Alt Text!
Ázia

Filipíny: súostrovie plné života, kde oslavujú Vianoce po celý rok

Filipíny: súostrovie plné života, kde oslavujú Vianoce po celý rok | Blog CK Victory Travel

Zvyky a tradície kresťanskej krajiny v juhovýchodnej Ázii.

Filipíny, súostrovie tvorené viac ako 7 000 ostrovmi, je jedným z najrozmanitejších a najatraktívnejších miest na svete. Ostrovy sú známe svojimi dych berúcimi plážami s jemným bielym pieskom, krištáľovo čistou vodou, ale aj ostrými vápencovými útesmi. Ako v kresťanskej krajine juhovýchodnej Ázie vyzerajú najkrajšie sviatky roka, Vianoce? 

Krása vápencových útesov na ostrove Coron. Zdroj: Martina Mikušová

Filipínska kultúra je zmesou domorodých tradícií a vplyvov z rôznych období kolonizácie - Španielska, Ameriky a krátkeho japonského obdobia. Táto jedinečná kombinácia sa odzrkadľuje vo filipínskom jazyku, kultúre, umení, jedle a každodennom živote ľudí.

Každý ostrov ponúka niečo iné. Od unikátnych kresťanských slávností, ako je Ati-Atihan alebo Sinulog, kde môžete vidieť pestrofarebné kostýmy, tanečníkov na uliciach, počuť modernú hudbu ale aj vidieť tradičné filipínske tance, ako je tinikling. Je to tanec, pri ktorom tanečníci skáču medzi bambusovými tyčami, klopkajú či posúvajú bambusové tyče po zemi a proti sebe v koordinácii s jedným alebo viacerými tanečníkmi.

Tradičný festival Sinulog v Manile. Autor: Kobbydagan, depositphotos

Celá krajina má však niečo spoločné! Je to celoročné oslavovanie Vianoc. Filipínci sú veľmi vášniví v oslave Vianoc, v krajine nájdete množstvo miest, kde je vianočnú atmosféru cítiť počas celého roka. Vianoce sú najobľúbenejším sviatkom aj kvôli tomu, že katolícka cirkev má veľmi hlboký vplyv na kultúru, tradície, hodnoty a identitu. Kresťanstvo bolo prvýkrát zavedené na Filipínach španielskymi misionármi počas 16. storočia, v čase španielskej koloniálnej éry. Filipínci veľmi oddane oslavujú sviatky ako sú Vianoce, Veľká Noc, Sviatok všetkých svätých a mnohé ďalšie. Tieto sviatky sú sprevádzané bohatými liturgickými službami, procesiami, hudbou a tancom.

Vianočnú výzdobu nájdete na Filipínach počas celého roka. Zdroj: Martina Mikušová

V mnohých častiach krajiny nájdete trhy a obchody, ktoré predávajú vianočné dekorácie či darčeky po celý rok. Na Filipínach začínajú prípravy na Vianoce už v septembri. Toto obdobie je známe ako "Ber" mesiac a trvá až do decembra. V septembri začínajú mnohé rodiny zdobiť vo veľkom svoje domy, nakupovať darčeky a pripravovať špeciálne jedlá.
  

Vianočná výzdoba na filipínskom vidieku. Autor: encrier, depositphotos

Jedným z najvýznamnejších tradičných zvykov je "Simbang Gabi" alebo "Misade Gallo", je to séria omší, ktoré sa konajú v raných ranných hodinách pred svitaním od 16. do 24. decembra. Tento zvyk je dôležitou súčasťou prípravy na Vianoce a mnohí Filipínci sa ho zúčastňujú každý deň, aby oslavovali narodenie Ježiša Krista.

Festival obrovských lampášov je tradičná filipínska udalosť, ktorá sa koná počas vianočného obdobia v meste San Fernando. Je to festival známy vďaka obrovským, ručne vyrobeným lampášom, ktoré môžu byť vysoké až šesť metrov a majú rôzne dizajny, vzory a farby. Každoročne sa konajú súťaže o najväčší a najkrajší lampáš.

Na Filipínach je polnočná svätá omša vianočným vrcholom, v noci z 24. na 25. decembra sa vo veľkom oslavuje narodenie Ježiša Krista. Liturgické služby sú sprevádzané piesňami, modlitbami a kázňami, ktoré prispievajú k vytvoreniu duchovnej atmosféry.

Katolícky kostol na Filipínach. Zdroj: Martina Mikušová

Koledovanie je ďalším tradičným zvykom na Filipínach. Skupinka ľudí chodí po uliciach, spoločne spieva vianočné piesne a zastavuje sa pred dverami domov, aby žehnali rodiny a prispeli k vytvoreniu radostnej a duchovnej atmosféry. Štedrý večer (24.12), je oslavovaný bohatou večerou, ktorá zahŕňa špeciálne jedlá ako sú lechón (pečené prasa), hamón (šunka) a mnoho ďalších tradičných jedál. Jedia sa aj rôzne dezerty ako bibingka (kokosový koláč) alebo puto bumbong (sladký ryžový koláčik). Darčeky sú tiež dôležitou súčasťou filipínskej kultúry, slúžia ako prejav lásky, pokoja a šťastia a najčastejšie sa dávajú po štedrovečernej večeri.

Pečené prasa lechón. Autor: billroque, depositphotos

Parol je tradičná filipínska vianočná ozdoba, ktorá je symbolom svetla a nádeje počas vianočného obdobia. Tento symbol je zvyčajne vyrobený z bambusu, papiera, prútov alebo iných ľahkých materiálov a zdobený farebnými svetlami. Parol má tvar hviezdy, najčastejšie s ôsmimi hranami. Hlavným cieľom parolu je symbolizovať betlehemskú hviezdu, ktorá podľa biblického príbehu ukazovala pastierom cestu k narodeniu Ježiša Krista. Parol je tiež považovaný za vyjadrenie radosti, pokoja a nádeje v čase Vianoc. Na Filipínach je tradičné zdobenie domov, ulíc a verejných priestranstiev parolmi dôležitou súčasťou vianočných osláv. Mnohé mestá a dediny organizujú dokonca súťaže o najkrajšie a najkreatívnejšie paroly.

Filipínske svetelné paroly. Autor: kobbydagan, depositphotos.

Ak sa rozhodnete pre dovolenku na Filipínach počas Vianoc, očakávajte, že vianočné oslavy na Filipínach budú intenzívne a plné radosti a nadšenia. Uistite sa, že máte rezervácie urobené vopred. Mnohé miesta na ubytovanie, reštaurácie a dopravu sa môžu zaplniť či byť veľmi obmedzené z dôvodu sviatkov. Akceptujte miestne zvyky a buďte k miestnym ústretoví.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Martina Mikušová

Martina Mikušová

O autorovi

Túžba cestovať v nej splanula už na základnej škole, keď listovala učebnicu geografie. Teraz už má precestovanú veľkú časť Európy, celú Juhovýchodnú Áziu, sčasti Indonéziu a pár ďalších kútov. Mesiac strávila štúdiom v Johanesburgu a 4 roky v Dánsku. Cestovanie je pre Martinu inšpirácia a rada stretáva rôznych ľudí a spoznáva cudzie kultúry. Preferuje prírodu a turisticky menej navštevované miesta. Najfotogenickejší trek zažila v Gruzínsku a najdobrodružnejší v Mjanmarsku. Motorkou vyliezla na “Kilimandžáro”– cestu plnú opíc a učila kmeň manggarajcov piecť palacinky.