Alt Text!
Európa

Florencia

Florencia | Blog CK Victory Travel

Malý kúsok raja na zemi posiatý olivovými hájmi, vinicami a citrovníkmi. Región, ktorý keď objavujete, zistíte, že každé miesto je viac než vhodný kandidát na pohľadnicu a vyráža dych. Tak prečo nenavštíviť Toskánsko, malý kúsok zeme v krajine, kde sa pracuje najmenej hodín z krajín Európy. 

Taliansko, krajina, ktorá nám dala pizzu s paradajkovým základom, syrom a bazalkou a my sme na ňu nakopili ostatné veci. Krajina, ktorá za nešťastné nepovažuje číslo 13 ale 17 v sebe okrem priaznivcov futbalu skrýva aj malý kúsok raja. Hovoria mu Toskánsko.

Pre mňa bol tento výlet splneným snom. Áno, exotické krajiny a kultúry, ktoré som mala to šťastie vidieť a zažiť boli nezabudnuteľné, severské krajiny zase ponúkli dôkaz, že aj chlad a mráz vie vytvoriť čosi skvostné, no Toskánsko je jednoducho čistá cestovateľská láska.

Florencia - po stopách velikánov

Po tom, čo som vedela, že si do svojho cestovateľského životopisu zapíšem Florenciu a krásy Toskánska som sa asi týždeň nevedela sústrediť na nič iné a netrpezlivo čakala na nalodenie sa na palubu lietadla. Ako to býva zvykom práca sa kopila, tak som ju pred dovolenkou posúvala ďalej a počas prestávok preklikávala fotky uličiek a miest, o ktorých som dúfala, že si nimi prejdem aj ja. 

Po neuveriteľne rýchlom zbalení a s neuveriteľným časovým predstihom som netrpezlivo čakala na pristávacie manévre pilota nad hlavným mestom Toskánska – Florencia. Mestom, ktoré dýcha históriou a kultúrou a často mu hovoria aj epicentrum talianskej renesancie. Mesto je viac než čarovné. Uličky, po ktorých sa túlal Dante či Boccaccio, vôňa talianských jedál a domčeky, ktoré priam lákali nasťahovať sa. Tak také to boli pocity z metropoly Toskánska. V tomto mestečku, ktoré bolo  zaradené medzi najkrajšie mestá na svete žije svoj talianský život skoro 400 tisíc obyvateľov. Krásne na tomto mieste je to, že sa všade dokážete dostať pešo. Je to mesto, ktoré pripomína múzeum a jeden deň na jeho zmapovanie vôbec nestačí. Ak už budete brázdiť uličky Florencie zastavte sa pri Palazzo Vecchio, dnešná florentská radnica a kedysi sídlo ústredných orgánov mestskej republiky. Okrem toho sa v okolí nachádza nikoľko sôch, hlavne pre dámy to bude pohľad, prevažná väščina tých sôch sú nahí muži. Zatúlajte sa ja ulice Borgo dei Greci, ktorá vedie na  známe námestie Piazza di Santa Croce. Tu sme navštívili baziliku Santa Croce di Firezne, v ktorej je pochovaných niekoľkoslávnych osobností ako napríklad Dante Alighieri, Michelangelo či Galileo.

Wow efekt

Ak ale netúžite po plných námestiach a typicky turistických zážitkoch, nasmerujte svoje kroky do okolia. Práve v malých dedinkách či odľahlých farmách pri levanduľových poliach si poviete WOW. Krajina vymaľovaná asi všetkými odtieňmi zelenej, vinohrady či olivové háje. Zájdite do starobylého mestečka Volterra či Siena, kde spoznáte pravú tvár Toskánska, San Gimignan vás zase ohromí vežičkami či malými útulnými vinotékami a príbehmi ochotných domácich posedieť s vami a porozprávať o krásach malého raja na zemi menom Toskánsko.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)