Alt Text!
Európa

Edinburgh - mesto plné príbehov

Edinburgh - mesto plné príbehov | Blog CK Victory Travel

Atény severu“, rozprávková scenéria a miesto, bez ktorého by Harry Potter možno ani neexistoval. Aj to je hlavné mesto Škótska – Edinburgh, ktorý by aspoň raz za život mal zažiť každý. Prechádzali sme uličkami tohto mesta a nemohli uveriť príbehom, ktoré sa tu odohrali…

Cestovateľské sny začínajú rôzne a prepadnú vás kedykoľvek. Možno ste videli skvelú fotku vašich známych a povedali si, že toto miesto musíte navštíviť aj vy, možno vás inšpiroval nejaký cestovateľský dokument a možno ste si ako malé dieťa prezerali učebnicu zemepisu príliš často a príliš predbiehali učivo. Vďaka poslednej menovanej možnosti som sa zamilovala do Edinburghu. Dodnes, keď zavriem oči vidím fotku z miesta, ktoré spája staré a nové.

A tak sme sedeli v lietadle, dve hodinky nás delili od druhého najväčšieho a hlavného mesta Škótska a my, aj napriek tomu, že sme nevedeli čo čakať, vedeli sme, že Edinburgh nesklame. Po vylúštení zopár krížoviek a ochutnávke sendviča sme zvedavo hľadeli z malého okna von, na pristávacie manévre lietadla a očarujúce obrysy mesta a hrdo sa pýšiaci Edinburghský hrad, ktorý bol našou prvou zastávkou po klasickej popristacej fotke, hovoru domov, že všetko prebehlo „OK“ a rýchlej obhliadke izby.

Hradné legendy

Edinburghský hrad má viac než bohatú históriu a ešte viac strašidelných príbehov a to s obhliadkou priam zadarmo. Pri troške šťastia sa v meste pridajte k skupinke školských sprievodcov, ktorí si zlepšujú svoje komunikačné schopnosti a dokážu vo vás zapáliť takú lásku k tomuto mestu, že sa vám nebude chcieť ísť ani domov. Ale poďme pekne k nadobudnutým informáciám.

Kde bolo tam bolo traduje sa, že hrad, týčiaci sa na sopečnej skale, ma niekoľko tajných chodieb, ktoré vedú do starého mesta. Mnohé sú ešte neobjavené a niektoré objavené nesprístupnené. Z jednou tajnou sa spája prapodivná príhoda, kedy do nej vyslali člena vojenskej kapely, ktorý mal hrou na píšťalu signalizovať ostatným ako postupuje. Zvuk však po chvíli stíchol a hudobníka už nikdy nikto nevidel. Vojaci, ktorí sa za ním vybrali našli v polovici chodby iba obrovskú skalu.

Hrad má však niekoľko ďalších prízrakov, ktoré vraj vidieť blúdiť po chodbách, ako neprávom za čarodejníctvo odsúdenú lady Glammisovú, či majordóma, ktorý slúžil vojvodovi Gordonovi, zvestoval mu tragickú správu o smrti celej rodiny a tak ho pán ubil na smrť.

Žena, ktorá prežila

Dávky historiek, ale v tomto meste nekončia za hradbami, nájdete ich aj v uliciach. Na potulkách po metropole vás stretne aj pravdivý príbeh Maggie Dickson z roku 1724. Mladá žena, ktorú opustil manžel našla útechu v náruči iného, s ktorým otehotnela. Keďže ju ale opustil aj on a ona nemohla priznať neveru, musela svoje tehotenstvo skrývať.

Čo ale osud nechcel bábo sa narodilo mŕtve a pri snahe pochovať ho Maggie chytili. Rozsudok bol jasný – obesenie. Mladá a nešťastná žena, tak nemohla ujsť svojmu trpkému osudu. Po poprave Maggie naložili do truhly. Keďže cesta na cintorín chvíľu trvala, kočiš sa rozhodol osviežiť sa v miestnom bare a na počudovanie všetkých práve vtedy sa Maggie v truhle prebrala. Prežila vlastnú popravu a nakoľko si už trest odpykala nemohli ju obesiť znova.

Pred úradmi sa stala nedotknuteľná a otvorila si vlastný podnik, zbavený povinnosti platiť dane. Veď kto by čo chcel od „(ne)živej“.

Tom Riddle

Edinburgh je nepochybne miesto, kde vás kopne múza, aj keby ste sa jej snažili ujsť. A keď sme pri unikaní, asi nepoznám človeka, ktorý by nepodľahol mánii zvanej Harry Potter. Jeho autorka J.K.Rowling na mnohé príbehy prišla práve v uliciach tohto starého mesta, písala ich pri káve v miestnych kaviarničkách a na mená chodila na snáď najznámejší a najmystickejší cintorín Greyfriars Kirkyard. Ak budete pozorne prechádzať uličkami a všímať si mená narazíte aj na pomník Toma Riddle a nie len jeho.

Tak to je v malej kocke Edinburgh. Ak túžite po troške príbehov a mystiky, viete, kam smerovať svoje ďalšie cestovateľské kroky. Nechajte sa opantať všetkými čarovnými uličkami, ochutnajte škótsku whiskey, na obed si dajte ich tradičné a jedinečné Fish and Chips a nepohrdnite ani Black Pudding-om, čo je druh krvavej klobásy, vyprážaným haggis, niečo ako naša tlačenka (s nachos je to výborne) a ak ste odvážny poproste si aj vyprážanú tyčinku Mars. Atény severu vás zaručene nesklamú.

A tu je pár zaujímavostí:

Zaujali aj vás krásy a príbehy Edinburgu? Tak prečo to všetko nezažit na vlastnej koži? Poďte s nami do Škótska!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY