Alt Text!
Ázia

GÖBEKLI TEPE: NAJSTARŠÍ CHRÁM ĽUDSTVA?

GÖBEKLI TEPE: NAJSTARŠÍ CHRÁM ĽUDSTVA? | Blog CK Victory Travel

Ako v dobe ľadovej, skupina lovcov a zberačov bola schopná vytvoriť toto dielo? Kto ho postavil a prečo? Jednalo sa o prvé observatórium na svete? Alebo snáď o biblickú záhradu Eden?

Göbekli Tepe – spočiatku nenápadný kopec, akých je v oblasti juhovýchodného Turecka (cca 18 km od Sanli Urfy) mnoho. Nemecký archeológ Klaus Schmidt tu v roku 1995 učinil jeden z najprekvapivejších archeologických objavov našej doby. Masívne tesané kamene staré asi 12 000 rokov, vytvorené pravekými ľuďmi, ktorí ešte nevyvinuli kovové nástroje, či hrnčiarstvo. Ide o vôbec najstarší chrám ľudstva?

Starší než Stonehange

Vek chrámu sa datuje do obdobia 10 000 rokov pnl., čo dokladá najstaršiu civilizáciu z oblasti Mezopotámie, ktorá tu bola ešte pred sumerskými a asýrskymi kultúrami. Pre porovnanie - megality z Göbekli Tepe sú od známeho Stonehenge staršie asi o 7500 rokov, od egyptských pyramíd o 7400 rokov a mezopotámskeho zikkuratu o 6000 rokov. Dnes je z miesta múzeum s neopakovateľnou atmosférou. Pri pohľade na Kamenné megality a stĺpy nehybne stojace usporiadané v kruhoch vás okamžite zaplaví množstvo otáznikov. Ako v dobe ľadovej, skupina lovcov a zberačov bola schopná vytvoriť toto dielo? Kto ho postavil a prečo? Jednalo sa o prvé observatórium na svete? Alebo snáď o biblickú záhradu Eden? Prečo bolo miesto zámerne zakryté? Najstarší známy chrám ľudstva obklopujú skutočné archeologické záhady.

Ruiny Göbekli Tepe: Ako v dobe ľadovej, skupina lovcov a zberačov bola schopná vytvoriť toto dielo? Foto: Archív CK Victory Travel

Umenie z doby ľadovej

Megalitické kamene majú zhruba podobné rozloženie: uprostred sú dva veľké kamenné stĺpy v tvare T obklopené o niečo menšími kameňmi obrátenými dovnútra. Najvyššie piliere sú vysoké cca 3-6 m a vážia od 7 do 20 ton. Možno vidieť, že niektoré sú hladké, zatiaľ čo iné sú vyzdobené zvieracími motívmi. Nájdeme tu hady, líšky, diviaky, vtáky a ďalšie tvory. Jednotlivé kruhové miestnosti majú tiež obvykle tému jedného konkrétneho zvieraťa, a preto sa archeológovia domnievajú, že dávni lovci-zberači boli takzvaní animalisti. Verili, že všetci živí tvorovia majú duchov a uctievali ich. Doteraz sa nepodarilo zistiť, aký význam jednotlivé symboly zvierat majú. Nech už je to akokoľvek, archeológovia hovoria, že rezby sú majstrovskými reliéfmi. Motívy sa mnohokrát opakovali, čo naznačuje prácu dobre vyškoleného remeselníka, ktorý nielen že vedel, ako zvieratá majú vyzerať, ale mal aj technické schopnosti ich replikovať.

Kamenné stĺpy sú vyzdobené zvieracími motívmi. Nájdeme tu hady, líšky, diviaky, vtáky a ďalšie tvory. Foto: Romana Procházková, CK Victory Travel

Praveké inžinierstvo

Tento objav vyvolal šok v archeologickej komunite. Gobekli Tepe totiž nemohli postaviť usídlení farmári. Poľnohospodárstvo v tom čase v skutočnosti ešte neexistovalo. Navyše, bez domestikovaných zvierat alebo kovových nástrojov, ktoré by uľahčili stavbu a prepravu, by Gobekli Tepe musel byť postavený len za pomoci základných nástrojov a ľudských rúk. Ľudia možno žili časť roka v tábore, no boli to v podstate kočovní nomádi. Túlali sa oblasťou a zbierali ovocie, zeleninu a divoké obilie. Lovili miestne zvieratá a vedeli o ich sezónnych migráciách. Archeológovia si myslia, že ľudia žili v klanoch asi tuctu alebo dvoch tuctov ľudí, ktorí spoločne žili a lovili. S čím všetkým sa títo ľudia museli pri stavbe megalitov vysporiadať? Mali len nástroje vyrobené z kameňa, pazúrika, dreva a kostí. Nemali nič z technológie, ako si ju dnes predstavujeme. Nepoužívali žiadny kov ani keramiku. Písmo a vynález kolesa boli ešte tisíce rokov v budúcnosti. Napriek tomu ľudia v Göbekli Tepe nejako prišli na spôsob, ako z pevnej žulovej skaly vytesať obrovský obdĺžnikový kváder a vytvarovať ho do stĺpov, ktoré následne vypáčili a presúvali asi 100 metrov, pravdepodobne len za pomoci drevených pák. Piliere potom boli vztýčené do základne, ktorá bola vytesaná do skalného podložia. Niektorí bádatelia odhadujú, že stavba megalitov vyžadovala spojenie množstva klanov – spolupracovalo tu asi 500 ľudí naraz. Pre takú prácu bolo nutné zohnať veľký počet robotníkov a zároveň ich nakŕmiť. Bol to projekt podobný stavbe egyptských pyramíd.

