Alt Text!
Ázia

Hoi An: vietnamská rozprávka na Hodvábnej ceste

Hoi An: vietnamská rozprávka na Hodvábnej ceste | Blog CK Victory Travel

Mesto lampiónov, orientálnej architektúry a nezameniteľnej atmosféry. Čo vidieť a zažiť vo vietnamskom Hoi An?

Hoi An je malé mesto nachádzajúce sa na centrálnom pobreží Vietnamu, južne od Da Nangu. Je to svetové dedičstvo UNESCO známe svojou krásnou architektúrou, živou kultúrou a bohatou históriou.

 

História a pamiatky starého mesta

 

Mesto bolo založené v 16. storočí a rýchlo sa stalo dôležitým obchodným prístavom na Hodvábnej ceste. Hoi An bol taviacim kotlom kultúr, kam obchodníci z Číny, Japonska a Európy prichádzali obchodovať s tovarom ako hodváb, keramika a korenie. Architektúra Hoi An odráža tento rozmanitý kultúrny vplyv so zmesou čínskych, japonských a vietnamských štýlov. Staré mesto je plné úzkych kľukatých uličiek lemovaných tradičnými domami, chrámami a obchodíkmi. Jednou z najikonickejších pamiatok v meste je Japonský krytý most, ktorý postavila japonská komunita v 16. storočí a dnes je symbolom kultúrneho dedičstva Hoi An.

test

 

Medzi ďalšie dôležité pamiatky v Hoi An patrí snemová sieň Phuc Kien, ktorú postavili čínski obchodníci v 18. storočí a dnes sa využíva na kultúrne podujatia a festivaly. Výnimočné sú aj starobylé obytné domy, ktoré sa datujú do 17. -  19. storočia.

 

Kulinárske zážitky a gastronómia

 

Okrem bohatej histórie a kultúrnych atrakcií je Hoi An známe aj krásnymi plážami a chutnou kuchyňou. Vietnamská kuchyňa je známa svojou vyváženosťou chutí s dôrazom na čerstvé suroviny, bylinky a koreniny. Jedným z najznámejších jedál vo Vietname je pho, rezancová polievka z hovädzieho alebo kuracieho vývaru, ryžových rezancov a rôznych bylín a korenín. Medzi ďalšie obľúbené jedlá patrí banh mi, vietnamský sendvič plnený mäsom, zeleninou a bylinkami; bun cha, grilované bravčové mäso podávané s ryžovými rezancami a bylinkami; a banh xeo, chrumkavá slaná palacinka plnená zeleninou a mäsom. V Hoi An môžete tiež nájsť širokú škálu jedál z morských plodov, pretože mesto sa nachádza na pobreží.

 

Okrem tradičných vietnamských jedál je Hoi An známy aj svojím pouličným jedlom, s množstvom stánkov a pojazdných predajcov. Obľúbeným pouličným jedlom je banh beo, malý dusený ryžový koláč s krevetami a bylinkami; a banh vac, druh vyprážaného krevetového koláča.

 

Mesto lampiónov

 

Lampióny sú ikonickým symbolom Hoi An. Tradícia ich výroby v Hoi An siaha do histórie mesta ako významného obchodného prístavu. Lampióny sa pôvodne používali ako prostriedok komunikácie medzi loďami a pobrežím. Dnes lampáše zdobia historické uličky mesta a sú žiariacim symbolom bohatého kultúrneho dedičstva mesta. Lampióny sú vyrábané ručne z materiálov ako hodváb, papier a bambus a tajomstvo techniky ich výroby je odovzdávané z generácie na generáciu.

 

 

Počas festivalu splnu, ktorý sa koná každý mesiac, sú ulice Hoi An zaplnené lampášmi všetkých tvarov a veľkostí. Festival je časom osláv a zahŕňa tradičnú hudbu, tanec a iné kultúrne aktivity.

 

 

Hoi An je nevyhnutnou destináciou pre každého, kto sa zaujíma o históriu a kultúru, ale je to aj miesto s unikátnou atmosférou pre všetkých romantikov a lovcov krásnych fotografii. Či už spoznávate kľukaté uličky starého mesta, relaxujete na pláži alebo skúšate miestnu kuchyňu, v tomto čarovnom meste si každý nájde niečo. Tak načo čakať? Rezervujte si výlet do Vietnamu a zažite Hoi An na vlastnej koži.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Zuzka je autorkou množstva vašich obľúbených itinerárov do Ázie, Európy aj na Blízky východ. Má za sebou intenzívne roky sprevádzania a o svoje skúsenosti sa teraz delí s novými sprievodcami. Dnes už pracuje primárne v kancelárii a stará sa o bezproblémový chod vašich dovoleniek. Stále s vami však rada vycestuje za exotikou, hlavne do jej milovanej Indonézie. Zuzka pre vás tiež pripravuje zaujímavé rozhovory s cestovateľmi v rubrike Na ceste_FM, ktorú môžete počúvať každú stredu po 15:00 na Rádio_FM, alebo v podcastoch Victory Travel. Jej láskou je oceán a divoká príroda. Zuzka verí, že zodpovedný turizmus môže mať pozitívny dopad na navštívené krajiny aj ich obyvateľov.