Alt Text!
Ázia

HOI AN: VIETNAMSKÁ ROZPRÁVKA NA HODVÁBNEJ CESTE

HOI AN: VIETNAMSKÁ ROZPRÁVKA NA HODVÁBNEJ CESTE | Blog CK Victory Travel

Mesto lampiónov, orientálnej architektúry a nezameniteľnej atmosféry.

Hoi An je malé mesto nachádzajúce sa na centrálnom pobreží Vietnamu, južne od Da Nangu. Je to svetové dedičstvo UNESCO známe svojou krásnou architektúrou, živou kultúrou a bohatou históriou.

 

História a pamiatky starého mesta

 

Mesto bolo založené v 16. storočí a rýchlo sa stalo dôležitým obchodným prístavom na Hodvábnej ceste. Hoi An bol taviacim kotlom kultúr, kam obchodníci z Číny, Japonska a Európy prichádzali obchodovať s tovarom ako hodváb, keramika a korenie. Architektúra Hoi An odráža tento rozmanitý kultúrny vplyv so zmesou čínskych, japonských a vietnamských štýlov. Staré mesto je plné úzkych kľukatých uličiek lemovaných tradičnými domami, chrámami a obchodíkmi. Jednou z najikonickejších pamiatok v meste je Japonský krytý most, ktorý postavila japonská komunita v 16. storočí a dnes je symbolom kultúrneho dedičstva Hoi An.

test

 

Medzi ďalšie dôležité pamiatky v Hoi An patrí snemová sieň Phuc Kien, ktorú postavili čínski obchodníci v 18. storočí a dnes sa využíva na kultúrne podujatia a festivaly. Výnimočné sú aj starobylé obytné domy, ktoré sa datujú do 17. -  19. storočia.

 

Kulinárske zážitky a gastronómia

 

Okrem bohatej histórie a kultúrnych atrakcií je Hoi An známe aj krásnymi plážami a chutnou kuchyňou. Vietnamská kuchyňa je známa svojou vyváženosťou chutí s dôrazom na čerstvé suroviny, bylinky a koreniny. Jedným z najznámejších jedál vo Vietname je pho, rezancová polievka z hovädzieho alebo kuracieho vývaru, ryžových rezancov a rôznych bylín a korenín. Medzi ďalšie obľúbené jedlá patrí banh mi, vietnamský sendvič plnený mäsom, zeleninou a bylinkami; bun cha, grilované bravčové mäso podávané s ryžovými rezancami a bylinkami; a banh xeo, chrumkavá slaná palacinka plnená zeleninou a mäsom. V Hoi An môžete tiež nájsť širokú škálu jedál z morských plodov, pretože mesto sa nachádza na pobreží.

 

Okrem tradičných vietnamských jedál je Hoi An známy aj svojím pouličným jedlom, s množstvom stánkov a pojazdných predajcov. Obľúbeným pouličným jedlom je banh beo, malý dusený ryžový koláč s krevetami a bylinkami; a banh vac, druh vyprážaného krevetového koláča.

 

Mesto lampiónov

 

Lampióny sú ikonickým symbolom Hoi An. Tradícia ich výroby v Hoi An siaha do histórie mesta ako významného obchodného prístavu. Lampióny sa pôvodne používali ako prostriedok komunikácie medzi loďami a pobrežím. Dnes lampáše zdobia historické uličky mesta a sú žiariacim symbolom bohatého kultúrneho dedičstva mesta. Lampióny sú vyrábané ručne z materiálov ako hodváb, papier a bambus a tajomstvo techniky ich výroby je odovzdávané z generácie na generáciu.

 

 

Počas festivalu splnu, ktorý sa koná každý mesiac, sú ulice Hoi An zaplnené lampášmi všetkých tvarov a veľkostí. Festival je časom osláv a zahŕňa tradičnú hudbu, tanec a iné kultúrne aktivity.

 

 

Hoi An je nevyhnutnou destináciou pre každého, kto sa zaujíma o históriu a kultúru, ale je to aj miesto s unikátnou atmosférou pre všetkých romantikov a lovcov krásnych fotografii. Či už spoznávate kľukaté uličky starého mesta, relaxujete na pláži alebo skúšate miestnu kuchyňu, v tomto čarovnom meste si každý nájde niečo. Tak načo čakať? Rezervujte si výlet do Vietnamu a zažite Hoi An na vlastnej koži.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY