Alt Text!
Ázia

Hanoi - po stopách chuťových pohárikov!

Hanoi -  po stopách chuťových pohárikov! | Blog CK Victory Travel

Rušné, farebné so svojím vlastným tempom života. Pravidlá premávky tu akosi neexistujú, no našťastie to tu funguje. Taký je Hanoi, hlavné mesto Vietnamu, kde sa človek stane rýchlo milionárom a zamiluje sa do jedla. Bola to nečakaná zastávka. Niekedy si môžete naplánovať dopredu celý itinerár a jedna udalosť, ktorá najprv vyzerá nevinne, kompletne zmení vaše plány. U nás to bol notebook, ktorý sa nie a nie zbaviť spomienok z ciest minulých a my chtiac-nechtiac, museli sme si urobiť zastávku v Hanoi.

Hlavné mesto Vietnamu očarí hneď pri rozmenení peňazí, za 50 našich eur sme dostali takmer milión a pól a ten pocit nemal chybu.

Bohužiaľ milionárska bublina tu praská veľmi rýchlo, keď za večeru či dve kávy platíte státisíce. Napriek tomu, Vietnam je lacnou krajinou, kde keď sa neštítite a nemusíte stravovať v luxusných reštauráciách, sa dvaja dobre najedia za dokopy dve eurá :).

Keď sme pri jedle, nedá mi nezačať ospevovať dobroty, ktoré si tu môžete dať. Vietnamci zrejme milujú buchty a tak ich môžete vyskúšať slané aj sladké. Ak milujete mäso a malé mňamky, treba vyskúšať Bahn Baou.

Ani my sme nevedeli, čo od toho čakať. Na ulici blízko hotela, hladom umierajúci, sme zbadali babku s veľkým parným niečim, ako otvárala poklop a predávala túto miestnu lahôdku. Zaplatili sme za ňu pár centov a pustili sa do ochutnávania. Nebolo to zlé.

Po prvých rozpačitých pocitoch sme narazili aj na plnku teda bravčové mäsko a vajíčko. Celé to chutilo ako zmenšený nedeľný obed a vzdialený kúsok domova.

Naučili sme sa tu, že nech sme si objednali čokoľvek, takmer zakaždým sme k daným rezancom alebo ryži dostali aj misku silného vývaru. Je to tu jednoducho zvyk (vďakabohu zaň, v tej dobe totiž prechádzal Hanoiom studený front a polievka krásne zahriala).

Domáci vám ju s láskou naservírujú a vždy upozornia, ako danú polievku použiť, či je určená iba na zajedanie, alebo si ju máte vyliať do ďalšej misky, kde máte ďalší chod.

V neposlednom rade sú v Hanoi skvelé aj palacinky, nie však tie klasické, ktoré poznáme. Tu tým svojim špeciálnym hovoria Bánh xéo.

Vyprážaná palacinka, v ktorej vnútri je bravčové mäsko a krevety. Celé sa to servíruje so zeleninou a ryžovým papierom, do ktorého sa kúsky palacinky balia.

Naša jednodňová zastávka tak obišla všetky známe pamiatky a miesta v kategórii – čo navštíviť, keď ste v Hanoi, no toto ochutnanie tradičných pokrmov stálo za to.

Niekedy proste človek potrebuje takýto gastro výlet

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY