Alt Text!
Ázia

Keď vás balí Bali!

Keď vás balí Bali! | Blog CK Victory Travel

Bali, ostrov, ktorý nejde nepoznať. Bali je rozhodnutie, ku ktorému raz podľa môjho názoru dospejeme všetci. Surferský raj, exotická kultúra je iba zlomok toho, čo ostrov ponúka. Na Bali totižto môžete byť milionárom!

Surfovať či nesurfovať? To je otázka. Šport, o ktorom sa hovorí, že je návykový a vôbec nie jednoduchý je dobré skúšať v surférskom raji. Diváci si tak viac všímajú ich kúsky ako vaše pády a lepšie miesto ako Bali by ste asi ťažko hľadali.

Vitajte na Bali!

Na ostrov sme sa dostali po jednom prestupe v Istanbule, dvoch teplotných fackách, vybavených vízach na letisku s kobercom a jednej zbesilej ceste autobusom k správnemu terminálu. Boli sme tu v hlavnom meste Denpasar.

Boj o prežitie – aspoň na ceste

Mám teóriu, ktorá hovorí, že ľudia zo slnečných krajín sú pohodovejší a milší. Bali mi to potvrdilo. Usmiatí domorodí obyvatelia s vami nadviažu kontakt aj na tých miestach, kde by ste to nečakali, na ceste, zatiaľ čo vy trasľavo na skútri držíte surfovaciu dosku a snažíte sa udržať rovnováhu, domáci z auta pri vás začne bez starostí priateľský rozhovor. Dá vám pár rád, kde sú skvelé vlny a zasvätí vás do tajov cestnej premávky. Tu na ostrove platí, že ak na vás niekto trúbi, nie je to z nervozity alebo signál uhni mi z cesty, trúbia preto, aby vám dali najavo, že sú za vami a chystajú sa obísť vás, alebo pokecať. Ďalšia vec, ktorú by ste o premávke mali vedieť je, ž tu nefunguje žiadne označenie križovatky  ani pravidlo pravej ruky. Jednoducho ide jeden smer kým sa k jazde nedostanú  vodiči z vedľajšej cesty a neprinútia zatať tú stranu, ktorá jazdila doteraz a takto to ide dookola znova. Z dvojprúdoviek je „koľko sa zmestí prúdovka“ no fascinujúce na tom je to, že to funguje a každý sa domov dostane živý a zdravý.

Raj milionárov

Teraz k tým miliónom. Ak je vašim snom mať prívlastok milionár, šup na ostrov Bali. Na ostrove sa platí indonézskou rupiou, ak teda idete vybrať 150 eur z bankomatu na Bali vytiahnete 2 000 000 rupii, poviem vám, skvelý pocit :) Dokonca aj jedlo si tu doprajete za minimum peniažkov. Ich tradičné a neskutočne chutné jedlo Nasi goreng tu stojí 0,80 centov. Jeden z 13 tisíc ostrovov Indonézie vás zaručene nabije pozitívnym prístupom k životu. Už po prvom dni máte pocit, že všetky starosti sú len vzdialenou spomienkou, vychutnávate slnko, užívate potápanie, lovíte ryby či žasnete nad drobnou jazykovou bariérou, ktorá bez pochyby vyčarí úsmev každý deň. Obyvatelia  Bali totiž majú problém s vyslovením „f“, nahrádzajú ho písmenom „p“ a tak, keď sa vám ráno niekto opýta či si dáte „kopi“ vezte, že ide o kávu. V mnohých prípadoch o tú najlepšiu, cibetkovú, preto sa jej isto nebráňte.

Bali je dobrodružstvo, ktoré treba okúsiť na vlastnej koži. Vyberte teda kufre a nechajte nech vás zbalí Bali.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY