Alt Text!
Ázia

144-hodinové tranzitné víza do Číny: Kompletný sprievodca

144-hodinové tranzitné víza do Číny: Kompletný sprievodca | Blog CK Victory Travel

Čína ponúka 144-hodinový bezvízový vstup, čím umožňuje turistom objavovať jej krásy a vyhnúť sa zložitým vízovým procedúram. Plánujete krátku návštevu Číny, alebo je práve vašou tranzitnou destináciou? Pripravili sme pre vás komplexnú príručku so všetkým, čo potrebujete vedieť o 144-hodinovom tranzitnom víze do krajiny.

Čo sú 144-hodinové tranzitné víza?

Čína je jednou z krajín, kde občania Slovenskej republiky potrebujú na vycestovanie víza. Jedinú výnimku predstavuje 144-hodinové tranzitné víza. V rámci 144-hodinovej bezvízovej tranzitnej politiky môžu zahraniční cestujúci využiť šesť dňový pobyt v určitých čínskych mestách bez víz za predpokladu, že pochádzajú z 54 oprávnených krajín. Vstupujú do Číny a vystupujú z oprávnených prístavov, zdržiavajú sa v rámci povolených miest a regiónov a spĺňajú ďalšie požiadavky. Cieľom je podporiť cestovný ruch a obchodné cesty v Číne tým, že sa cestujúcim uľahčí návšteva krajiny.

Kto má nárok využiť tieto víza?

Na získanie oslobodenia od vízovej povinnosti musí mať cudzinec platný cestovný pas jednej z 54 krajín. Medzi krajiny, ktoré sú oslobodené od víza sa od roku 2016 vzťahuje aj Slovensko

Victory Travel skupina v Číne

Aké sú podmienky na získanie 144-hodinového tranzitneho viza?

Podľa požiadaviek Čínskeho Národného imigračného úradu musia mať osoby žiadajúce o 144-hodinový bezvízový tranzit:

  1. Platný cestovný pas, ktorý má platnosť viac ako tri mesiace od dátumu príchodu 
  2. Cestovnú letenku s potvrdeným dátumom odletu a číslom sedadla, ktorá odchádza do tretej krajiny po dobu 144 hodín 
  3. Vyplnenú príletovú kartu (Arrival card), ktorú následne predloží po príchode do Číny 

Čo je dôležité si uvedomiť pred plánovaním?

144-hodinové transitné víza sa dajú uplatniť len vtedy,  keď letíte do tretej krajiny, to znamená, že destinácia, do ktorej letíte z Číny musí byť iná ako tá z ktorej ste prileteli

  • Príklad:  Budapešť – Šanghaj – Tokyo ✔️
  • Príklad:  Budapešť – Šanghaj – Budapešť ✖️

Na víza nemáte nárok ak v Číne prestupujete dvakrát a medzištátne tranzitujete.  

  • Príklad : Budapešť – Guangzhou – Šanghaj – Auckland ✖️

V tomto prípade nemáte žiaden nárok na bezvízový vstup ani transfer a musíte si vybaviť turistické víza

Do ktorých miest môžete cestovať počas 144-hodinového bezvízového tranzitu?

Pudong – rozľahlá, riedko osídlená oblasť s rodinnými atrakciami v Century Parku, cyklochodníkmi, jazerami na člnkovanie, minigolfovými ihriskami a šanghajskými Disneylandom.

Využitie 144-hodinového bezvízového tranzitu bolo zo začiatku možné iba v troch mestách. S účinnosťou od 15. Júla 2024 sa Národná imigračná administrácia Čínskej ľudovej republiky rozhodla rozšíriť platnosť víz až na 26 miest a 37 prístavov. Medzi najznámejšie mestá patrí: Peking, Šhanghaj, Guangzhou, Chengdu, Xi'an, Shenzhen, Dalian, Kunming, Hangzhou, Nanjing.

Názov môže vzbudzovať dojem možného slobodného cestovania po celej krajine, v tomto prípade je však háčik. Je dôležité vedieť, že Čínu musíte opustiť z rovnakého letiska/prístavu, na ktorom ste vstúpili do krajiny (jediná výnimka je provincia Guangdon). Okrem toho 144-hodinový bezvízový tranzit nedovoľuje opustiť mesto, do ktorého ste prileteli.

Ako prebieha vybavovanie víza na mieste?

Vybavenie víz na mieste je pomerne jednoduché. Po príchode do mesta prejdite do imigračnej zóny konkrétne k bezvízovému tranzitnému pultu. Imigračnému úradníkovi predložte svoje doklady (pas, príletová karta, letenku do tretej krajiny, rezerváciu ubytovania). Po skontrolovaní vám imigračný úradník dá do pasu pečiatku s tranzitným povolením a vy si môžete užiť mesto na 6 dní.

TIP: Prečítajte si náš blog s tipmi, čo vidieť v Šanghaji

Cestujúci na letisku pudong v Šanghaji. Zdroj: Depositphotos

Ako sa počíta 144-hodinová lehota na transit bez víz?

Po vykonaní kontroly a udelení povolenia začína sa 144-hodinový bezvízový vstup od 00:00 hod. nasledujúceho dňa po vstupe. Čo umožňuje stráviť v meste celých šesť dní

Čínske 144-hodinový  bezvízový tranzitný vstup je vynikajúcou možnosťou na krátke medzipristátie v Číne pri ceste do tretej krajiny. Vďaka množstvu rôznych prístavov, ktoré sú k dispozícii, môžete preskúmať viacere oblasti krajiny bez zdĺhavého vybavovanie víz do Číny a umožní vám to spoznať jedinečné mestá tejto krásnej krajiny.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Majka Jakubíková

Majka Jakubíková

O autorovi

Pri štúdiu fotografie na fakulte médii v Trnave sa v nej prehĺbila jej láska k zachytávaniu sveta a na cestách strávi vždy najviac času hľadaním tých najkrajších uhlov. Ak netrávi čas fotením, môžete ju nájsť v Alpách lyžovaním prachového snehu, alebo jazdením vĺn v pacifickom oceáne. Cestovanie ju lákalo už od útleho detsva. Nikdy nevedela, čo od života chce, jedno jej však bolo isté, musí precestovať celý svet. A tak natom pomaly pracuje. V 18tich sa vybrala na svoju prvú sólo cestu do Nórska, kde backpackovala a dobrovoľničila na rôznych festivaloch. Dobrovoľnícke práce jej umožnili cestovať po rôznych častiach sveta a naposledy pracovala na surfovom hosteli v Japonsku. Momentálne sa presťahovala na Nový Zeland, kde objavuje krásy tohto raja na zemi. Nový Zeland však pre ňu nebude finálnou destináciou, má ešte veľký kus sveta pred sebou.