Alt Text!
Ázia

Kuala Lumpur – metropola plná prekvapení

Kuala Lumpur – metropola plná prekvapení | Blog CK Victory Travel

Najväčšie mesto Malajzie so širokou paletou kultúr. To je metropola Kuala Lumpur. Úprimne, až kým som ju nenavštívila, som netušila akého rodu je toto mesto. Mužského. Ale to je iba tak na okraj. Z toho slovenčinárskeho okienka poďme radšej k tomu cestovateľskému. V tejto metropole sme sa zdržali 6 dní a musím povedať, že za taký krátky čas nám poriadne prirástla k srdcu. Už keď sme vystúpili z lietadla, bolo nám jasné, že je to iná časť Ázie, na akú sme doteraz boli zvyknutí. Letisko pripomínalo luxusné nákupné centrum, všetci tu ovládali anglický jazyk a ceny mierne podrástli.

Z letiska sme ešte v buse sedeli nejakú hodinku, kým sme sa dostali do centra. Stále v rámci jedného mesta. Paradoxne, domáci považujú KL za malé no veľmi rozťahané. Nech už teda človek súhlasí, alebo má iný názor, na jednom sa zhodnú asi všetci. KL stojí za to zažiť. Metropola má v centre, všade kam sa človek pozrie, obrovské mrakodrapy, budovy s fascinujúcim výhľadom, preplnené nákupné centrá a ešte preplnenejšie ulice. Zápchy tu dostávajú iný význam slova, pretože autá sa ráno nemôžu dostať ani z parkovacieho miesta. Zažili sme to v aute raz a na našu večeru sme sa dostali o hodinu neskôr :) Stála ale za to.

Než sme sem prišli, poznala som ako-tak KL z obrázkov. Prejsť si ju a vidieť majestátne stavby naživo, je však niečo úplne iné. Petronas Towers sme jednoducho nemohli vynechať. Nie iba preto, lebo sa im jednoducho nedá vyhnúť, ale aj preto, lebo to bola naša zastávka vlaku :)

Aj tu je pár vecí, ktoré patria do zoznamu „must“. Ani my sme si neodpustili obzeranie si dvojičiek – Petronas Twin Towers. Majú 450 metrov a sú jednoducho neprehliadnuteľné. Za seba môžem povedať, že som ich videla veľakrát na fotkách, na záberoch a podobne, ale vidieť ich v reálnej podobe a veľkosti, jednoducho, mi to vyrazilo  dych. Ešte krajšie to tu vyzerá podvečer, keď sú rozsvietené, sú jednoducho magické.

Ako ďalšie, ak túžite po farebnej spomienke, sú na zozname Batu Caves. Majú úctyhodných 400 miliónov rokov a nachádza sa v nich párstoročný hinduistický chrám. Hore vedie 272 schodov a je dobré dodržať tu dress code a mať zahalené kolená a ramená. V opačnom prípade vás voľný vstup tu vyjde na pár ringgitov za požičanie šatky. Celé je to tu farebné a atmosféru tu dotvárajú aj fotografovania si užívajúce makaky.

Farebné Batu Caves sú skvelým výletom na zrelaxovanie. Pozor však na reštaurácie v priamej blízkosti. Jedlám troška chýba kvalita. Fascinujúce na tomto meste je to, že za pár minút sa dokážete dostať do inej kultúry. Napríklad tej čínskej. Uprostred KL je totiž populárna čínska štvrť – Jalan Petaling, v ktore sme dostali pocit prekročenia hraníc. Iná atmosféra, vône či architektúra. Obrovský trh ponúka nekonečné množstvo možností na nákupy a ochutnávanie jedla.

Magická čínska štvrť s rušnou metropolou tvoria dokonalú kombináciu.

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!

Miška Hlípalová

O autorovi

Úspešne vyštudovaná masmedička s vášňou pre cestovanie. Napriek tomu, že má v pase uvedené navštevovať iba krajiny s teplotami 25 plus, precestovala Nórsko, Škótsko, Kubu, Cyprus, Tunisko. Jej snom je precestovať celučký svet :)