Alt Text!
Amerika

Jamajka

Jamajka | Blog CK Victory Travel

Karibský ostrov, kde sa jazdí vpravo, z každého kúta znie bezstarostné reggae a kde starosti hodíte za hlavu. Aj to je Jamajka, ostrov, ktorý bol pre mňa synonymom vyložených nôh a spokojného úsmevu a nič nerobenia.

Predtým, než „vypadnete“ z každodennej reality na výlet, treba doma čo to skontrolovať, vypnuté všetky svetlá a spotrebiče, rovnako tak vodu.  Usmievavá susedka, s ktorou sme nadviazali priateľský vzťah počas jázd výťahom a nedeľných popoludňajších káv sa už teší, že namiesto svojich môže zalievať aj kvety vo vedľajšom byte a predstierať, že vedľajší byt je naďalej obývaný (čo v preklade znamená, že bude dva týždne vyberať aj našu poštu). Keď už máte toto vybavené môžete sa začať radovať a ešte raz sa spamätať zo šoku, že letenky vo vašej ruke ako konečnú destináciu označili Jamajku.

Karibskú oblasť milujem hlavne preto, že odhliadnúc od najrôznejších krás, ktoré si teraz predstavujete, pláž, palmy, biely piesok, je balenie do tejto oblasti neuveriteľne jednoduché a ľahké. V každom zmysle toho slova. V mojom kufri netrpezlivo striehla celá letná kolekcia na pristátie a využitie, ktoré prišlo po asi 15 hodinách cesty a 6 hodinovému posunu na hodinkách.

Mesto, ktoré sa potopilo

Vítalo nás medzinárodné letisko v Montego Bay. To je od hlavného mesta Kingston vzdialené asi 180 kilometrov. Jamajka má však skvele vybudovanú autobusovú dopravu a tak preprava nebola problém. Po dvoch hodinách prašnými cestami sme už cítili, že cieľ je blízko. Pred nami sa zjavila metropola Kingston. Mesto „hmýriace“ sa ľuďmi, zvuk klaksónov, vrava a pestrofarebnosť. Taká bola nie len cesta k nášmu nocľahu, no aj celý pobyt tu. Toto hlavné mesto má okolo 937 tisíc obyvateľov a za sebou viac než pestrú históriu. Kingston sa nie vždy pýšil prívlastkom hlavné mesto.

Jeho predchodcom bolo mesto Port Royal, ktoré ale bolo zničené prírodnými katastrofami. Dnes z neho nájdete iba ruiny neďaleko kingstonského prístavu. Port Royal je medzi domácimi známe ako – mesto, ktoré sa potopilo a tradujú sa o ňom rôzne legendy.

Port Royal bol založený v roku 1518 a bol „Londýnom“ v Karibskom mori. Bol domovom mnohých pirátov a bol známy svojimi bohatstvami a nedostatkom morálky. Bol tiež domovom neslávneho kapitána Morgana. Port Royal bol vážne zničený zemetrasením v roku 1692, Jamajčania veria, že to bolo odškodnenie za hriechy pirátov, ktorí tam vtedy bývali. Port Royal bol v priebehu rokov obťažovaný hurikánmi a inými zemetraseniami.

Bývalé hlavné mesto je známe ako „mesto, ktoré sa potopilo“ kvôli početným zemetraseniam, ktoré zasiahli mesto a pochovali väčšinu jeho slávy pod vodou. Hovorí sa, že veľa lodí pirátov sa potopilo v prístave aj  s pokladmi.

Pýcha Kingstonu

O jamajskom hlavnom meste sa hovorí v rôznych súvislostiach. Síce sme si to nepriznali, no aj my sme tam vkročili s malou dušičkou, kvôli príbehom o vysokej kriminalite. Mesto nás však vítalo príjemnou atmosférou, ľudia hýrili dobrou náladou a úsmevu mali na rozdávanie. Napriek tomu sa večer po uliciach radšej netúlajte.

Keď teda zavítate do Kingstonu okúste aj takú turistickú atrakciu akou sú múzeá. Bez pochyby tým najslávnejším je múzeum Boba Marleya na ulici Hope Road 56. Za vstupné asi 14 eur a hodinku vášho času sa dozviete o jeho osobnom i umeleckom živote a máte zážitok pre ten svoj.

Radšej káva ako túra

Jamajka je miestom, ktoré treba vidieť. Keď spoznávate tamojší život a máte možnosť prehodiť pár slov s domácimi uvedomíte si, že realitu, ktorá bežne poznáte a problémy, ktorým často čelíme tu neznamenajú nič. Nepriznať, že v krajine nájdete aj chudobu by nebolo na mieste, no nastavenie tamojších ľudí a ich pozitívny prístup k životu vás naladia na úplne iné priority.

Keď sme pri prioritách, jedna z mojich najdôležitejších pretrvala aj na tomto ostrove. Priorita číslo jeden – ranná káva. Práve v tejto karibskej oblasti som mala možnosť ochutnať (ne)jednu šálku kávy s rovnomenným názvom ako krásne hory v tomto meste – Blue Mountain. Sladká, jemná a výnimočná a presne taký bol aj pohľad z týchto hôr na hlavné mesto ostrova. Keďže ale viac preferujem kávu pred túrami, ešte chvíľu ostanem pri tomto nápoji. O tejto káve sa traduje, že jej príbeh sa začal už v 18.storočí. Vtedy Ľudovít  XV. poslal semienka kávy na úrodný ostrov vtedy Martinik, ktorý je asi 1900 km od Jamajky. Ostrov bol vtedy pod nadvládou Francúzska a káve sa tam veľmi darilo. Príbeh sa posúva o 5 rokov, kedy guvernér Jamajky dostáva od guvernéra Martiniku sadenice kávy a tým sa do Jamajky dostala Blue Mountain, káva, ktorá je legendou medzi kávami.  Odvtedy sa jej tu veľmi darilo a dostáva sa jej nevídaná starostlivosť.

Čo ste možno o Jamajke nevedeli

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)