Alt Text!
Ázia

Hanoi a jeho Train street

Hanoi a jeho Train street | Blog CK Victory Travel

Trošku adrenalínu neuškodí. V takom Hanoi o tom vedia svoje. Raz si teda povedali, prečo nemať železnicu skrz obývanú rušnú ulicu, kde si popri usrkávaní kávy musíte stiahnúť svoj stolík o niečo viac ku stene. Vitajte na „Train street“.

O tejto ulici sme už čo to počuli. Paradoxne, na prechádzke Hanoiom sme si nejako nespojili dve a dve a „Train street“ sme ani len nehľadali. Mali sme však cestovateľské šťastie a našla si nás sama. Skrytá uprostred hektických, úzkych uličiek starej štvrte Hanoja sa objavila komicky úzka ulica so železnicou uprostred. Žije sa tu úplne normálne, vyvesená čerstvo vypratá bielizeň, hrajúce sa deti … akurát tu dvakrát denne prechádza vlak. Nie, nie okolo, ale priamo skrz a o chlp míňa rozložené stolíky kaviarní a chodcov.

 

Adrenalín kvôli daniam!

Táto ulička je postavená v najstaršej časti Hanoja a práve táto oblasť bola dlhé roky hospodárskym centrom. Staré obchodné ulice tu boli v tom čase stavané vo veľmi úzkom štýle preto, aby sa vyhli vysokým daniam.

Platilo totiž tzv. výškové obmedzenie od vlády a tak väčšina budov neprekročila dve poschodia, namiesto toho sa rozrastali vodorovne .. No, a toto rozrastanie sa až nebezpečne priblížilo ku vlakovej dráhe, blízko trate do Long Bein Bridge.

Denno-denná atrakcia

Napriek tomu, že je táto rarita dlhá iba 500 metrov, nie je núdza o život. Ten turistický, ale aj ten tradičný. Na tejto ulici v tejto oblasti žije veľa domácnosti. Domy, staré a nové, prichádzajúce v rôznych farbách od tmy po svetlo, takže celá ulica vyzerá ako krásna akvarela.

Okrem generácií Hanojcov tu žijú aj ľudia z iných miest, ktorí sa dostanú do Hanoja pri hľadaní zamestnania. preto je život v tejto jedinečnej železničnej ulici dosť rôznorodý a tu si môžete všimnúť zmes životného štýlu.

Súčasť života

Síce sme zo začiatku krútili hlavou nad tým ako tu vôbec ľudia môžu žiť a ako to, že sa neboja .. naučili nás, že za tie roky si už zvykli. Viac než to , ak by sa čosi zmenilo, asi by im tento adrenalínový kúsok v ich živote chýbal.

Napriek zvyku ako prežiť v tejto uličke, aj domáci tu kladú veľký dôraz na bezpečnosť! Miestni majitelia kaviarní a malých obchodíkov tesne pred časom príchodu vlaku kričia a naznačujú, aby sa všetci návštevníci skryli do výklenkov, ktoré sú bezpečné. Rovnako tak pri škrípaní kolies aj ľudia v bytoch skontrolujú ulicu z „vtáčej perspektívy“, či náhodou niekto nestojí v nebezpečnej zóne. Bolo fascinujúce sledovať ako sa priamo na koľajniciach odohráva sociálny život. Deti si tu pobehujú, venčia sa tu domáci miláčkovia, starí ľudia sedia pred svojimi domčekmi, popíjajú kávu a tesne pred príchodom vlaku sa iba posunú bližšie k stene a pokračujú v rozhovore. Iba tak. Akoby o nič nešlo. Na druhej strane, my smeboli zalezení vo výklenku, trčal nám iba mobil a v  bode, kedy prefrčal vlak sme privreli oči. Ešte, že tie roztrasené zábery slúžia ako spomienka :).

Ak sa teda skočíte pozrieť do Hanoia, nevynechajte tento zážitok. Nachádza sa v Starom meste Hanoi a na mape ju nájdete jednoducho. Rovnako tak, ak sa opýtate kohokoľvek na ulici. Vychunajte si tu neopakovateľnú atmosféru s dobrou kávou „šmrncnutou“ vlakovou príchuťou

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY