Alt Text!

Homestay

Homestay | Blog CK Victory Travel

Zážitok z ubytovania

Posledné dva mesiace som bol na cestách. Sprevádzal, cestoval a vystriedal tak za krátky čas asi 45 hotelov. Mám rád hotely a k tejto téme sa určite vrátim. Je však pár ďaľších spôsobov, ako sa ubytovať, jedným z nich je homestay.

Prvýkrát som túto „službu“ vyskúšal, keď som ako dieťa cestoval na výmenný pobyt do Nemecka, o rok neskôr v Anglicku a o pár rokov neskôr v USA, kde som v rodine strávil rok. Keď som asi pred šiestimi rokmi nechal prepadnúť jednosmernú letenku na Kanárske, tiež som mal naplánovaný štart života v novej krajine a dohodnutý homestay v rodine, ktorá ponúkala izbu vo svojom dome. Plány sa narýchlo zmenili a s nimi aj destinácia.

Na homestay, možnosť ubytovať sa v rodine, som si spomenul na konci leta, keď som plánoval cestu do Buenos Aires. Pred príchodom zájazdu, som si chcel užiť moje obľúbené mesto, dať si kurz španielčiny a trochu sa rozhliadnuť. Hľadal som rodinu niekde vo štvrti San Telmo alebo Palermo.

Našiel som pani Gracielu a musím povedať, že tento príjemný zážitok ma bude motivovať k hľadaniu podobného ubytovania aj nabudúce.

Señora, v čase kedy ešte pracovala, pripravovala divadelné scény a kulisy. Dnes maľuje a príjem do svojej domácnosti si vylepšuje hosťovaním ľudí z celého sveta. Väčšinou má jedného hosťa, ak ide o čas kratší, ubytuje aj dvoch.

Ak si správne pamätám, pani Graciela ubytováva už asi pätnásť rokov a na otázku koľko ľudí u nej už bývalo, mi odpovedať ani nevedela. Jednoducho zhodnotila, že vo svojom byte mala celý svet!

Nepoviem vám presný vek tejto milej babičky, ale že jej otvorené a nezaujaté zmýšľanie sa aj vo veľmi pokročilom veku viaže práve na čas strávený s mladými ľuďmi zo sveta, je úplne jasné.

Čas strávený poznávaním sveta vo svojom byte, vo svojej obývačke, na svojom gauči pri rozhovoroch o hocičom. Myslím, že Graciela mladne každou ďaľšou návštevou. Večerné posedenia pri argentínskom červenom a rozhovory o prezidentských voľbách, správach či o tom, čo sa dnes dialo v San Telmo, boli pre mňa na nezaplatenie. Nie len preto, že keď sprevádzam, rád rozprávam o veciach aktuálnych, o veciach zo života súčasného, jednoducho z ulice. Ale preto, že práve rozhovory s domácimi sú mojim dôvodom k cestovaniu.

Sú miesta na svete tak krásne, ale tak nudné kvôli ľuďom, ktorí nekomunikujú. Domorodec je na cestách základom, zdrojom informácii, sprostredkovateľom zážitkov a oplatí sa každú príležitosť kontaktu využiť.

Ak cestujete individuálne a sami, môžem homestay naozaj len a len odporúčať!

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Filip Gelačik

Filip Gelačik

O autorovi

Filip Gelačik je jednoducho človek s potrebou pohybu, poznávania a akcie, o ktorú sa s vami rád podelí kdekoľvek. Žil vo viacerých krajinách Európy a v USA. Nielen na cestách sa veľa pýta, rád sa okúpe v zime, zabehá si bosý, skoro vstáva, spoznáva, ochutnáva a užíva si pocit z neznámeho. S vami sa vydá na cestu po Peru, Bolívii, Čile, Argentíne, Uruguaji, Brazílii, Albánsku a Kosove, Škótsku, Novom Zélande, USA, Gruzínsku, Arménsku a ďalších destináciách v prírode a na horách.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY