Alt Text!
Amerika

Día De Los Muertos

Día De Los Muertos | Blog CK Victory Travel

Stále zastávam životné motto, že cestovateľské sny si treba plniť. Nech stoja, čo stoja. Ten pocit je jednoducho neopísateľný. Asi tak nejak som prežívala ten svoj – Día De Los Muertos v Mexiku, ktorý doslova vystihuje príslovie – iný kraj, iný mrav. Nebudem klamať, inšpirovala som sa rozprávkou Coco. Neuveriteľne sa mi páčila farebnosť sviatku a ako správnej žene make-up. No a viete, ako to chodí, keď niečo chcete, spojí sa celý vesmír, aby ste to dostali. Ani neviem ako a držali sme letenky do Mexika a nedočkavo balili kufre.

Na smutné tváre a ticho zabudnite!

Kým my počas dňa Všetkých svätých v tichosti prichádzame na cintoríny, zapaľujeme sviečky a spomíname na zosnulých, v Mexiku má tento deň iné tempo a pravidlá. Krajina s miliónom obyvateľov, poznačená dávnymi kmeňmi, si tento kresťanský sviatok prispôsobila a poňala naozaj po svojom. Práve ich dávni predkovia v ľuďoch zanechali nezmazateľnú stopu, a tak sa európske tradície zmiešali s tými ich tradíciami.

Domorodé kmene na tomto kontinente mali k smrti a posmrtnému životu úplne iný prístup. Verili, že to, kam duša poputuje, je ovplyvnené tým, ako človek zomrel. Tí, ktorí zomreli v boji, smerovali inam než napríklad tí, ktorí odišli prirodzene. V Mexiku počas Dia De Los Muertos majú dva termíny na oslavu – 1.novembra spomínajú na deti a 2.novembra na dospelých.

Jedlo záhadne stratí chuť

Celá oslava Dňa mŕtvych sa deje hlavne v rodinách. Samozrejme, sprievody a s tým spojené trhy sú súčasťou sviatku, on iba z pohľadu turistov. Ten pravý zmysel sviatku nájdete priamo v domácnostiach. My sme mali to šťastie, že sme 4 dni strávili s Mexinčanmi, ktorí nás zasvätili do tajov „Día De Los Muertos“.

Spôsob oslavy sa však od domu k domu môže meniť. V menších dedinách sa rodiny vyberú na cintorín, ktorý je mimochodom vysvietený a ozdobený a strávia tam celú noc. Prípravia jedlá, ktoré zosnulý miloval, urobia si pri jeho hrobe piknik, hrajú tam mariachi a ľudia sa smejú a zabávajú.

Iné domácnosti vytvoria u seba doma mini oltár, kde položia fotky zosnulých a tiež im pripravia jedlá, ktoré milovali – offerta. Ja osobne milujem počúvať príbehy a legendy spojené s kultúrami a v tej mexickej platí, že jedlo, ktoré sa po oslavách vezme z oltára už nemá chuť. Veria totiž, že si mŕtvi vzali chuť z týchto darov. A nie, neskúšajú to v skutočnosti zistiť, pretože by sa mohlo prihodiť niečo zlé. Rovnako tak si nikto nedovolí vziať niečo z oltára, pretože mŕtvi by ho stiahli za nohu do podsvetia.


 

Kvety na ochranu a Catrina

Prvky, bez ktorých by sviatok nebol tým pravým. Typickým kvetom tohto sviatku je aksamietnica. Tento oranžový kvet je počas tohto sviatku všade v uliciach a ľudia ho nakupujú v bohatých kyticiach. Mexičania veria, že práve tieto kvety strážia duše zosnulých a chránia všetkých pred zlými duchmi.

Keď sme prechádzali ulicami Mexika city, nedokázali sme ani spočítať, koľkých pomaľovaných ľudí sme stretli. Dať si tento tradičný make up je pre ľudí tradičnou činnosťou počas týchto dní. Jednou z najznámejších kostier je tu Catrina. Je to vyobrazenie bohyne Mictecacihuatl, tzv. „Pani smrti“. Symbolizuje smrť, ktorá je prítomná každý deň.

Ešte pár slov k Alebrijes! Tak to sú farební ochrancovia, na ktorých výtvoroch sa nešetrí kreativitou. Každý člen rodiny môže mať toho svojho. Stačí si navrhnúť a veriť v neho. V Mexico City sa tiež počas sviatku Día De Los Muertos koná výstava na ulici, dokonca sa predávajú malé sošky či prívesky týchto ochrancov.

 

Dobroty na Día De Los Muertos

Ďalšou zaujímavosťou na celom Mexiku bolo to, že počas sviatku sa mení menu.  V reštauráciách, na uliciach a tiež v domácnostiach. Jednoducho ide o jeden z najdôležitejších sviatkov roka, tak prečo ho neosláviť aj iným jedlom. Keď sme sa zobudili 1.novembra do zamračeného rána, náladu nám napravil Pan de Muerto alebo chlieb mŕtvych. Sladké pečivo s príznačnou príchuťou kokosu, ozdobené prekríženými kosťami na vrchu. Netradičné zdobenie aj chuť, ktorá ale skvele dotvára náladu celého sviatku.

Mexičania tiež počas tohto sviatku obľubujú Mole. Ide o tmavú omáčku, ktorá v sebe kombinuje čokoládu a chilli. Jej príprava je však nesmierne náročná a recept na ňu doma zvládne iba málokto.

 

A ako to vyzerá na Día De Los Muertos v uliciach?

Preplneno :). To je asi slovo, ktoré vystihuje tento sviatok v hlavnom meste Mexika. Ľudia si užívajú náladu, hudbu, popíjajú kávu a kochajú sa farebným sprievodom či inými sprievodnými aktivitami. Bolo magické pozrieť sa na oslavu tohto sviatku z inej perspektívy – veselej. Mexiko učí, že smrť je naozaj iba ďalšou pozvánkou do iného sveta a nie je sa čoho báť  :) .


 

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY