Alt Text!
Ázia

KULTÚRA A TRADÍCIE NA BALI

KULTÚRA A TRADÍCIE NA BALI | Blog CK Victory Travel

Rituály a zvyky Ostrova Bohov - Bali

Indonézia je najväčšou ostrovnou krajinou sveta. Tvorí ju viac ako 17 tisíc ostrovov a žije tu viac ako 270 miliónov obyvateľov. Aj napriek tomu, že je krajina väčšinovo moslimská, na jednom maličkom ostrove sa zachovala špecifická forma hinduizmu. Je ním „ostrov bohov“- Bali.

 

Hinduizmus na Bali

Obyvatelia ostrova bohov vyznávajú unikátnu formu hinduizmu, označovanú ako balijský hinduizmus (Agama Hindu Dharma). S indickým hinduizmom má spoločnú vieru v proces reinkarnácie (samsara), vieru v prejavenie dôsledkov činov jednotlivca (karma) a vieru v ukončenie procesu reinkarnácie a splynutie s bohom (moksa). Balijčania tiež uznávajú troch hlavných bohov hinduizmu: Brahma – stvoriteľ, Višnu – prechovávateľ a Shiva – ničiteľ. Títo traja bohovia sú však  pre Balijčanov len zosobneniami jedného absolútneho boha – Acintya. Pri vzniku samostatnej Indonézskej republiky, bol jedným z pilierov nového štátu princíp monoteizmu - viera v jediného boha. Aby hinduizmus zostal medzi šiestimi oficiálne uznávanými náboženstvami štátu, musel tiež spĺňať túto podmienku.

Vyobrazenie absolútneho boha – Acintya na vysokom tróne, kam mu miestni ukladajú obetné dary. Chrám na balijskom vidieku. Zdroj: Wikipedia

Obetné dary

Balijský hinduizmus je ovplyvnený budhizmom, pôvodným animistickým náboženstvom, mágiou a kľúčové je preň aj uctievanie predkov. Práve im sú venované mnohé veľké ceremónie aj každodenné modlitby. Každý dom má svoju svätyňu pre duše predkov danej rodiny, kam im pozostalí každý deň dávajú obetné dary v podobe košíčkov upletených z palmových listov naplnených kvetmi, drobným jedlom a vonnými tyčinkami. Pre zachovanie harmónie medzi dobrom a zlom, dostávajú obete aj „zlé duše“ a démoni. Tie však nie sú také vábne – je v nich všetko čo majú démoni radi – nahnité jedlo a namiesto vonných tyčiniek napríklad aj cigarety. Tieto sa ukladajú tam, kde sa „zlé duše“ najviac pohybujú – priamo na zem, v tmavých rohoch, či uprostred križovatiek. Dôležité je, aby sa na žiadne bytosti nezabudlo, aby boli všetci spokojní, inak by mohli duše robiť problémy!

Obetné dary predkom v domácej svätyni.    Zdroj: archív Zuzana Čaprnková

Balijská kultúra, tradície a umenie

Náboženstvo pre Balijčanov nie je len niečím, čomu veria, oni ním žijú. Celá kultúra a umenie sú ovplyvňované náboženstvom. Tradičné umelecké remeslá ako rezba do dreva (topeng), rezba do kože (tatah kulit), či maľba na textil (batik), sú do veľkej miery zasvätené výrobe kostýmov a masiek, používaných pri rituálnych tancoch. Tieto masky sú posvätné a pri ceremóniách do nich vstupujú duchovia a bohovia, ktorých tanečníci znázorňujú. Prvá dovolenka na Bali je pre väčšinu ľudí obrovským zážitkom práve vďaka všade-prítomnej mágii, špecifickej kultúre a stále praktizovaným tradíciám. Vidieť balijský rituálny tanec sprevádzaný tradičným orchestrom gamelán, pri ktorom sa ľudia dostávajú do tranzu a masky ožívajú nadprirodzenými bytosťami, je naozaj silným (a trochu strašidelným) zážitkom.

Barong (mytologická postava balijského animizmu) je kráľ duchov a vodca zástupcov dobra. Rituálny tanec na náboženskej ceremónii.   Zdroj: archív Zuzana Čaprnková

Ceremónie na Bali

Život každého jednotlivca je na Bali sprevádzaný ceremóniami – od jeho narodenia, cez dospievanie až po smrť. Medzi tieto takzvané „rodinné ceremónie“ patrí napríklad zbrusovanie zubov (Mepandes). Táto ceremónia sa vykonáva počas dospievania, kedy sa mladým chlapcom a dievčatám (14 – 15 rokov) jemne zbrusuje 6 predných zubov hornej čeľuste do roviny. Je to symbol zbavovania sa „zverských“ a detinských vlastností, akými sú chamtivosť, hrubosť, hnev, pýcha, klamanie a ohováranie, ako aj symbol vstupu do sveta dospelých vyrovnaných ľudí. Táto ceremónia je kľúčová a každý Balijčan by ju mal podstúpiť. Keď ju neabsolvuje za svojho života, je mu vykonaná po smrti. Pochovať totiž človeka, ktorý sa nezbavil špicatých = zverských „tesákov“, by preňho znamenalo komplikácie v ďalšom živote.

Spoločenské ceremónie a náboženské sviatky sa riadia balijským 210 dňovým kalendárom (Pawukon). Na našich zájazdoch na Bali navštevujeme dôležité chrámy ostrova, kde pozorujeme nádherné rituály. Najzásadnejšie sviatky balijského hinduizmu sú Nyepi (deň ticha), či Galungan a Kuningan (oslava víťazstva dobra nad zlom a čas kedy predkovia prichádzajú opäť na zem).

Ceremónia Mepandes, pri ktorej sa mladým chlapcom a dievčatám zbrusujú predné zuby, je symbolom zbavovania sa „zverských“ vlastností a vstup do sveta dospelých.    Zdroj: metrobali.com

Kedy ísť na Bali

Či už sa rozhodnete pre letnú dovolenku na Bali, alebo sa sem vydáte na útek pred európskou zimou, o počasie sa príliš báť nemusíte. Po celý rok tu panuje tropická klíma charakterizovaná vysokou vlhkosťou vzduchu a teplotou okolo 30°C. Obdobie dažďov vrcholí v mesiacoch december - február. Vtedy musíte počítať s častými tropickými sprchami, ktoré ale väčšinou netrvajú dlho (a majú svoje čaro :)). Najlepšie počasie je potom v jarných a letných mesiacoch, od Marca do Novembra.

Vyberte si z našich zájadov na Bali a spoznajte Ostrov Bohov so skutočnými odborníkmi.

Ryžové terasy v romantickej dedine Ubud vo vnútrozemí.        Zdroj: archív CK Victory Travel

 

PÁČIL SA VÁM ČLÁNOK? PODPORTE HO ZDIEĽANÍM!
Autor: Zuzana Čaprnková

Zuzana Čaprnková

O autorovi

Profesiou fotografka odišla na Ostrov bohov - Bali, kde na Univerzite umenia v Denpasare študovala tradičné umelecké remeslá. Do Indonézie sa okamžite zamilovala a našla v nej nekonečný zdroj inšpirácie. Bali je teraz jej druhý domov, kam sa neprestáva vracať. Tiež skúsila, aké je to žiť v krajine, kde v lete slnko nezapadá - v Nórsku študovala aj pracovala a precestovala ho celé od Osla až po Nordkapp. Ako sprievodkyňu ju môžete stretnúť na našich zájazdoch do Ázie a do Európy.

ODPORÚČANÉ ZÁJAZDY