenčného umenia.
street art scéna street art scéna

Výstava “UNBORN” v ShanghART, ktorá sa zameriava na koncept neistoty z budúcnosti. Zdroj: Marianna Jakubiková

Ďalším charakteristickým znakom M50 je jeho bohatá a živá street art scéna. Steny a budovy sú ozdobené extravagantnými grafitmi, ktoré často odkazujú na sociálne problémy spoločnosti. Táto umelecká štvrť je miestom, kde sa prelína oficiálna umelecká scéna s neformálnou pouličnou, čo z nej vytvára skvelé miesto na nahliadnutie do umeleckej scény v Číne.

TIP:  Viete o tom, že v Číne nie je možné platiť kartou? Preto si pred cestou nezabudnite stiahnuť aplikáciu Alipay alebo WeChat Pay, ktoré sú hlavnými spôsobmi bezhotovostných platieb.

4. Benátky východu Zhujiajiao

Benátky východu Zhujiajiao

Plavenie sa gondolou po rieke Dianpu. Zdroj: Marianna Jakubiková

Vedeli ste, že Čína je pretkaná mnohými vodnými cestami, kanálmi a riekami? Ak ich chcete vidieť na vlastné oči vyberte sa do vodného mesta Zhujiajiao a ponorte sa do jeho viac ako 1700 ročnej histórie. Zhujiajiao, tiež známe ako Benátky východu je mesto postavené okolo vodných ciest, po ktorých sa miestni ľudia pohybovali po celé stáročia na malých lodiach.

Zhujiajiao je jedno z najlepšie zachovalých starobylých vodných miest v celej Číne. Nachádza sa iba 50 km západne od centra Šanghaja a viete sa sem dostať dokonca aj metrom. V meste sa nachádza viac ako 36 kamenných mostov, ktoré boli postavené počas dynastií Ming a Qing. Malé rieky v celom meste umožnili v minulosti pestovanie ryže a vďaka tomu sa z mesta stalo dôležité obchodné centrum.

TIP: Zažite Čínske Benátky na jednom z našich zájazdov do Číny

Benátky východu Zhujiajiao Benátky východu Zhujiajiao

Výhľad z mostu Fangsheng na starobylé mesto Zhujiajiao. Zdroj: Marianna Jakubiková

Najznámejší most je kamenný oblúkový most Fangsheng, ktorý prechádza cez rieku Dianpu. Ak by ste si chceli mosty a kanály prezrieť detailnejšie, prenajmite si tradičnú gondolu, s ktorou môžete splaviť toto malebné vodné mesto.

Precházka úzkymi, dlaždenými uličkami mesta okolo tradičných čínskych domov vás prenesie do minulosti. Mnohé z týchto domov boli prestavané na malé kaviarne, čajovne, alebo obchody s umeleckými predmetmi a suvenírmi, ale stále si zachovali svoju pôvodnú architektúru. 

Okrem jazdy na gondole a ochutnávky tradičných jedál sa v meste nachádza niekoľko historických chrámov, ktoré odrážajú hlboko zakorenené duchovné tradície mesta.

Chrám mestského boha Zhujiajiao známy ako City god temple je dôležitým náboženským miestom pre taoistov, ktorý chráni mesto a svojich obyvateľov. V chráme máte počas dňa možnosť vidieť taoistické rituály, ktoré sa konajú za účasti miestnych veriacich. Je to skvelá príležitosť nielen vidieť, ale aj porozumieť duchovnému životu a tradíciám, ktoré sú hlboko zakorenené v miestnej kultúre. 

City god temple City god temple

Chrám City god temple a oltár na uctievanie. Zdroj: Marianna Jakubiková

TIP: Navigácia po krajine môže byť bez Google maps zložitejšia, preto si pred cestou stiahnite aplikácie ako Baidu Maps alebo Amap, ktoré poskytujú presné navigačné služby a offline mapy pre cestovanie po krajine.

5. Romantická záhrada Hexin Yuan

Romantická záhrada Hexin Yuan

Pavilón večnej lásky. Zdroj: Marianna Jakubiková

Záhrada plná bonsajov, kvetov, jazierok a tradičnej architektúry je ako stvorená pre romantickú atmosféru. Práve týmto si vyslúžila táto záhrada názov „Záhrada nerozlučných sŕdc”. Hexin záhrada je jedným z ukrytých pokladov čínskej provincie Jiangsu a je miestom, kde sa príroda a architektúra spájajú, aby vytvorili priestor plný symbolizmu pokoja a krásy. 

Dominantou záhrad sú rôzne druhy bonsajov. Zdroj: Marianna Jakubiková

Záhradu dali postaviť počas dynastie Qiang, kedy boli záhrady symbolom duchovného prepojenia medzi človekom a prírodou. Záhrada bola navrhnutá tak, aby jednotlivé prvky nachádzajúce sa v nej prispievali k symbolike nerozlučného puta medzi milencami.

V centre záhrady sa nachádza malé jazero, cez ktoré prechádza most. Voda symbolizuje plynutie času a života zatiaľ čo most predstavuje prekonávanie výziev a spájanie dvoch duší. Tradícia hovorí, že ak pár prejde mostom spoločne, ich láska zostane večná. Dominantou záhrady je aj Pavilón večnej lásky, z ktorého je možné vychutnať si tie najkrajšie výhľady na celú záhradu.

Pavilón večnej lásky

Plávajúce Koi kapre v jazere. Zdroj: Marianna Jakubiková

Počas prechádzky záhradou sa môžete kochať krásnymi bambusmi, sochami a dokonca aj interiérom ozdobeným s tradičnými čínskymi doplnkami. Okrem toho sa záhrada môže pýšiť niekoľkými významnými umeleckými dielami od čínskeho sochára a kaligrafa Wu Changshou. Viac ako 50 originálnych kamenných tabuliek, ktoré vytesal v priebehu štyroch rokov viete nájsť v celej záhrade. Tieto tabule sú považované za jeden z najvplyvnejších súborov z celej dynastii Qing.

Šanghaj je mesto plné kontrastov, kde sa minulosť stretáva s budúcnosťou a kultúra prelína inovácie. Či sa už vydávate do strobylých vodných dedín, magických Yuyan záhrad, alebo do umeleckých galérií, Šanghaj je metropola, ktorá ponúka zážitky pre každého.

TIP: Radi by ste sa dozvedeli o Číne viac? Vypočujte si podcast s našou sprievodkyňou Nelou – Dobrodružstvo poznania | Victory Travel

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Majka Jakubíková

Majka Jakubíková

O autorovi

Pri štúdiu fotografie na fakulte médii v Trnave sa v nej prehĺbila jej láska k zachytávaniu sveta a na cestách strávi vždy najviac času hľadaním tých najkrajších uhlov. Ak netrávi čas fotením, môžete ju nájsť v Alpách lyžovaním prachového snehu, alebo jazdením vĺn v pacifickom oceáne. Cestovanie ju lákalo už od útleho detsva. Nikdy nevedela, čo od života chce, jedno jej však bolo isté, musí precestovať celý svet. A tak natom pomaly pracuje. V 18tich sa vybrala na svoju prvú sólo cestu do Nórska, kde backpackovala a dobrovoľničila na rôznych festivaloch. Dobrovoľnícke práce jej umožnili cestovať po rôznych častiach sveta a naposledy pracovala na surfovom hosteli v Japonsku. Momentálne sa presťahovala na Nový Zeland, kde objavuje krásy tohto raja na zemi. Nový Zeland však pre ňu nebude finálnou destináciou, má ešte veľký kus sveta pred sebou.