Alt Text!
Ázia

KHIVA - CESTA DO STREDOVEKU

KHIVA - CESTA DO STREDOVEKU | Blog CK Victory Travel

Chcel by si cestovať v čase a nazrieť do stredoveku? Poznáme mesto, kde to zvládneš aj bez časostroja.

Chcel by si cestovať v čase a nazrieť do stredoveku? Poznáme mesto, kde to zvládneš aj bez časostroja. 

Mesto zamrznuté v čase

Stará Khiva, (Uzbekistan), známa tiež ako Itchan Kala, je výborne zachovaným a zrekonštruovaným príkladom stredovekého stredoázijského mesta. Usporiadanie a architektúra mesta zostali po stáročia takmer nezmenené a ty sa preto môžeš prechádzať prašnými ulicami lemovanými domami z nepálených tehál a predstavovať si, ako Khiva vyzerala počas jej rozkvetu, ako význameného obchodného a kltúrneho centra na Hodvábnej ceste.

Remeselné dielne v uliciach starej KhivyVnútorné mesto Itchan Kala

Nie skanzen, ale živé mesto 

Khiva nie je len múzeom či skanzenom, mesto je stále živé, obývané miestnymi obyvateľmi, ktorý majú za hradbami vnútorného mesta dodnes svoje príbytky. Prechádzka úzkymi kľukatými uličkami je teda plná scén z bežného života a milých stretnutí. Atmosféra v starom meste je celkom pokojná. Miesni sa venujú každodenným záležitostiam, a turisti spoznávajú pamiatky. Občas sa ozýva zvuk osla alebo povozu ťahaného koňmi. Autá ani motorky tu nečakaj. ocitol si sa v stredoveku. 

Khiva nie je len múzeom pod otvoreným nebom. Je to stále živé mesto, s každonennými scenériami

Pamiatky pod patronátom UNESCO

Itchan Kala, staré mesto Khiva, je domovom významných pamiatok, z ktorých mnohé sú pod patronátom UNESCO. Poď sa s nami pozrieť na tie najkrajšie...

Minaret Kalta Minor - jedna z najkrajších pamiatok KhivyMinaret Kalta-Minor: Tento vysoký minaret je jednou z najznámejších dominánt mesta. Bol postavený v 19. storočí a je považovaný za jeden z najkrajších príkladov islamskej architektúry v Strednej Ázii. Mal to byť najväčší minaret na svete, ale nikdy nebol dokončený.

Každý stĺp je unikátInteriéru mešity Juma dominujú drevene piliere

Mešita Juma: jedna z najstarších a najvýznamnejších mešít v starom meste itchan Kala sa datuje do 10. st. Zvonku vám veľa nepvie, ale akonáhle vstúpite dovnútra objíme vás jej magická atmosféra. Mešita Juma je známa svojimi 212 timi krásne vyrezávanými drevenými stĺpmi, ktoré sa datujú medzi 10. a 18. storočím. Každý stĺp je jedinečný, vyrezávaný rôznymi vzormi, štýlmi a technikami, ktoré sa líšia v závislosti od rukopisu majstra svojej doby. Práve drevené stĺpy robia z mešity Juma najunikátnejšiu a najoriginálnejšiu mešitu v celom Uzbekistane.

 

Mauzóleum Pakhlavana Mahmúda: Toto mauzóleum je miestom posledného odpočinku slávneho básnika a súfijského svätca Pakhlavana Mahmúda. Mauzóleum je považované za jedno z najvýznamnejších pútnických miest v Strednej Ázii.

 

Palác Tash Khouvli: Rezidencia Khiva Khan z 19. storočia je známa svojou tradičnou islamskou architektúrou a krásnym dlaždicovým zdobením. Jednou z hlavných čŕt paláca je hárem, ktorý bol obytným priestorom manželiek a konkubín Khiva Khan. Hárém sa nachádza na druhom poschodí paláca a je to komplex miestností a chodieb, zdobených zložitými dlaždicami a drevorezbami. Súčasťou paláca je aj veľká prijímacia sála, kde chán prijímal hostí a vykonával štátne záležitosti, ako aj trónna sála, kde chán držal súd.

 

Medresy Kukaldash a Muhammad Amin Khan: Nádherné príklady tradičnej architektúry moslimských škôl zo 17. a 19. storočia. Architektúra medresy zvyčajne zahŕňa centrálne nádvorie obklopené sériou miestností a sál. Jedným z kľúčových prvkov architektúry medresy je iwan, čo je veľká klenutá miestnosť, ktorá sa otvára na nádvorie. Iwan slúžil ako hlavná vyučovacia a obradná sála. 

 

Toto je len niekoľko príkladov z mnohých významných pamiatok a historických miest, ktoré sa nachádzajú v Itchan Kala, starom meste Khiva. Toto mesto je bohatým kultúrnym a architektonickým dedičstvom a mnohé z jeho budov sú svetovým dedičstvom UNESCO.

 

Sadni s nami do lietadla a poď cestovať v čase. Úžasnú Khivu zažiješ na našom zájazde do Uzbekistanu.

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY