Rušné, farebné so svojím vlastným tempom života. Pravidlá premávky tu akosi neexistujú, no našťastie to tu funguje. Taký je Hanoi, hlavné mesto Vietnamu, kde sa človek stane rýchlo milionárom a zamiluje sa do jedla. Bola to nečakaná zastávka. Niekedy si môžete naplánovať dopredu celý itinerár a jedna udalosť, ktorá najprv vyzerá nevinne, kompletne zmení vaše plány. U nás to bol notebook, ktorý sa nie a nie zbaviť spomienok z ciest minulých a my chtiac-nechtiac, museli sme si urobiť zastávku v Hanoi.
Hlavné mesto Vietnamu očarí hneď pri rozmenení peňazí, za 50 našich eur sme dostali takmer milión a pól a ten pocit nemal chybu.
Bohužiaľ milionárska bublina tu praská veľmi rýchlo, keď za večeru či dve kávy platíte státisíce. Napriek tomu, Vietnam je lacnou krajinou, kde keď sa neštítite a nemusíte stravovať v luxusných reštauráciách, sa dvaja dobre najedia za dokopy dve eurá :).
Keď sme pri jedle, nedá mi nezačať ospevovať dobroty, ktoré si tu môžete dať. Vietnamci zrejme milujú buchty a tak ich môžete vyskúšať slané aj sladké. Ak milujete mäso a malé mňamky, treba vyskúšať Bahn Baou.
Ani my sme nevedeli, čo od toho čakať. Na ulici blízko hotela, hladom umierajúci, sme zbadali babku s veľkým parným niečim, ako otvárala poklop a predávala túto miestnu lahôdku. Zaplatili sme za ňu pár centov a pustili sa do ochutnávania. Nebolo to zlé.
Po prvých rozpačitých pocitoch sme narazili aj na plnku teda bravčové mäsko a vajíčko. Celé to chutilo ako zmenšený nedeľný obed a vzdialený kúsok domova.
Naučili sme sa tu, že nech sme si objednali čokoľvek, takmer zakaždým sme k daným rezancom alebo ryži dostali aj misku silného vývaru. Je to tu jednoducho zvyk (vďakabohu zaň, v tej dobe totiž prechádzal Hanoiom studený front a polievka krásne zahriala).
Domáci vám ju s láskou naservírujú a vždy upozornia, ako danú polievku použiť, či je určená iba na zajedanie, alebo si ju máte vyliať do ďalšej misky, kde máte ďalší chod.
V neposlednom rade sú v Hanoi skvelé aj palacinky, nie však tie klasické, ktoré poznáme. Tu tým svojim špeciálnym hovoria Bánh xéo.
Vyprážaná palacinka, v ktorej vnútri je bravčové mäsko a krevety. Celé sa to servíruje so zeleninou a ryžovým papierom, do ktorého sa kúsky palacinky balia.
Naša jednodňová zastávka tak obišla všetky známe pamiatky a miesta v kategórii – čo navštíviť, keď ste v Hanoi, no toto ochutnanie tradičných pokrmov stálo za to.
Niekedy proste človek potrebuje takýto gastro výlet