Mladý muž s ťavami je zamestnaný ako strážca megalitov Göbekli Tepe. Zrúcaniny staré 12 000 rokov stráži pred lovcami pokladov. Foto: Archív CK Victory Travel

Mimozemšťania, kométa z doby ľadovej, alebo najstaršie  astronomické observatórium na svete?

Tajomné Göbekli Tepe sa stalo sa predmetom spravodajstva, dokumentárnych filmov, ale aj konšpiračných teórií. Sú kamenné megality dielom mimozemšťanov, alebo ide o mimoriadne  technologicky vyspelú pravekú civilizáciu? Niektorí vedci, (predovšetkým tí, ktorí nie sú spojení s hlavnou skupinou vykonávajúcou vykopávky) špekulovali, že Göbekli Tepe bolo v skutočnosti astronomické observatórium, alebo možno dokonca biblická záhrada Eden. Malo Göbekli Tepe naozaj spojenie s nebesami? Pre astronomické observatórium existujú dva hlavné argumenty. Prvým je, že miesto bolo postavené v súlade s nočnou oblohou, najmä s hviezdou Sirius, pretože miestni ľudia túto hviezdu uctievali (tak ako ďalšie kultúry v regióne o tisíce rokov neskôr). Bádatelia taktiež tvrdia, že rytiny v Göbekli Tepe zaznamenávajú dopad kométy, ktorá zasiahla Zem na konci doby ľadovej. Pokiaľ by boli tieto argumenty pravdivé, extrémny vek Göbekli Tepe by z neho skutočne robil najstaršie známe astronomické observatórium na svete. Avšak tieto tvrdenia o spojení Göbekli Tepe s nočnou oblohou boli z veľkej časti odmietnuté hlavným tímom archeológov, ktorí vykonávali vykopávky chrámu.

Malo Göbekli Tepe naozaj spojenie s nebesami? Miesto bolo vraj postavené v súlade s nočnou oblohou, najmä s hviezdou Sirius. Foto: Checco, Depositphotos.

Čo sa chrámu týka, tak sa archeológovia zhodujú, že piliere boli postavené do tvaru T, pripomínajúcom ľudskú postavu bez hlavy. Niektorí dokonca zašli tak ďaleko, že naznačujú, že išlo o akýsi kult lebiek, ktorý sa prejavil neskôr v tomto regióne. Jeho vyznávači odstraňovali hlavy z pochovaných tiel, aby ich používali k rituálom. T-forma je skutočne jedinečným fenoménom kultúry Göbekli Tepe a okolitých osád a nikde inde na našej Zemi sa neopakuje. Stále sa však s určitosťou nevie, aký druh rituálu sa tu odohrával.

Nemecký archeológ Klaus Schmidt, ktorý miesto objavil a viedol jeho vykopávky, zomrel v roku 2014. Jeho tím pokračuje vo na vykopávkach v Göbekli Tepe a snaží sa zodpovedať otázky, kto tu záhadné kamene postavil a prečo.

Zažite úchvatné Göbekli Tepe na vlastnej koži, na našom zájazde TURECKO - TAJOMNÁ HORNÁ MEZOPOTÁMIA.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Romana Procházková

Romana Procházková

O autorovi

Milovníčka púšte, orientu a dobrého jedla, narodená v Čechách, ale srdcom v zahraničí. Vyštudovala cestovný ruch a ako sprievodkyňa pracuje už 19 rokov. Miluje cestovanie, úchvatné historické pamiatky aj prírodné krásy. Zbožňuje, keď na cestách môže ochutnávať miestnu kuchyňu, či len tak klábosiť pri čaji s miestnymi ľuďmi. V Turecku, kde vyštudovala turecký jazyk sa usadila a už niekoľko rokov tu žije. Okrem Turecka ju učarovali krajiny ako: Uzbekistan, Jordánsko, Maroko, Thajsko, Malajzia, Srí Lanka, Južná Afrika, kam sa rada vracia, či už individuálne alebo pracovne. Riadi sa výrokom Dalajlámu: ,,Aspoň raz za rok navštív miesto, kde si nikdy predtým nebol''.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY