Alt Text!

Exotické destinácie s malým dietaťom

Exotické destinácie s malým dietaťom | Blog CK Victory Travel

Nápad vyraziť si na dovolenku s malým, skoro trojročným synom, vo mne dozrel ešte v auguste 2010. Už v novembri som si však chcel zacestovať tam, kde som ešte nebol. Keďže sa v našej cestovnej kancelárii starám o cesty do Afriky a niektoré trasy v Latinskej Amerike, rozhodnutie padlo na exotickú dovolenku v Ázii.

Klasické destinácie ako Seychelly či Maldivy mi prišli nezaujímavé, sprievodcovia z našej cestovnej agentúry mi pripravili atraktívny program vhodný aj pre malé dieťa vo Vietname. Moja manželka bola spočiatku nadšená nápadom ísť do Ázie, pri zmienke o Vietname ju však zachvátila panika. Ako sa tam dostaneme s malým dieťaťom a čo všetko nás tam čaká? Na upokojenie sme si spoločne prebrali všetky možné aj nemožné scenáre a začali chystať všetko potrebné, aby náš malý syn prežil v zdraví túto exotickú dovolenku.

 

Krížom krážom kontinentmi

Dovoľte krátky faktický opis pre predstavu, čo obsahovala naša kinder tour.
Trasa našej cesty bola jednoduchá. Letecky z Viedne cez Moskvu (ruským Aeroflotom) do Hanoja. Tam sme si na letisku zamenili pár eur na vietnamské dongy a po štyroch hodinách čakania sme v ceste pokračovali letom do južného Vietnamu. Cieľom našej cesty bol slávny Saigon, dnes nazývaný Ho Chi Minh City (Ho Či Minovo Mesto). Na tomto mieste sme strávili dve noci. Na zvyšok cesty sme si prenajali taxi, ktoré nás viezlo štyri hodiny do letoviska Phan Thiet – Mūi Né. Tam sme strávili deväť úžasných nocí.
Cestou späť sme znovu prechádzali cez Saigon, tentoraz sme však noc strávili až v ďalšom bode návratu – v Hanoji. Z tade sme leteli späť do Európy.

 

Môžem jednoznačne vyhlásiť, že dovolenka bola fantastická a všetci sme si ju užili. Avšak predmetom tohoto príspevku je iná otázka:

Čo všetko treba brať do úvahy, keď chcete cestovať mimo Európu aj s malým dieťaťom?

Uvoľnite sa

Prvým krokom musí byť zbavenie sa zábran a strachu z neznámeho. V tomto ohľade sa riadim zásadou: všade žijú ľudia a majú malé deti. Ak teda uvažujete o exotickej destinácii a nechcete nechať deti u starých rodičov, cestujte spoločne ako rodina.

Dovolenková lekárnička

Na začiatok je potrebné preveriť si zdravotné riziká. Treba sa zaočkovať, pribaliť špeciálne lieky? Ak by ste si s niečím neboli istý, môžete zavolať k nám, do kancelárie, radi a skúsene poradíme. My sme neplánovali absolvovať túru pralesom či podobné dobrodružstvá, ktoré by mohli priniesť väčšie zdravotné riziká. Zbalili sme si teda len to najnutnejšie.

Užitočná príručná batožina

Častou otázkou bolo, ako dieťa zvládlo dlhé presuny lietadlom a hromadnou dopravou. Aj na tieto okolnosti sme mali vypracovanú stratégiu. Po ruke bolo vždy pripravené kreslenie, obľúbené hračky, príbehy a rozprávky. A, samozrejme, viera v obmedzenú energiu dieťaťa, skorú únavu a následný oslobodzujúci spánok.

Čo ešte pribaliť?

Manželka trvala na tom, aby sme so sebou zobrali aj ľahkú buginu, ktorú sme počas dovolenky dopĺňali ergonomickým nosičom. Bugina sa ukázala byť užitočnou hlavne pri večerných potulkách mestom. Poslúžila však aj ako priestor pre malého na spanie, kým sme sa s manželkou pokojne naobedovali.

Miestne zvyklosti

Čo sa týka zvykov vo Vietname, hlavne toho južného, miestni obyvatelia milujú deti. Náš malý sa stal skutočnou atrakciou. Náklonnosť a sympatie mu boli prejavované na každom kroku úsmevmi, pozdravmi, dotykmi, čím som bol ja, ako otec, poctený. To isté sa však nedá povedať o synovi. Tomu neustála náklonnosť evidentne prekážala a dával to najavo zachmúreným pohľadom a odmietaním.

Zaslúžene dovolenkové radosti

Po prípravách a absolvovaní cesty nás čakala už len dovolenka. A možno o nej povedať len to, že bola skvelá a všetko nám za ňu stálo. Ubytovaní sme boli v malých domčekoch priamo na pláži. Neustále sme jedli tropické ovocie a zažívali, čo okolie ponúkalo. Trhali sme kokosové orechy zo stromov, ochutnávali pečeného hada, opekali si dary mora priamo na pláži a, samozrejme, sme sa kúpali vo vlnách mora. Okrem toho bolo v hoteli aj mimo neho množstvo ďalších atrakcií a aktivít. Napríklad my sme sa nechali každý deň masírovať za 10 USD.

Tak, ako miestni, aj my sme sa radi presúvali na skútri. Raz sa manželka vybrala nakupovať do miestnych obchodov, kým som šiel so synom objavovať pobrežie. Po hodine jazdy mi však syn zrazu zaspal a nedalo sa pokračovať ďalej. Nechal som ho teda zdriemnuť si asi dvadsať minút, až potom sme sa mohli vrátiť na hotel.

 

Zvládli sme to aj s dieťaťom!

Späť sme sa vrátili živí, zdraví a oddýchnutí. Všetko sme zvládli bez najmenších problémov, nič nepríjemné či nepredvídateľné sa nestalo. Nie je sa teda čoho báť. Aj s mojou skvelou manželkou sme zažili jednu z mnohých nádherných dovoleniek ako rodina. Medzičasom sme už so synom boli aj na poznávacom zájazde na ostrov Bali a Karimun Jawa a na úžasných Havajských ostrovoch.

 

Čoskoro opäť na cestách – s rodinou

Naša rodina sa v poslednej dobe významne rozrástla a k synovi nám pribudli tri dcéry. V budúcnosti sa určite chystáme v takejto rozšírenej zostave vyraziť na ďalšiu exotickú dovolenku. Vieme, že to bude skutočná výzva, vyžadujúca si rozsiahlu logistiku. Keď sa na ňu raz odhodláme a prežijeme ju v psychickom zdraví, pokúsim sa znovu napísať, ako to všetko zvládnuť.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Tibor Pekarčík

Tibor Pekarčík

O autorovi

Vyštudovaný „španielčinár“, ktorému okrem Latinskej Ameriky učaroval aj čierny kontinent. Najvhodnejší kandidát povoziť vás na autách 4×4 po namíbijských a botswanských cestách, zaraftovať na divej Zambezi a vychutnať si Afriku na spôsob BUKEKELA AFRICA! Miluje červené víno, argentínske stejky, latino, svoju rodinku a Pretóriu keď kvitne na fialovo.