Alt Text!
Európa

Keď sa svet oblečie do zelena

Keď sa svet oblečie do zelena | Blog CK Victory Travel

17.marec je pre Írov výnimočný. Veľké oslavy, všetko možné aj nemožné sfarbené do zelena a vítanie jari. Aj to je deň svätého Patrika. Tohtoročným plusom je fakt, že 17. marec vychádza na sobotu, ak radi plánujete dopredu, už teraz bookujte letenky. Ak ešte nie ste navnadení, tu je pár dôvodov prečo si ísť vyskúšať tento zelený sviatok na vlastnej koži.

Bol to začiatok týždňa ako každý iný. Pondelok, nekonečný, rozťahaný a nie a nie skončiť. Z takejto reality ma však vytrhla MMS, ktorá mi pípla počas obeda počas toho ako som uvažovala prečo väčšina sveta uznáva 5 dňový pracovný týždeň, keď sa naň tak nadáva. Fotka mala zaujímavé pozadie, celé zelené a na tom zvláštnom kuse látky boli dve letenky do Írska na najbližší predĺžený víkend. Kým som dojedla hlavné jedlo vypísala som žiadanky na dovolenku a zahrala šéfovi na city, aby ma pustil ešte aj v ten deň skôr.

Predĺžený víkend v Írsku nepochybne stojí za to, nech sa tam rozhodnete ísť v ktorúkoľvek dobu počas roka. Ak preferujete chlad, tak sa na ostrov štvorlístkov vyberte v januári alebo februári, tie sú tu najchladnejšie s teplotami 4 až 7 stupňov. Ak túžite po teple v tejto krajine tak premýšľajte nad júlom a augustom, vtedy je tu teplota v priemere asi 18 stupňov. Írsko je druhým najľudnatejším ostrovom Európy a dokonca vám tu nehrozí ani hadí útok. Plazy sa totiž nedokázali prispôsobiť podnebiu.

Dublin

My sme pristáli v metropole tohto ostrova v Dubline. Je to najväčšie mesto Írska a určite sa tu vybláznia všetci turistický nadšenci. Keď máte chvíľku prejdite si túto metropolu. Nesklame. Ochutnať tu môžete vraj skutočnú chuť pív a whiskey. Očaria vás majestátne budovy ako Dublinský hrad, univerzitná knižnica Kells, kde nájdete archivované knihy z najrôznejších období. Čo je fascinujúce tie najstaršie a najvzácnejšie sú v tejto knižnici zoradené podľa veľkosti a farby a nie podľa autora či abecedy.

Neobchádzajte ani Merion Square a Fitzwilliam street. Tu si užije vaše ja a lá „architekt“. Táto ulica je známa tým, že tu nájdete dvere tých najdivokejších farieb a tvarov. Ak sa niekedy dostanete aj do domčeka určite nevynechajte prehliadku. Domčeky v Dubline sú zaujímavo postavené, čím idete vyššie, tým sú vzdialenosti medzi oknami menšie a menšie sú aj stropy a zatiaľ čo na prízemí máte pocit nenormálne vysokého stropu hore v podkroví môžete nechať bývať dieťa tak do 8 rokov. Potom sa tam naozaj nezmestí.

1 Krčma na 100 obyvateľov

Po ubytovaní a spoznaní sa s mestom sme už však vo vzduchu cítili zámer nášho príchodu. Prípravy na najväčšiu oslavu Írska už bolo cítiť vo vzduchu. 17. Marec je štátnym sviatkom a spája sa so svätým Patrikom, ktorý je patrónom Írska. Svätý Patrik sa narodil vo Walese a ako mladého ho predali do otroctva. V zajatí sa z neho stal kresťan a oddal sa náboženstvu. Neskôr sa mu podarilo ujsť do Francúzska, kde študoval a v roku 432 sa stal írskym biskupom. Založil mnoho kostolov, počty sa odhadujú asi okolo troch stovák a pokrstil viac ako sto tisíc ľudí.

Oslavy tohto patróna sa spočiatku oslavovali jeden deň a iba v Dubline. Postupne sa z toho však stala 5dňová oslava, ktorá láka aj mnohých turistov. Sviatok sa oslavuje aj v Austrálii, niektorých častiach Ázie a aj v Amerike. Poďme ale späť do Dublina.

V tomto meste, ako sme sa dozvedeli sa nachádza jedna krčma na sto obyvateľov a verte počas sviatku sv. Patrika počet ešte zdvojnásobuje. Tak sme 17.marca aj my vyšli do ulíc, vystrojení ako sa patrí – v gombíkovej dierke trojlístok (vďaka nemu vraj sv. Patrik vysvetľoval podstatu svätej Trojice), šatník sme obohatili o zelené kúsky, dlhánske klobúky  a ani neviem ako držala som v ruke írske čierne pivo (v tomto prípade zelené). Dublin sa tak zmenil na hlučné miesto plné sprievodov, baviacich sa bezstarostných ľudí, ktorí sa novým priateľstvá nebránia.

Deň sv. Patrika v modrom

Dnes sa nám automaticky spája s týmto sviatkom zelená farba, ak by boli Íri počas tohto dňa v inej farbe, asi by sem si mysleli, že so svetom je niečo zlé. Ako sme sa však dozvedeli zelená nemá reálne s týmto dňom nič spoločné. Podľa historikov vraj sv. Patrik nosil často modrú, pretože táto farba bola viazaná na Henricha VIII. V roku 1800 však zaúradovalo hnutie za nezávislosť, aby sa Írsko oddelilo od Británie a ako farbu nezávislosti si vybrali zelenú farbu. Čo je alebo nie je na tomto pravdy si už zhodnoťte vy. Stále však platí, že zažiť na vlastnej koži oslavu akou 17.marec v Írsku je, stojí viac než za to a ručím vám, že na takú spomienku nezabudnete. Teda, ak to nepreženiete so zeleným mokom

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY