Alt Text!
Ázia

Duša Mjanmarského národa

Duša Mjanmarského národa | Blog CK Victory Travel

Osudom ťažko skúšaní ľudia krajiny „rýchlych a silných“ ako Mjanmarsko v preklade nazývajú, sú v skutočnosti až roztomilo hanbliví. Tvár žien tu okrem typickej pasty z mletej kôry nazývanej thanaka, zdobí tiež široký a úprimný úsmev. A so svojím ochotným prístupom si Mjanmarčania získajú srdce azda každého.

 

 

Paradoxne tí najchudobnejší, čo by na úsmev mali mať podľa optiky západniara najmenší dôvod, ho vedia vykúzliť najvrúcnejší. Možno preto, že sú stále neskazení dobou a nerozmaznaní pokrokom, ktorý je pre ostatný svet tak samozrejmý. Ich jednoduchým a praktickým prístupom k životu nútia zamýšľať sa nad podstatou pravého šťastia. Ľudia tohto najsevernejšieho štátu Juhovýchodnej Ázie nás spôsobom, akým kráčajú životom, učia pokore a schopnosti vyrovnať sa s vecami, ktoré nás denne stretajú. Stačí len vo vánku diaľav otvoriť svoju myseľ a dovoliť si vnímať duchovnú atmosféru, ktorou je tento národ naplno presiaknutý.

 

 

Netreba dlho hľadať dôvod, prečo je to tak. Za pokoj, vznášajúci sa všade navôkol, je do veľkej miery zodpovedné práve budhistické učenie, kladúce dôraz na mierumilovnosť a úctu k životu. Tento psychofilozofický systém, akým budhizmus je, tu vyznáva viac než 89% obyvateľov. Klamstvo a krádež sú považované za jeden z najväčších hriechov, vďaka čomu sú krádeže pomerne nezvyklé a aj pobyt v prístupných častiach krajiny je skutočne bezpečný. Medzi hlavné morálne povinnosti muža patrí v tejto tradičnej spoločnosti aspoň 9 dňový pobyt v kláštore. Presne toľko totiž stačí na to, aby sa stal (aj keď len prechodne) tzv. bondžim, čiže mníchom a oddane sa venoval náuke o márnosti a dočasnosti všetkého.

 

 

Deviatka tu má ako najvyššie jednoduché číslo priam magický význam. Čísla tu určujú všetko od termínov svadieb, či pohrebov, cez významné udalosti až po dátumy vysvätenia mníchov. Barmčania sú astrológiou doslova posadnutí. A tak neprekvapí fakt, že aj dátum vzniku nezávislej Barmy vypočítali oni. Stalo sa tak v priaznivú nočnú hodinu dňa 4.1.1948.


 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Trginová

Martina Trginová

O autorovi

Martina Trginová, okrem pracovnej stáže v metropole Mumbai, študovala v Indii takmer 8 mesiacov jazyk Hindi, z ktorého získala aj certifikát. Sprevádza Indiu, špeciálne južnú časť tohto subkontinentu, Mjanmarsko, Srí Lanku a Island, no stretnete sa s ňou tiež v Bhutáne, RUsku, či inde. Ochotná baba, ktorá disponuje skvelými znalosťami, Vám ukáže tieto krajiny ako málokto na Slovensku.